Petition Closed

Vrem primari aleși în două tururi!

This petition had 175 supporters


Comisia de Cod Electoral* a respins amendamentele care ar fi făcut posibilă alegerea primarilor în două tururi. Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale a fost modificată în 2011 pentru a introduce alegerea primarilor într-un singur tur, cu numărul cel mai mare de voturi exprimate (deci nici măcar o majoritate a numărului de voturi exprimate), la inițiativa PDL de atunci, cu concursul PSD.

Cerem partidelor parlamentare să demonstreze că au învățat lecțiile ultimelor alegeri, care au arătat că alegătorii nu doresc concentrarea puterii în mâinile acelorași partide.

Încă este timp pentru introducerea celui de-al doilea tur pentru alegerea primarilor prin amendarea propunerii legislative de modificare a Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Acest proiect de lege se află acum la Comisia de Cod Electoral, și va pleca apoi către Camera Deputaților pentru adoptare (cameră decizională).

Într-o democrație veritabilă, puterea politică se obține prin câștigarea onestă și meritată a majorității voturilor alegătorilor, și nu prin alterarea regulilor jocului.

Alegerea primarilor în două tururi (sistemul majoritar de vot în două tururi) este în avantajul cetăţenilor, pentru că oferă:

 

  1. reprezentativitate şi legitimitate;
  2. şanse egale pentru partide noi şi independenţi;
  3. spaţiu pentru crearea consensului.

 

În ciuda acestor argumente, actuala majoritate parlamentară nu se lasă deloc înduplecată, dorind să profite de situațiile de putere în care se află.

*Numele complet: Comisia Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru Elaborarea Propunerilor Legislative privind Legile Electorale, Propunerilor Legislative privind Modificarea Legii Partidelor Politice și a Legii privind Finanțarea Partidelor Politice și a Campaniilor ElectoraleToday: Codru is counting on you

Codru Vrabie needs your help with “Comisia Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru Elaborarea Propunerilor Legislative privin, CCCDSEPLLEPLMLPPLFPCE: Vrem primari aleși în două tururi!”. Join Codru and 174 supporters today.