Petition Closed
Petitioning UN Secretary General Ban Ki-Moon and 1 other

Catre Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului:Recunoaştrea masacrului prizonierilor politici din Iran din anul1988 drept crime impotriva umanitatii

1988 anul masacrului prizonierilor politici in Iran

Valul executiilor prizonierilor politici din anul 1988, în Ira,n este un caz flagrant de încălcare a drepturilor omului. În luna iulie, a anului 1988, Khomeini spunea: “Prizonierii care au susţinut şi continuă să suţină gruparea mujahedinilor sunt duşmani ai lui Dumnezeu şi sunt condamnaţi la moarte. Daca persoana îşi menţine sprijinul pentru gruparea mujahedinilor sentinţa este executarea. Distrugeţi imediat duşmanii Islamului.“
În acel an au fost formate “Comitete ale Morţii“ în toată ţara şi ca urmare 30 000 de prizonieri politici au fost omorâţi, marea majoritate fiind activişti ai organizaţiei Mujahedinii Poporului. Principala acuzatie a fost că nu au renunţat la cauza în care credeau.

Crime împotriva umanităţii – este timpul ca cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei

În anul 2007 Amnesty International a dat o declaraţie în care se spunea: “Execuţiile au fost ordonate de liderii Iranieni de la cel mai inalt nivel...... Amnesty International crede ca aceste execuţii reprezintă crime împotriva umanităţii…Execuţiile din anul 1988 ar trebui sa fie obiectul unei investigaţii independente şi imparţiale, şi toţi cei care sunt responsabili de acestea ar trebui aduşi în faţa justiţiei pentru a-şi primi pedepsele cuvenite”
În timp ce criminalii din al doilea razboi mondial sunt urmariţi, cei responsabili pentru masascrul din anul 1988 din Iran sunt încă în inaltele structuri ale regimului Iranian şi în continuare folosesc sintagma “inamici al lui Dumnezeu” ca un instrument politic pentru a condamna la moarte dizidenţii
Este esenţială aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru a preveni repetarea a acestor atroce crime împotriva umanității. Întreaga comunitate internațională are o responsabilitate comună în acest sens.

Cerem ancheta ONU – este timpul să acţionaţi

Cu ocazia comemorării a 25 de ani de la masacrul prizonierilor politici, cerem Înalt Comisarului ONU pentru Drepturile Omului şi Raportorului Special pentru situaţia drepturilor omului în Iran să constituie o comisie de anchetă în legătură cu masacrul din 1988 şi să trimită dosarul acestor crime către Consiliul de Securitate ONU. Consiliul de Securitate ar trebui să formeze un tribunal special care sa audieze şi să urmărească în justiţie autorii acestui masacru şi să recunoscă o zi ca fiind ziua comemorării masacrului din 1988 din Iran.
Execuţiile au început la sfârşitul lunii iulie şi au continuat în lunile August şi Septembrie în diferite închisori şi oraşe, umeori continuând chiar pana la sfârşitul anului 1988.. Raportorul ONU spunea în raportul său: “ În datele de 14, 15 şi 16 August 1988, 860 de cadavre au fost transferate de la Inchisoarea Evin la Cimitirul Behesht Zara .”

Cum puteţi ajuta:

Cereţi ONU (președintelui Consiliului de Securitate, Secretarului General, Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului si Raportorul Special privind situația drepturilor omului în Iran) formarea unei comisii de anchetă care să cerceteze masacrul celor 30 000 de prizonieri politici si recunoaşterea oficială a acestui genocid prin numirea unei zile oficiale de comemorare a victimelor. ONU ar trebui să formeze un tribunal special pentru a audia acest caz și pentru a urmări în justiție iniţiatorii și autorii săi. Puteti face aceste revendicări prin scrisori, mitinguri şi declaraţii oficiale de sprijin.
Cereţi avocaţilor si apărătorilor dreturilor omului de la nivel internaţional să ni se alăture în lupta pentru înfiinţarea acestui tribunal care să investigheze masacrul din 1988 şi să urmărescă în justiţie pe cei responsabili.
Cereţi parlamentarilor din toate ţările democratice să recunoască masacrul din 1988 ca şi crime împotriva umanităţii şi să ceară ca acest caz să fie tratat de Consiliul de Securitate.

Letter to
UN Secretary General Ban Ki-Moon