Bodrum Gölköy Sulak Alanı Yok Olmasın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Tarım ve Orman Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Bodrum Belediyesi ve tüm kamuoyu dikkatine…

BODRUM’UN TEK SULAK ALANINI KURUTMAYALIM, GÖLKÖY SULAK ALANINI KORUYALIM

Gölköy Sulak alanı, 354 dönüm alan üzerinde Akdeniz Gölü olarak adlandırılan, yarı tuzlu küçük bir gölete sahip, yer altı kaynakları ile beslenen, endemik hurmalıklar, sazlıklar ve kuş popülasyonları için hayati öneme sahip barınma ve beslenme alanı olan, çevresine sayısız yararlar sağlayan ve  Bodrum Yarımadasının tek sulak alanıdır.

Gölköy hurma ağaçları, dünyada sadece Datça, Girit Adası ve  Bağdat’ta bulunan endemik hurmalarla benzerlik taşıyan, kendine has özellikleri olan endemik bir türdür.

Bodrum’un tek sulak alanı olan bu değerli alan, yetkili ya da yetkisiz kişilerce, çöp ve moloz dökülerek, drenaj kanalları açılarak kurutulmaya çalışılmış; bölgedeki endemik hurma ağaçları sökülerek, yakılarak ve bakımsız bırakılarak yok edilmeye uğraşılmıştır. Sulak alanın çevresindeki yoğun ve kaçak yapılaşma da maalesef hala devam etmektedir.NASA'nın açıkladığı güncel haritalarda, Türkiye'nin hızla çölleştiği ve iklim krizinin aciliyeti bir kez daha gözler önüne serildi.

Tek sulak alanımız tedbirsizlikler sonucu hızla yok olurken, yetkililerin duruma seyirci kalmaya devam etmeleri ise, çevresel bir felakete davetiyedir.

Su kuşlarının barınma ve beslenme imkanı bulduğu bölgedeki tek sulak alan olan, Gölköy sulak alanının yok olmaması için;

•  Gerekli tedbirlerin acilen uygulamaya konmasını,
  •  Kapsamlı bir yönetim planıyla bölge ekosisteminin korunmaya alınmasını,
  •  Bölgedeki yoğun betonlaşmanın önüne geçilmesini

yetkili kurumlardan talep ediyoruz.

Bodrum Kent Konseyi Gölköy Sulak Alanı Koruma Çalışma Grubu olarak, bizler bir kez daha yetkililerin dikkatini alarm veren bu değerli alanımıza çekmek istiyor ve ilgili kurumları göreve davet ediyoruz.

Unutmayalım ki; ÇEVREYİ SAVUNMAK, YAŞAMI SAVUNMAKTIR…

Sizler de, Gölköy Sulak Alanı, Gölköy YAŞAM ALANI için başlattığımız bu kampanyayı imzalayarak ve paylaşarak daha çok kişiye ulaşmamıza destek olabilirsiniz.

Teşekkürler

Bodrum Kent Konseyi