Europese waarden zijn niet onderhandelbaar. Geen chantage door Polen en Hongarije!

Recent news

Gedeeltelijk succes voor de waarden van Europa - dankzij uw hulp!

Angela Merkel heeft tijdens de EU-top in december NIET toegegeven. De Europese leiders werden het unaniem eens over een mechanisme om de rechtsstaat te beschermen. Polen en Hongarije hebben hun veto opgegeven. Het Europees Parlement keurde het hele pakket vlak voor Kerstmis met een duidelijke meerderheid goed..

Dat is een succes! Bedankt voor uw bijdrage met uw handtekeningen!

Er zit echter nog een addertje onder het gras: de Europese Commissie werd gevraagd het mechanisme niet toe te passen totdat het Europese Hof van Justitie er naar heeft gekeken. Dit kan de toepassing ervan met een of twee jaar vertragen. De Europese rechtsstaat verkeert in een crisis - vooral in de huidige situatie is uitstel van handhaving op de rechtsstaat niet aanvaardbaar, omdat het burgers in die landen onbeschermd laat tegen verdere achteruitgang. De Commissie mag zich niet door de lidstaten laten dwingen tot passiviteit wanneer de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Polen wordt afgeschaft of wanneer miljarden aan EU-fondsen bij de familie en vrienden van Orbán terechtkomen.

Het nieuwe mechanisme van de rechtsstaat is sinds 1 januari 2021 wet, en dat betekent dat die wet vanaf dan moet worden gebruikt om de rechtsstaat te beschermen in alle landen.

In de komende weken zal het Europees Parlement campagne voeren richting de Europese Commissie om het mechanisme van de rechtsstaat zo snel mogelijk uit te voeren. In de wetstekst staat immers geen overgangstermijn, ook niet voor sommige EU-landen. Het kan niet zo zijn dat een bestaande wet in de wacht wordt gezet terwijl hij voor een check aan het Hof van Justitie wordt voorgelegd.

Wij in het Europees Parlement zullen de Europese Commissie bij elke gelegenheid oproepen om het mechanisme toe te passen. Totdat het dat doet, moet het alle andere middelen gebruiken om wetsovertreders te bestraffen.

Met vriendelijke groet, vanuit het Europees Parlement,

Daniel Freund, Sven Giegold en Tineke Strik

Tineke Strik MEP, Daniel Freund MEP, Dr. Franziska Brantner MP, Sven Giegold MEP, Dr. Sergey Lagodinsky MEP, Terry Reintke MEP, Rasmus Andresen MEP, Alexandra Geese MEP, Damian Boeselager MEP, Gwendoline Delbos-Corfield MEP
3 months ago