Petition Closed

Petition to introduce Russian Dual Immersion program in Bellevue School District 405 (WA)

This petition had 543 supporters

ENGLISH - РУССКИЙ ЯЗЫК НИЖЕ

This petition proposes the idea of introduction of a Russian Dual Immersion Program in Bellevue School District #405. There are several reasons for that, which you can find below, or research in more detail if you download the presentation to the School Board below.

Bilingual/Dual language immersion programs have seen lots of support in recent years in the USA. America has great potential and all resources possible to provide our children with best education due to its immigrant history and technological advancement. Immersion programs have dozens advantages for the child and the community:

• Cognitive and intellectual development, such as flexibility in thinking and analytical skills, phonemic ear and rich vocabulary
  • Acquisition of language fluency in a structurally challenging language
  • Future career and travel possibilities
  • Security and recognition from the community
  • Acceptance of cultural diversity and traditions, enrichment of cultural practices

Research findings show that bilingual kids outperform their peers in reading, not only in the target language, but in English as well. Because the kids see that their heritage language is given an important role by the society, they do not feel insecure by learning the language of the majority. Kids from monolingual English families also get an excellent opportunity to learn a hard language early in life and have more possibilities for them later on.

Russian is a pretty challenging language to learn at high or even middle school, but due to young children's brain plasticity learning languages and especially acquiring an native accent is almost effortless. Spanish, for example, is much closer to English, it has simpler grammar and pronunciation, and there are lots of success stories of people who master it later in their lives. Russian, on the other hand, requires more classroom hours. Listed among critical languages by National Security Language Initiative program, and with predicted growth in Russian-speaking population, it looks like one of natural choices for a dual immersion program in the USA.

Bellevue, WA is a satellite city 10 minutes east of Seattle. Bellevue, together with nearby Redmond and Kirkland, have the largest Russian-speaking population in the state. The area has around 15 bilingual Russian preschools, and a great number of businesses. A lot of Russian immigrants choose Bellevue as their home when moving to Washington.

Bellevue School District is one of the leading districts in the country and has a number of innovative programs. It also runs 2 immersion programs (Mandarin Chinese and Spanish). With all the experience, as well as a substantial Russian-speaking population, Bellevue has all the chances to run a successful bilingual Russian program. The cost of the program for the school district is on average only $100/child a year more than in a monolingual classroom, and the district/community can find numerous resources to cover it.

Incomplete list of districts around the US which have already introduced, or planning to introduce, a Russian immersion program:

Presentation to the Board

РУССКИЙ - ENGLISH IS ABOVE

Данная петиция предлагает ввести двуязычную программу на русском языке в школах округа Беллвью #405. Существует множество причин, с которыми вы можете ознакомиться ниже, или, для более детального изучения, скачать презентацию по ссылке в самом низу (на английском).

Билингвальные/двуязычные программы подгружения недавно получили широкое распространение в США. В Америке существует огромный поценциал и все ресурсы для предоставления детям отличного образования, благодаря её иммиграционному прошлому и технологическим достижениям. Программы погружения имеют множество преимуществ для ребёнка и для общества в целом:

• Когнитивное и интеллектуальное развитие, такие как гибкость мышления и аналитических навыков, речевой слух и богатый словарный запас
  • Свободное владение структурно сложным языком
  • Преимущества для карьеры и путешествий
  • Признание ребёнка и его языка в обществе, отсутствие страха быть другим
  • Принятие многообразия, культурных обычаев, обогащение культурных традиций

Данные исследований показывают, что двуязычные дети обладают лучшими навыками чтения, не только на целевом языке, но и на английском. Из-за того, что дети видят, что их второй язык играет важную роль для общества, они не боятся его потерять, изучая язык большинства. Дети из многоязычных англоговорящих семей также получают отличную возможность изучить сложный язык уже в раннем детстве, что откроет многие возможности в будущем.

Русский - достаточно сложный для изучения язык как иностранный на уровне средней и стершей школы, но благодаря особенностям мозга младших школьников, изучение языков, в особенности освоение нормативных произносительных навыков, происходит очень легко. Например, испанский, который намного ближе к английскому, обладает простой грамматикой и произношением, и существует множество примеров, когда люди осваивали его в более позднем возрасте. Русский, с другой стороны, требует большего количество классных часов. Будучи признанным критически важным языком Языковой Инициативой агентства Национальной Безопасности, и в свете ожидаемого прироста русскоязычного населения, русский является одним из лучших языков для двуязычной программы погружения в США.

Беллвью, штат Вашингтон - пригород в 10 минутах к востоку от Сиэтла. В Беллвью и близлежащих Редмонде и Кёркленде проживает больше всего русскоязычных жителей штата. В окрестностях находится около 15 русских/двуязычных детских садов, и множество русских компаний. Многие русские иммигранты выбирают своим новым домом Беллвью при переезде в Вашингтон.

Школьный округ Беллвью - один из ведущих округов в стране, и предлагает множество инновационных программ. В округе уже действуют 2 программы погружения (на китайском и испанском языках). Принимая во внимание накопленный опыт, а также большое русскоязычное население, Беллвью имеет все шансы запустить успешную двуязычную программу на русском языке. Стоимость программы для школьного округа составит на одного ребёнка в год всего на $100 больше, чем при одноязычном обучении на английском, и округ/общественность обладают возможностью найти ресурсы для этого.

Неполный список школьных округов в США, предлагающих, или в ближайшее время запускающих двуязычную программу на русском языке:

Презентация, отправленная совету директоров школьного округа (на английском)

PLEASE SCROLL UP FOR ENGLISH

Today: Alexey is counting on you

Alexey Kuznetsov needs your help with “Bellevue School District #405 School Board: Introduction of Russian Dual Immersion program in Bellevue School District 405 (WA)”. Join Alexey and 542 supporters today.