Moda Bostanı'ndaki Yapılaşmaya Dur Deyin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.500.

moda bostani’nda olacaklarin farkinda miyiz?

Geçen hafta Moda Bostani’nda yapılacak inşaat faaliyetleri (çocuk yuvası) ve düzenleme ile ilgili haber aldık; Modalı STK’lara sunum yapılmış. Bu haber ‘çok güzle bir gelişme’ olarak lanse edildi. Modalı birçok komşumuz sosyal medyada görüşlerini paylaştı.

Zannediliyor ki bu inşaat faaliyetlerinin sonucunda Moda Bostanı nezih bir kimliğe bürünecek ve çöplerden, geceleri içki içmeye gelenlerden, vb. kurtulacağız. Burayı nezih ve düzenli hale getirmek için inşaat yapmadan birçok çözüm üretilebilir!

Yapılacak proje, alanın gece güvenliğine, içki içenlerin mesken etmesine, vb. çözüm getirmeyen bir ‘kağıt projesidir’, yani naif bazı komşularımıza kağıt üzerinde hoş görünen ama pratikte sorunları beraberinde getirecek, en önemlisi inşaat faaliyeti içeren bir projedir.

Bu projeye karşı olmamız için aşağıda sıralanan nedenler daha da çoğaltılabilir ancak, şunun altını çizmek isterim ki: Bu projenin aktörleri çoktan kararlarını verip hazırlıklarını yapmışlar ve STK’lara her şey olup bittikten sonra bir sunum ile projeyi tanıtmışlar. Karşı eleştiride bulunan birçok Modalı olmasına rağmen bu proje gerçekleşecek gibi görünüyor.

Ancak STK’ların nasıl olup da bu projeyi olumlu değerlendirip itiraz etmedikleri büyük bir soru işaretidir!!

Modamızın STK’ları eğer bu tehlikeli projenin gelişim sürecine dahil olmadılar ise tüm Modalılar adına ‘neden STK’ların dahil edilmediği bir projenin gündeme getirildiği’ sorgulanmalıdır.

Yok eğer STK’lar da sürece dahil ise, o zaman Modamızın refahını ve geleceğini kim, nasıl savunacak? Şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor demektir…

Neyse ki bazı komşularımız tehlikenin farkındalar:

1. Bu alana her ne isim adı altında olursa olsun inşaat yapılmamalıdır. Burası Moda’da ender kalmış boş alanlardan biridir ve yeşil alan olarak kalmalıdır.

2. Habere göre, burası Kadıköy Belediyesi tarafından, Vakıflar’dan ‘1 yıllığına’ kiralanmıştır. 1 Yıllığına kiralanan bir alana çocuk yuvası neden yapılıyor? Bu kadar kısa süre için bu yatırım neden yapılıyor? Gelecekte başka planlar mı var?

3. Boş bir alana inşaat yapılması, oraya hane no / kapı no verilmesi anlamına gelir. Yani burası boş alan olmaktan çıkar. Daha sonra basit bir imar planı değişikliği ile istenen başka inşaat yapılabilir! Bu çok tehlikeli ve sonu belirsiz bir süreçtir!!!

4. Projeyi beğenen komşularımız yanılgıya düşüren, yapılacak olan çocuk yuvasının çatısının, projede çatı bahçesi olarak gösterilmesidir. Maalesef bu projenin hayırlara vesile olacağını düşünmek çok büyük bir yanılgıdır. Yeşil alan dururken, oraya inşaat yapıp, çatısını bahçe yapmak hiç akıl karı değildir.

5. Mevcut haliyle Moda’da ki neredeyse tek açık alan ve deprem toplanma alanı olan Moda Bostanı’na inşaat yapılınca deprem için toplanma alanı kalmayacaktır.

6. Proje detaylarında, yapılacak olan çocuk yuvasının deprem halinde sığınak olarak kullanılması öngörülmüş ve hatta ‘deprem toplanma alanı hala var’ diye açıklama yapılmıştır. Hiçbir bina, her ne teknolojiyle yapılmış olursa olsun, açık alandan daha güvenli bir deprem toplanma alanı olamaz.

7. Öngörülen proje ile mevcut ağaçlar, hayvanlar ve bir çoğumuzun farkında olmadığı ender görülen bazı bitkiler yok olacaklardır.

8. Yoğurtçu Parkımız Mayıs ayında İBB’ye devredilecekken, dün Yoğurtçu Parkımızın kıyı tarafında çimlere beton dökülmüşken neden hala yeşil alana inşaat yapmak istiyoruz?

Başka bir MODA yok… Umarım hep beraber güzel günler görürüz.

Burcu Başer

Bugün nevra imzanı bekliyor!

nevra akyıldız bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «cagri.merkezi@kadikoy.bel.tr: Moda Bostanı'ndaki Yapılaşmaya Dur Deyin!». nevra ve imza atan diğer 1.154 kişiye katıl.