Borsada Temettü stopajının ve halka açık şirketlerde imtiyazın kaldırılması

Başlama tarihi:
11 Eylül 2022
İmzalar: 530Sonraki Hedef: 1.000
Hemen destekle

Bu kampanya neden önemli?

Başlatan: Alper Tufan

Bireysel tasarrufların güven içerisinde uzun vadede en iyi getiriyi sağlayan borsada değerlendirilmesi ve bu yolla ülkemizin şirketlerinin halka açılarak; büyüme sağlamaları için gerekli finansmanı sağlaması, Türk ekonomisinin büyümesi ve istihdamın arttırması Türkiye ekonomisinin büyümesi için kritik önem taşımaktadır.

Borsa İstanbul’da yatırımların vadesi ortalama olarak yalnızca 16 gündür. Bu süre Dünya borsalarına kıyasla oldukça kısa bir süre olup Borsa İstanbul’a “kumarhane” gözüyle bakılmasına sebep olmaktadır.

Uzun vadeli yatırımcılığın teşvik edilmesi ve bireysel yatırımcıların tasarruflarını Borsa İstanbul’da değerlendirilmesi amacıyla temettüden alınan %10 oranındaki stopaj vergisinin kaldırılması bir çok yatırımcının uzun vadeli yatırıma yönelmesine ön ayak olacaktır.

Borsa İstanbul’da yatırım yapan bireyler, maalesef şirketlerimize güven duymakta zorlanmaktadır. Bu güvensizliğin en büyük sebeplerinden bir tanesi de şirketlerde ‘imtiyazlı paylar’ olmasıdır. İmtiyazlı paylar basitçe şirket paydaşlarından bazılarına yönetimsel veya finansal açıdan ya da her ikisi birden ayrıcalık tanınmasıdır. Bu ayrıcalık, şirketlerinden ‘ortaklık belgesi’ satın alan yatırımcıların dezavantajlı duruma düşmesine ve Borsamıza olan güvenin sarsılmasına neden olmaktadır.

Bu imza kampanyasına destek olduğunuzda Yatırımcı Hakları Derneği olarak imzalar ilgili kurumlara iletilerek, gerekli işlemler ve takipler yapılacak ve temettüden alınan stopajın kaldırılması ve halka açık şirketlerde imtiyazlı payların son bulması için bireysel yatırımcıların hakları sonuna kadar takip edilecektir.

İmzalar: 530Sonraki Hedef: 1.000