Görme engelli öğrencilerin bastonlarını akıllı bastonla değiştirelim.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.

Merhaba, ben Firdevs.

Görme engelliyim ve lise son sınıf öğrencisiyim. Son günlerde hayatım biraz daha değişti, zorluk çekiyorum tek başıma yürürken, bildiğim yerlerde bile direkler, ağaçlar, asılı olan kutulara defalarca kafamı vurmak istemiyorum. Beyaz bastonumla birlikte çevremdeki engelleri tek başıma ilk başta fark edebildiğimi gördükçe benim cesaretim, ailemin de güveni artmıştı. Bastonu ilk kez kullanacak olsam ama WeWALK ile başlamak isterdim.

Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde görme engellilerin kullandığı baston sıradan bir bastondan ibaret olmamalı.

Benim evimin etrafında çok fazla inşaat alanı, tabela, demir-beton çıkıntıları gibi düz bastonun algılayamayadığı, oldukça tehlikeli engeller var. Bu nedenle, annem ve babam tek başıma dışarı çıkmamı istemiyorlar, ben de açıkçası pek cesaret edemiyorum. WeWALK akıllı baston, standart bastonların aksine üzerindeki sensörler sayesinde bel üzerindeki engelleri de dokunmadan algılayabiliyor ve titreşimle uyarıyor.

Görme engelli kişilerin gidecekleri adresi bulabilmesi için, gören kişilere göre navigasyon uygulamalarını daha sık kullanması gerekiyor. Ama görmeden bir elinizde baston, bir elinizde akıllı telefonla navigasyon almaya çalışırken iki eliniz dolu yürüdüğünüzü hayal edin. Bu da bizim için bir hayli riskli bir durum. Akıllı baston ile telefonu cebinden çıkarmadan, bütün navigasyonu baston üzerinden alınabiliyor.

Akıllı bastona; istediğiniz otobüs durağını bulması ya da beklediğiniz otobüs geldiğinde ve inmeniz gerektiğinde haber vermesi gibi her gün yeni özellikler de ekleniyor fakat benim ve benim gibi pek çok görme engelli arkadaşlarımın da akıllı bastonu yok.

Tüm bunlara ek olarak, böyle bir ürünün ülkemden çıkmasından ve TIME, Edison tarafından seçilen en iyi inovasyonlar arasında yer almasından ayrıca gurur duyuyorum.

Bugüne kadar hep şikayet ettiğimiz şeyler için harekete geçtik, imza kampanyaları başlattık. Bugün ise, hem bu umut dolu haberin yayılması, hem de tüm görme engelli öğrencilerin erken yaşta akıllı bastonla tanışması için bir kampanya başlatmak istedim. Ben görmeyenler için göz, duymayanlar için kulak olmak istiyorum!

Bu konuda, ilk olarak tüm belediyelerimize seslenmek istiyorum.

Belediyelerin vereceği desteklerle, yeni yılda tüm görme engelli öğrencilerin bastonlarını akıllı bastonla değiştirebiliriz.

Gelin, bu kampanyamı paylaşarak ve açtığım kampanyaya sadece imza atarak, daha fazla görme engelli öğrencinin akıllı bastona sahip olmasına destek olun.

Eğer nasıl daha fazla destek olabilirim diye düşünüyorsanız bu adresten bağış yapabilirsiniz.

#birlikteyürüyelim

Teşekkürlerimle,