Bilgi Üniversitesi'ndeki Usulsüz Online Ders Uygulaması Kaldırılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul Ve Esaslar incelendiğinde ikinci bölüm, 7. madde, 1. bendinde, uzaktan öğretimin uygulanması ile ilgili olarak “... Dersler, video konferans, sanal sınıf, forum uygulamaları gibi eşzamanlı araçlarla öğrenciler arasında ve öğrenciler ile öğretim elemanı arasında etkileşim kurularak bizzat öğretim elemanı tarafından eşzamanlı biçimde verilir.” şeklinde belirtildiği görülmektedir.

Fakat; İstanbul Bilgi Üniversitesi özellikle önlisans ve lisans örgün eğitim programlarındaki uzaktan öğretimle verilmesini belirlediği derslerde ve bir çok ortak derste bu usul ve esaslara uymamaktadır.

Çevrimiçi (online) derslerinin bazılarında hafta hafta sadece ders notu uzaktan öğrenme sistemine eklenmekte, bazılarında ise ders hocasının önceden çekilmiş videoları hafta hafta sisteme yüklenmektedir ve dersler sadece bundan ibarettir.

Aynı şekilde “Karma” (1 saat çevrimiçi + 1 saat sınıfta) derslerde de hocanın önceden çekilmiş videoları hafta hafta sisteme yüklenmektedir. Transkriptte 2 saat görünen ders; 40 dakikalık video + 1 saat sınıfta örgün eğitim olarak işlenmektedir.

Bu sistem üniversite web sayfasında belirtildiği üzere Hybridity projesi olarak isimlendirilmektedir.

Usul ve Esaslarda açıkça belirtilmesine rağmen uzaktan öğretim etkileşimli ve eşzamanlı şekilde yapılmamakta, derse sadece kitap gibi ek bir kaynak olarak verilebilecek videolar ders saati olarak sayılmaktadır.

Uzaktan Eğitim etkileşimli ve eşzamanlı sanal sınıfta canlı yapılır, Açıköğretim'de ise sadece kaynak kitaplar ve kaynak videolar verilir. Ancak; Örgün Öğretim Programı adı altında Uzaktan Öğretim bile değil; Açıköğretim sistemi sunmak tamamen düzenbazlık yapmaktır.

Yine üniversite web sayfasında belirtildiği üzere Laureate International Universities bir çok çevrimiçi üniversite sahibi olabilir. Bu sistemi Türkiye'de de uygulayabilir ancak bunun için Uzaktan Eğitim Programı ya da Açıköğretim Fakültesi açmalıdır. Örgün Öğretim için her öğrenciden on binlerce lira alıp Açıköğretim sistemi sunamaz.

Üniversitenin bu sistemi uygulama sebebi de diğer bir change.org kapmanyasında görülebilir. Üniversite yönetimi yeni bir kampüs, bina, sınıf oluşturmadan öğrenci kontenjanını artırmak için öğrencileri mümkün olduğu kadar az sınıfa sokmaya çalışmaktadır.

İsteğimiz bu Usul ve Esaslara uymayan usulsüz uygulamanın kaldırılmasıdır! Sadece video ya da ders kitabı ile dersi almış gibi yapmak değil; dersi hocadan öğrenebilmektir.

Kampanyaya destek olmak isteyenler neler yapabilir?

• Öncelikle bu derslerden kalmış ya da düşük not almış bir öğrenciyseniz hakkınızı aramaktan çekinmeyin, çünkü dersin işlenişi usule uygun değildir.
  • Bu kampanyaya imza atarak destek olabilirsiniz.
  • https://www.cimer.gov.tr veya https://www.turkiye.gov.tr üzerinden Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yazabilirsiniz.
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörlüğü'ne dilekçe yazabilirsiniz.
  • Yükseköğretim Kurumu'nun 0850 470 0 965 ve 0312 298 70 00 numarasını arayarak sesinizi duyurabilirsiniz.
  • Yükseköğretim Kurumu'nun 0312 266 47 59 numaralı fax adresine ya da elden dilekçe ile başvurabilirsiniz.
  • Sosyal medya hesaplarınızda bu kampanyayı paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Bugün Melike imzanı bekliyor!

Melike Akyol bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Bilgi Üniversitesi'ndeki Usulsüz Online Ders Uygulaması Kaldırılsın». Melike ve imza atan diğer 69 kişiye katıl.