Ben Artık "Engel" Olmayacağım.

Ben Artık "Engel" Olmayacağım.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
100 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.
Duyarli vatandaşlar ve tarafına Can Şengül bu kampanyayı başlattı

"Hepimiz bir Engelli adayıyız."

Evet engelli adayıyız, kanser adayıyız, kaza geçirmeye adayız… Aslında en gerçeği hepimiz ölüme adayız.

Eee napalım şimdi sürekli adaylığımızı düşünüp hayattan mı kopalım? Engellilik çok kötü "cıss olursun" der gibi birbirimizi mi korkutalım?

Kaza olmuş, hastalık olmuş, doğuştan olmuş.... olmuş işte ne yapalım yaşamayalım mı?

İnsan kendi gibi olmayanı dili, dini, ırkından başlayarak "ötekileştirmeye" ne çok meraklı !!!

Neyse kampanyaya dönersek, altta bize 'engel' olduğunuz maddeleri sıralayacağız, siz de okuyup söz vereceksiniz. Attığınız imza ile bizim üzerimizdeki ötekileştirme etiketini (engelli, sakat, yatalak, kör, sağır, dilsiz) kaldıracaksınız. Beraberce, "insan" olarak eşit yaşam hakkımızı savunacağız.

 

  1. Öncelikle iletişim kurarken, yanımızdakiler ile değil bizimle konuşunuz. Mümkünse göz hizasında olunuz.
  2. Adaylığı başta konuşmuştuk, geçmiş olsun, vah vah Allah kolaylık versin, yatağa mahkûm, tekerlekli sandalyeye mahkûm, neden oldu? İyileşecek misin? Hiç mi görmüyorsun? vb.. temenni, sorular yada tedavi önerileri vermeyiniz.
  3. Engelli misin? , Engelli gibi, Spastik misin? , Özürlü müsün? vb.. Aşağılayıcı kelimeleri bir birinize söylemeyiniz. (Videolarda rastlarsanız Şikayet ediniz. Çocuklarda alışıyor.)
  4. Engelliler adına toplanan bağışlar, gazeteler, tiyatro biletleri ve göstermelik derneklere vb.. yardımlara katılırken dikkat edin! Araştırın-sorgulayın büyük oranda engellileri kullanarak  ceplerini doldururlar, bunun sonucunda engelliler zavallı, fakir ve muhtaç izlenimi kazanır. Toplum ile aynı ekonomik durum içerisinde olan bizlerin boynuna “yardıma muhtaç” yaftasının asılmasına sebep olmayın. Farklı görmemeye bu noktadan başlayınız.
  5.  Engellenen bireylere yardım etmeden önce sorunuz. Kendisinin onayını almadan sandalyeyi itmeye ya da koluna girip çekiştirmeye çalışmayınız. Yardım isterse onun yönlendirmesine uyunuz.                    
  6. Ortak kullanım alanlarında asansör kullanımında öncelik hakkımızı gasp etmeyiniz. Mümkünse kullanmayınız, sağlığınız için yürümeyi tercih ediniz. (Siz yürüyen merdiven kullanabilirsiniz. Biz asansörü zorunluluktan kullanıyoruz)
  7. Toplu taşıma araçlarında (varsa) engellilere ayrılan kısmı işgal etmeyiniz. Eğer toplu taşıma şoförü iseniz (varsa) rampayı siz açınız ve her gün rampa işler halde mi kontrol ediniz.
  8. Otoparklarda Engelli Park alanlarını işgal etmeyiniz. İşgal edenleri uyarınız. Ayrıca engelli aracının yanına ve arkasına sıfır park etmeyiniz, bu nedenle araca binemiyor yanlış park eden aracın sahibinin gelmesini saatlerce bekliyoruz.
  9. Aracınız varsa park ederken dikkat ediniz! Kaldırımların başında ve sonunda bulunan engelli rampasının önüne park etmeyiniz. Aksi takdirde kaldırımdan inemiyor veya araç yolunu kullanmak zorunda kalıyoruz. Ve o  yol bizim için hayati tehlike içeriyor. Kaldırımlardaki hissedilebilir yüzeyleri (sarı yol) de işgal etmeyiniz.
  10. İşletme sahibi iseniz erişebilir olmasını sağlayın. Değilseniz engellilerin erişimine sahip olmayan işletmeyi uyarınız. Düşünsenize siz istediğiniz restorana girebilirken biz saatlerce uygun mekan arıyoruz.
  11. Çalışmak istiyoruz fakat çalışacak erişilebilir iş yeri bulamıyoruz. İş veren iseniz yada gelecekte iş veren olursanız  bize çalışacak uygun koşulu sağlayınız.
  12.  Eğitimci ve okul yöneticisi iseniz, okulunuzun erişilebilir olmasını sağlayınız. Veliler, çocuklarınızın farkındalığını arttırarak engellenen çocuklar ile kaynaştırılmasını sağlayın. ( Bazı düşüncesizler var engellenen çocukları sınıftan attırmaya çalışıyor.)
  13. Ayrıca bilmeniz gereken bir kanun var. 5378 sayılı, engelliler kanunu bulunmaktadır. Üstte yazdıklarımızın hepsi kanunen anayasal hakkımızdır. (Bu Kanunun amacı; engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamaktır.)

 

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
100 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.