Çocukların cep telefonu kullanımıyla ilgili kamu spotu hazırlansın, ebeveynler uyarılsın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU BAŞKANLIĞI ve tarafına Çağlar Kök bu kampanyayı başlattı

Çocukların, özellikle bebek ve küçük çocukların, akıllı cep telefonu kullanımını engellemek, onları elektromanyetik alanın zararlarından ve olası tehlikelerinden korumak için ebeveylerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bunun için ilgili kurumların ebeveynleri bilinçlendirme kampanyası başlatmalarını, televizyonlarda kamu spotu yayınlamalarını talep ediyorum.

Akıllı cep telefonlarını bomba gibi çocukların eline veriyor ve onlarda hem fiziksel hem de zihinsel zararlara yol açıyoruz. İşte özetle bu zararlar:

Çocuklarımız neredeyse bebek denilecek yaşlardan itibaren ellerinde cep telefonlarıyla dakikalar, hatta bazıları saatler geçiriyorlar. Cep telefonları stand-by modunda dahi, toksik seviyelerde radyasyon yayıyor. Devra Davis "Cep Telefonu Radyasyonu ile İlgili Gerçekler" adlı kitabında çocukların bu radyasyondan korunması gerektiğine vurgu yapıyor. Çocukların kafatasının ve kemik iliğinin henüz ince olmasından ötürü radyasyonun çocukların beynini yetişkinlere oranla daha kolay etkileyeceğini belirten Davis'e göre, konuşması için çocuğun eline telefon vermek “Al, bir sigara yak” demekle eşdeğer. Erken yaşta cep telefonu kullanımının risklerine örnekler:

1.    Cep telefonları sinyallerinin glioma türü beyin tümörlerinin gelişme ihtimalini arttırdığı yaygın bir kanaat. Onkoloji profesörü Lennart Hardell, erken yaşta cep telefonu kullanmaya başlayanların glioma geliştirme riskinin beş kat arttığını ifade ediyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, 10 yıl ya da daha üzeri cep telefonu kullanan kişilerde %40 daha fazla beyin tümörü tespit edildi. 2009'da İsveç’te yapılan başka bir araştırmada, cep telefonu radyasyonunun beyin kanser oluşumunu 5 kat arttırdığı bildiriliyor. Uzun süreli radyasyon ayrıca meme kanseri riskini de arttırıyor.  Washington Üniversitesi biyomühendislerinden Henry Lai, cep telefonu sinyallerinin, DNA sarmalındaki fizyolojik yapıyı bozduğunu ve kopmalara neden olduğunu ifade ediyor. Cep telefonu radyasyonu Dünya Sağlık Örgütü tarafından "olası kanserojen" kategorisinde sayılıyor.

2.    Uzun süreli radyasyon kanser  riskinin yanı sıra, kalp hastalıkları ve hipertansiyon riskini arttırıyor.

3.    Özellikle çocuklar için çok büyük öneme sahip olan zeka gelişimi sürecini yavaşlatıyor.

4.    Gözlere ve boy gelişimine zarar veriyor.

5.    Hiperaktivite ve dikkat eksikliği riskini arttırıyor.

Bu hem erken çocukluk  hem de ilköğretim seviyesinde önem arz ediyor. Dikkatin yoğunlaştığı, disiplinli bir çalışma süreci  gerçekleşmiyor. Çocukların cep telefonu sahibi olması okul başarısını düşürüyor.

Cep telefonlarının zararlarıyla ilgili araştırmalar yapan biliminsanlarının susturulmaları, kariyerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları da epey anlamlıdır.

***

Cep telefonu kullanımının erken yaşta başlamasının endişe yarattığı  bazı ülkelerde bir takım önlemler alınıyor.

ABD eyaleti Kolorado'da, bir baba ve doktor olan Tim Farnum'un liderliğinde, 13 yaşından küçüklere akıllı telefon satışını yasaklayan bir imza kampanyası başlatıldı. Farnum'un önerisine göre, akıllı cep telefonu satışı yapan mağazalar müşterilerine cihazın esas kullanıcısını soracak ve düzenli aralıklarla bu bilgiyi rapor edecekler. 13 yaş altına satış yapanlara yaptırım uygulanacak.

2007 yılında Almanya'da Çevre Bakanlığı, 5 yaşından küçük çocukların kesinlikle cep telefonuyla konuşturulmamasını ve bu konunun tabulaştırılmasını istedi.

2014 yılında, Japonya'nın  Kariya şehrindeki yetkililer, çocukların akşam saat 9:00’dan sonra akıllı telefon ve mobil cihazları kullanmalarının yasaklanması yönünde bir kampanya başlattılar.

Japonya 2017'de 12 yaşından küçüklere yönelik bir telefon ürettiğini açıkladı. Ülke, saat 22.00'den sabah 06.00'ya kadar otomatik olarak kilitlenecek olan, okul dahil önceden belirlenmiş yerlere girerken yine otomatik olarak kilitlenecek olan ve mesajlaşma uygulamalarına sınırlandırma getiren bir telefon üretmekte çareyi buldu.

Microsoft’un kurucularından Bill Gates'in, çocuklarına 14 yaşına gelene kadar cep telefonunu yasakladığını röportajlarında duymuşsunuzdur.

Cep telefonunun erken yaşta kullanımının çocuklarda yaratabileceği sorunlarla ilgili ebeveynlerin eğitici kısa videolarla bilinçlendirilmesini  talep ediyorum.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.