Save Sidyma

0 have signed. Let’s get to 1,500!

Melanie Argent
Melanie Argent signed this petition

Save Sidyma!

My little Turkish village, Sidyma, in South Western Turkey is under threat. A well established marble company obtained the mining rights without conventional approval of all ministries. Sidyma, for those who have not yet had the opportunity of visiting, is a tiny village situated over an unexcavated archeological site. It is a unique and timeless testimony to Turkish village life.
Thousands of pine trees would be cut down, putting an end to local pine honey. Byzantine and Roman walls would come crumbling down and ancient roads bulldozed. The villagers and their ancient, gnarled olive trees would be choked with marble dust. Several kilometers of our Lycian Way, recognized as one of the ten best trekking routes in the world, would have to be diverted. History erased by greed.

As villagers, we swiftly moved into action and opened a court case to halt the destruction. I am a Canadian woman who made her home in Sidyma and I am asking for your help. We need to send a clear message to people in power that obliterating centuries of ancient treasures is unacceptable. This serene natural setting, a tapestry of Lycian, Hellenistic and Roman civilizations combined, deserves our immediate protection for generations to come. Whether you are an adventurous world trekker, or have ecology or history or rural life at heart, please add your name.

For those of you who want to help with the court fees and expenses, please make a donation to one of the accounts below. Any amount will be received with great appreciation.
Brea P.

I started this petition because...

I truly value nature, history and Turkish culture. Because people’s lives will be seriously affected. Because the doves should be heard in Sidyma and not the trucks carrying marble blocks. Because I hope the elders still living there will spend their last years without marble dust in their lungs. I hope that young ones will want to experience life in the bosom of this ancient land surrounded by a community, not surrounded by marble crater walls. Sidyma healed my soul. I need to protect my healer.

Türkiye’nin güneybatısında yer alan küçük köyüm Sidyma tehlike altında. Köklü bir mermer ocağı şirketi, ilgili tüm bakanlıklardan gerekli izinleri almadan bölgede madencilik faaliyeti izni almıştır. Henüz ziyaret etmemiş olanlar için, Sidyma, kazı çalışmaları yapılmamış bir arkeolojik sit alanı üzerinde yer almaktadır ve Türk taşra yaşamının zamansız ve eşsiz tanığıdır denilebilir.

Kesilecek binlerce çam ağacı, yerel çam balı üretimini sonlandıracak. Roma ve Bizans duvar kalıntıları yıkılacak ve antik yollar iş makineleri ile dümdüz edilecek. Köylüler ve asırlık zeytin ağaçları mermer tozuyla boğulacak. Dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotası arasında gösterilen Likya Yolu’nun bir kısmı tahrip olacak ve/ya değiştirilmek zorunda kalınacak. Tarih açgözlülüğe yenik düşecek.

Köylüler olarak, duruma hızlıca müdahil olup bu yıkımı durdurmak için hukuksal süreç başlattık. Bu mücadele sürecimizde İlgili kamu kurumlarına başvurduk ve özellikle müze müdürlüğü raporları ve Seydikemer İlçe Tarım müdürlüğü uzmanlarının raporlarıyla haklılığımız tescillendi. Haklılığımız ve elde ettiğimiz resmi raporların da desteğiyle başlattığımız bu mahkeme sürecinde, Sidyma’da kendi evini yapmış olan Kanadalı Brea Pelletier, Kendi evini yaparak Köye yerleşim yapan Yavuzhan Karagöz, ve Köy sakini Arif Şimşek olarak bize desteklerinizi rica ediyoruz. Sorumlulara, yüzlerce yıllık tarihi mirasın imha edilemeyeceği yönünde açık bir mesaj vermemiz gerekiyor. Muhteşem doğal güzellikler ile Likya, Helenistik ve Roma medeniyetlerinin beşiği olmuş bu topraklar, gelecek nesiller için tarafımızdan ivedilikle korunmayı fazlasıyla hak ediyor. İster maceracı bir yürüyüşçü olun, ister çevreci, tarihçi ya da doğa aşığı, lütfen ismininizi ekleyerek kampanyaya destek verin. Süreç sonunda, sizlerin de bir gün yolunuzun düşeceği ve korunmasına yardım etmiş olmakla gurur duyacağınız güzel bir coğrafya ve tarihi,hem bugünümüze ve hem de yarınımıza kazanalım.

Dava giderlerine yardımcı olmak ve bağışta bulunmak isteyenler, aşağıdaki banka hesaplarından birini kullanabilir. Miktar farketmeksizin göndereceğiniz her destek için şimdiden minnetlerimizi sunarız.