Bilgi Üniversitesi KVKK haklarını ihlal ediyor.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.

Final sınavlarına çok az bir süre kala okulumuz biz öğrencilerin KVK kapsamında haklarımızı ihlal eden bir karara imza attı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 20.10.2020 tarihinde üniversitelere gönderilen “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”da yer alan hükümler kapsamında okulumuz hükümlerde belirtilmemesine rağmen sınav esnasında kamera ve mikrofonun açık olmasını zorunlu kılmıştır. Ayrıca bunu istemeyenlerinde okulda sınava girmesini uygun görmüştür.

Aslında “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” çok açık. Kaydedemezsiniz ama üniversite yönetimleri kanuna aykırı bir şekilde bu tarz yöntemleri uygulamaya sokmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla ortada bir boşluk yok, yasak böyle bir işlem yapmaları. Ama yasaya aykırı olarak böyle bir işlem yapıyorlarsa bunu direkt dava edilebilme imkânı da var, öğrencilerin buna yasal olmayan bir yönetmeliğe uymama hakları da var. Bu yönetmelik yasaya aykırı dolayısıyla üniversite yönetimleri de öğrencileri yasaya aykırı bir yönetmeliği uymaya zorlayamazlar. Burada sorumluluğu direk üniversite yönetiminin üstlenmesi gerekiyor. Öğrencilere bununla ilgili bir aydınlatma ve rıza metni uygulamadan bu tarz sınavların yapılması mümkün değil ve üniversite yönetimleri bunu yapsa bile bu verilerin korunmasından sorumlu oldukları için hangi platformda tutuklarını ve güvenlik önlemlerini nasıl aldıklarını detaylı bir şekilde anlatmak zorundalar. Eğer böyle bir açıklama metni de bulunmuyorsa öğrencilerin sınava zorla sokulma imkânı yok..

YÖK’ün verdiği kararda gözetimli sınav yapılması kamera ve mikrofon açık olacak anlamı taşımıyor. Ayrıca herkeste aynı imkanları bulamayabilir bir de üstüne isteyen gelsin okulda sınava girsin demek kabul edilemez. Öğrencilerin kendi kişisel alanlarında yani odalarında kamera ve mikrofon açtırılıp kayıt alınması Kişisel Verileri Koruma kanuna aykırıdır. Ayrıca bu pandemi döneminde öğrencileri okula çağırmak da büyük bir sağlık riski oluşturmaktadır. Sene başından beri üniversitenin öğrencinin isteklerini karşılamada cevapsız kalmasının üstüne YÖK'ün kararını öğrencilere yanlış lanse etmesi biz öğrencilerin haklarını istismar etmektedir.

Okulun bu kararından ivedilikle vazgeçmesini ve bu zor süreçte öğrencilerine destek olmasını arz ederim.