Kampanya Kapatıldı
Kampanyanın muhatabı: Bowling Green State University Bowling Green State University

Zeugma’dan Amerika’ya kaçırılan mozaikler iade edilsin

28 Ağu 2014 — Zeugma Mozaikleri

TOPLUMSAL BİLİNÇ VE İRADE
Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin kampanyası olarak başlayan, fakat toplumun birçok kesiminden destek gören Zeugma Mozaiklerinin iadesi, Change.org’da açılan 25.000 destekçi imzasını çoktan aşmış durumdadır. Aktüel Arkeolojinin sembolik olarak belirlediği 25.000 destekçi imzası, bu kampanyanın sadece bir parçasını oluşturuyor. Gerek Anadolu'dan gerekse yurtdışından tüm katılımcıların imzası, bu coğrafyaya ve mirasına sahip çıkıldığının en önemli ispatıdır. Kaçak yollarla Anadolu’dan götürülen eserlerin götürüldükleri yerde daha iyi bakılacağı düşüncesi çoktan değişmiş durumdadır. Çünkü Anadolu insanı biliyor ki, binlerce yıllık tarihi boyunca bu topraklarda üretilen her eserin, fikrin ya da kalıntının sahibi ve koruyucusu yine bu coğrafyadaki insanların kendisidir. Bowling Green State Üniversitesinde dekorasyon olarak kullanılan Zeugma mozaiklerinin kendi topraklarına dönüşünü sağlamak ve bulunduğu yerdeki müzede sergilenmesini sağlamak en büyük arzumuzdur. Her zaman söylediğimiz gibi, insanlığın ortak değeri olarak gördüğümüz arkeolojik ve kültürel miraslar evrenseldir. Bu evrensellik çizgisinde her türlü arkeolojik eser kendi bağlamında anlamlı ve değerlidir. Bu şekilde bu coğrafyaya sahip çıkabilir ve gelecek nesillere ulaştırabiliriz.
Bowling Green State Üniversitesi'nin yasal olmayan yollarla götürdüğü bu eserlerin iadesi için yapılan kampanyada atılan 25.000'in üzerindeki imza, bize şunu göstermiştir: Bu coğrafyada yaşayan insanların bu coğrafyada üretilmiş eserlerin kendi topraklarında olması gerektiği düşüncesi olgunlaşmış ve buna yönelik bir irade ortaya koymuşlardır. Bu idare elbette Bowling Green State Üniversitesi tarafından öncelikle dikkate alınmalı ve Zeugma Mozaikleir kendi topraklarına iade edilmelidir. Change.Org sitesinde açılan kampanyanın sonuçları birçok yolla Bowling Green State Üniversitesi'ne, buradan oldukça yüksek bir sesle ulaştırılacaktır. Kampanya, bundan sonra hem hukuki hem de uluslararası ilişkiler kapsamında sürdürülecektir.
Zeugma Mozaikleri başta olmak üzere bu coğrafyadan götürülen her türlü arkeolojik ve kültürel mirasın sahibinin bu coğrafya olduğunu düşünerek imza atan tüm dostlara Aktüel Arkeoloji Dergisi olarak teşekkür ederiz. Bu önemli talep sonuçlanana kadar çalışmaya devam edeceğiz.

Anadolu tarihinin özgün eserleri olan Zeugma Mozaikleri, kaçak kazılar sırasında yağmalanmış, parçalanmış ve yasal olmayan yollarla yurt dışına kaçırılmıştır. Arkeolojik eserler; insanlık tarihini aydınlatmada, insanı anlamada ve geçmişin mirasını bilgi olarak topluma aktarmada önemli rol oynarlar. Bu nedenle, eserlerin yağmalanması ve yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılması, geçmişin tanıkları olan bu eserleri sadece satın alınacak bir objeye dönüştürür. Her şeyin ötesinde suçtur. Bowling Green State Üniversitesi'nde dekor amaçlı kullanılan ve Anadolu’ya ait olan mozaiklerin en kısa zamanda kendi topraklarına, Anadolu'ya iade edilmesi gerekmektedir.

-----

1960’lı yıllarda Zeugma ve çevresinde yapılan kaçak kazılar sırasında yurtdışına kaçırıldığı tespit edilen, MS 2.-3. yüzyıllara tarihlenen 12 parça mozaik, Amerika’nın Ohia Eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafından 1965 yılında Manhattan’daki bir sanat galerisinden satın alınmıştır. 35.000 dolara satın alındığı bilinen mozaikler Bowling Green State Universitesi, Wolfe Center Binası, Eva Marie Saint tiyatrosunun lobisinde dekorasyon amaçlı kullanılmaktadır.

Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve Dr. Stephanie Hooper tarafından mozaikler üzerinde yürütülen çalışmalar, bu parçaların Zeugma’dan kaçırılmış olduklarını kanıtlamıştır. Şüphesiz ki bu arkeolojik eserler olmaları gereken yere, modern müzecilik teknolojisine uygun olarak 30 bin metrekarelik alana inşa edilmiş olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ne derhal iade edilmelidir.

------

The ancient artifacts consisting of 12 mosaic fragments dated to the 2nd - 3rd century AD were looted from Zeugma in the Southeastern Anatolia region of Turkey in 1960 and illegally transported to the USA. These properties sold to the Bowling Green State University in 1965 for $35,000 by the smugglers of cultural artifacts, are clear examples of illicit trafficking of cultural property. After various experiments conducted on the fragments by researchers, it was proved that the mosaics' originated from the ancient site of Zeugma.

After various experiments conducted on the fragments by Prof. Dr. Kutalmış Görkay and Dr. Stephanie Hooper, it was proved that the mosaics' originated from the ancient site of Zeugma. The mosaics which are on display in the first floor of the Wolfe Center for the Arts in the Bowling Green State University rightfully and legally belong to Turkey and must return to the country of its origin.

Bju kampanya şunlara teslim edildi:
    Bowling Green State University

Aktüel Arkeoloji Dergisi bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 44.131 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün Aktüel Arkeoloji Dergisi imzanı bekliyor!

Aktüel Arkeoloji Dergisi Aktüel Arkeoloji Dergisi bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Bowling Green State University: Zeugma’dan Amerika’ya kaçırılan mozaikler iade edilsin». Aktüel Arkeoloji Dergisi ve imza atan diğer 44.130 kişiye katıl.