Petition Closed

This petition had 520 supporters

Decyzja ministra spraw zagranicznych pana Radosława Sikorskiego, przekazana dnia 28. 01. 2014 roku przez ambasadora RP pana Marcina Bosackiego, o zamknięciu Konsulatu Generalnego RP w Montrealu, sprzedaniu jego siedziby przy Avenue des Pins i przekazaniu funkcji konsula szefowi Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji w Montrealu, oburzyła Polonię montrealską, organizacje polonijne, Polski Instytut Naukowy w Kanadzie i Bibliotekę Polską, Polaków mieszkających w prowincji Quebec i kanadyjskich przyjaciół konsulatu. Ze względów oszczędnościowych, MSZ postanowiło zamknąć najdłużej istniejący w Kanadzie konsulat RP, który odznaczał się wyjątkowo owocną dla Polski współpracą z Polonią, istotnymi kontaktami międzynarodowymi i przyjaznymi relacjami z francuskojęzycznymi środowiskami Quebeku.

Today: Biuletyn Polonijny is counting on you

Biuletyn Polonijny needs your help with “Bronisław Komorowski: PETYCJA W SPRAWIE POZOSTAWIENIA KONSULATU GENERALNEGO RP W MONTREALU I JEGO SIEDZIBY PRZY AVENUE DES PINS.”. Join Biuletyn Polonijny and 519 supporters today.