Petition Closed
Petitioning Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski and 1 other

Supporters

Decyzja ministra spraw zagranicznych pana Radosława Sikorskiego, przekazana dnia 28. 01. 2014 roku przez ambasadora RP pana Marcina Bosackiego, o zamknięciu Konsulatu Generalnego RP w Montrealu, sprzedaniu jego siedziby przy Avenue des Pins i przekazaniu funkcji konsula szefowi Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji w Montrealu, oburzyła Polonię montrealską, organizacje polonijne, Polski Instytut Naukowy w Kanadzie i Bibliotekę Polską, Polaków mieszkających w prowincji Quebec i kanadyjskich przyjaciół konsulatu. Ze względów oszczędnościowych, MSZ postanowiło zamknąć najdłużej istniejący w Kanadzie konsulat RP, który odznaczał się wyjątkowo owocną dla Polski współpracą z Polonią, istotnymi kontaktami międzynarodowymi i przyjaznymi relacjami z francuskojęzycznymi środowiskami Quebeku.

This petition was delivered to:
  • Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
    Bronisław Komorowski
  • Prezesa Rady Ministrów RP
    Donald Tusk

Biuletyn Polonijny started this petition with a single signature, and now has 521 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Stand with Biuletyn Polonijny

Biuletyn Polonijny needs your help with “Bronisław Komorowski: PETYCJA W SPRAWIE POZOSTAWIENIA KONSULATU GENERALNEGO RP W MONTREALU I JEGO SIEDZIBY PRZY AVENUE DES PINS.”. Join Biuletyn Polonijny and 520 supporters today.