Pétition fermée

Yurtdışı Türk Temsilciliklerinde Anayasa Değişikliği Referandumu - Seçim Güvenliği Talebi

Cette pétition avait 6 signataires

Türkiye Anayasa Değişikliği Referandum oylaması, yurtdışı Türk temsilciliklerinde devam etmektedir.

Bu süreçte, yeni uygulamaya göre, seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları tercih ettikleri ülkenin tercih ettikleri  Türk temsilciliğinde oyunu kullanabilmektedir.

Örneğin, 2 Nisan 2017 Pazar günü, İsviçre'nin Cenevre Türk konsolosluğuna gelen, Fransa'da yerleşik olan ve oradaki seçmen listesine kayıtlı, binden fazla Türk vatandaşının, oyunu Fransa yerine İsviçre'de kullanmayı tercih ettiği görülmüştür.

Bu süreçte oluşabilecek hata ve yanlışların önüne geçilebilmesi, kamuoyunda oluşabilecek mükerrer oy kullanımı şüphesinin ortadan kaldırılması açısından,  T.C. Yüksek Seçim Kurulu ve T.C. Cenevre  Konsolosluğunun aşağıda sıralanmış konuları, kamuoyu nezlinde, açığa kavuşturmasını talep ediyoruz;

- Yurtdışında yerleşik Türk seçmenlerin mükerrer oy kullanmalarını engelleyen sistem nedir ve nasıl çalışmaktadır?

- Eğer bu sistem, seçmen oyunu kullandıktan sonra sandık yönetimi tarafından kişinin oy kullandığına dair bir ibareyi sisteme girmesi şeklinde ise, bu otomatik bir süreç midir yoksa kisiler tarafından mı yapılmaktadır? Sisteme girildikten sonra kişinin oyunu kullandığına dair ibare sisteme ne kadar süre sonra girmektedir?

- 2 Nisan 2017 Pazar günü Cenevre'de iki sandıkta bin kişiden fazla seçmen oy kullanmıştır. Bu yoğun ortamda sistemin işleme veya işletilmesinde aksaklıklar olması olasılığı yüksektir. Bu durumda, mükerrer oy kullanımını önlemek icin nasıl bir ek kontrol uygulanmaktadır?

- Sandık tutanakları değişik ülkeler arasında  (mesela Fransa ve İsviçre) karşılaştırılarak mükerrer isim veya oylar tespit edilebilmekte midir?

- Eğer bir sekilde mükerrer oy kullanımı tespit edilirse oy iptali nasıl yapılmaktadır?

Türkiye Cumhuriyeti için büyük önem taşıyan bu süreçte, demokrasinin ancak sağlıklı işleyen bir seçim güvenliğine dayandığına olan inancımızı hatırlatır, bu konulara getireceğiniz açıklamalar ve cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

SEÇİM GÜVENLİĞİ compte sur vous aujourd'hui

SEÇİM GÜVENLİĞİ a besoin de votre aide pour sa pétition “Cenevre Türk Konsolosluğu: Yurtdışı Türk Temsilcilikleri Anayasa Değişikliği Referandum Seçim Güvenliği Talebi”. Rejoignez SEÇİM GÜVENLİĞİ et 5 signataires.