Ân xá án tử hình cho Đặng Văn Hiến (Abolish Death Penalty for Đặng Văn Hiến)

0 have signed. Let’s get to 500!

Mong mọi người kí tên ủng hộ quyết định ân xá án tử hình của chủ tịch nước Trần Đại Quang cho ông Đặng Văn Hiến.

Begging everyone to sign this petition to support the decision of abolishing the death penalty for Đặng Văn Hiến from the president of Vietnam, Trần Đại Quang. (Pls scroll down for the English version)

Fb Giang Bui

Dẫu biết chủ tịch nước Trần Đại Quang bận trăm công ngàn việc, nhưng so với ba vị nguyên thủ còn lại, ông là người có tư tưởng tiến bộ nhất, ít nhất ông là người dám đưa ý kiến đề xuất luật biểu tình trình Thường vụ Quốc hội tuy không thành. Biết rằng chữ kí của ông trong nhiều trường hợp chỉ là thủ tục, và là quyết định của tập thể BCT (như trường hợp Luật an ninh mạng và tương lai là Luật đặc khu), nhưng đối với đơn xin giảm án tử của Đặng Văn Hiến, tôi tin rằng chữ kí của ông có trọng lượng và ông có thể tự quyết ân xá để cứu một đời người.

Ngày 12/7/2018 vừa qua, tòa án nhân dân tối cao TPHCM đã tuyên tử hình bị cáo Đặng Văn Hiến trong vụ án cưỡng chế đất liên quan đến công ty Long Sơn. Nhân viên công ty đã dùng vũ lực và hung khí để tấn công đất đai và tài sản của người dân, buộc họ phải chống trả lại và bi kịch đã xảy ra.

Ở Mỹ, khi đất đai là tài sản tư hữu của người dân, công dân có quyền nổ súng trước kẻ cố ý xâm nhập nơi cư trú của mình. Dẫu biết rằng hành động giết người khó mà biện hộ, khi về mặt pháp luật, người dân chỉ có quyền sử dụng đất, không có quyền dùng vũ lực bảo vệ thứ mà mình không sở hữu; tuy vậy, xét dưới góc độ hành vi giết người của ông Hiến, hành động ấy là bất khả kháng và bộc phát khi kẻ đi cướp đất dùng vũ lực trước và đẩy nạn nhân vào bước đường cùng phải xả súng tự vệ.

Chưa bàn đến việc tồn tại án tử hình có cần thiết hay không, khi những nơi có án tử hình (chẳng hạn như Mỹ), tỉ lệ oan sai có thể lên đến 25%. Việc cứu một người vì không may mắn sinh ra ở VN mà phải lãnh án tử như vậy sẽ là dấu chỉ may mắn đến từ vị nguyên thủ sáng suốt và cấp tiến, chủ tịch nước Trần Đại Quang.

Although the president is now so overwhelmed with his hectic schedule, he still has the most innovative ideas when compared to the other three heads of state; at least, he dared to propose Protest Laws to the standing committee of the national assembly but failed. Although his signature, in a lot of cases, just a procedure to legislate of the decision of the top 16 communists from Politburo (as was in case of Cybersecurity Laws and Special Economic Zone Laws), I believe his handwriting to rescue Đặng Văn Hiến has a significant impact and he could sign it by just himself.

On July 12,  the Supreme People’s Court of Vietnam in Hồ Chí Minh city reached a unanimous verdict of guilty and gave Hiến a capital punishment. He and his neighbours lost their lands to the government and some members of staff in Long Sơn company were hired to confiscate their lands violently. Hiến killed 3 men by gun in defence of his family after the thugs of the company used force and weapons to attack them several times and for a long time.

In USA, land is a kind of private property legally and they could open fire against someone who trespassing on their own land but in Vietnam, even the people have right to use the land, land still belongs to the government officially. As a result, they are prohibited from using violence to fight back when protecting their de facto land. Additionally, Hiến could not have done differently when those men put him in the corner that could harm him and his family’s lives.

There is no mention against capital punishment in general but in many countries like US, wrongful execution is not rare. Saving a man who was unluckily borne in a country with death penalty like Vietnam is really a lucky sign coming from The great president, Trần Đại Quang.

Fb Giang Bui

Today: Giang is counting on you

Giang Bui needs your help with “Chủ tịch nước Trần Đại Quang: Ân xá án tử hình cho Đặng Văn Hiến”. Join Giang and 337 supporters today.