Derneğine Dokunma: Babakale'li Emekçi Kadınlarımızın Direnişine Sende Katıl

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Köyümüz; Anadolunun ve Asya kıtasının en batı ucu olmasi sebebiyle turist çekmektedir. Ancak ziyaret edenler tarafindan "yıllardır köyünüzde hiçbir gelişme  görmüyoruz, balık yemekten başka alternatifimiz yok" cümlelerini duymak beni çok üzüyordu. Köy kadınları ile bir araya gelerek, gelen misafirlerimize farkli lezzetler sunmak ve kışın ürettiğimiz el işlerini satarak hem kendi bütçemize katkı sağlamak hem de köyümüzü güzelleştirmek ve geliştirmek için yapılan projelere maddi destek sağlamak amacı ile Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneğini  kurduk.  29 Ekim 2009 tarihinde ilk genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Derneğin şu an lokal olarak kullandığı bina, köy tüzel kişiliğine ait bir yerde bulunan, zamanında liman şantiye binası olarak yapılan bir binaydı. Daha sonra kaderine terk edilip, harabeye dönmüş olan bu bina, dönemin muhtarı tarafindan sadece çatısını onarılarak, 20 TL aylık kira ile 20 yıllığına derneğe kiralandı.

Derneğimizi kurduğumuz gün, elimizde kiraladığımız bu harabe binadan başka birşeyimiz yoktu. Evlerimizde ne kadar fazla eşya varsa derneğe taşıyıp demirbaş ihtiyaçlarımızı  karşılamaya çalıştık. Masalar, sandalyeler, mutfak araç-gereçleri, çay, kahve, şeker vs kimde ne varsa her şey gelmişti. O gün gördüğüm dayanışmayı asla unutamam.

Ancak böyle güzelliklerin yanında malesef bir çok engelle de karşılaştık ve ne yazık ki hala karşılaşmaya devam ediyoruz. Kurulduğumuz yıl defterlerimiz ve makbuzlarımız çalındı. Binamızı yakma girişiminde bulunuldu. Dernek lokalinin köyün güzel bir yerinde olması ve iyi iş yapması bir çok çevreyi rahatsız etti. 10 yıldır hepsine göğüs gerdik ancak son olarak şu anki muhtar Bekir Vargün'un Dernek lokalimizi boşaltmaya zorlaması, daha önce derneğimizde aktif olarak çalışan ve halihazırda üyemiz olan eşi ve bir çok akrabası olan kadına dernekten el çektirerek derneği zayıflatmaya ve ele geçirmeye çalışması, ayrıca suyumuzu ve elektriğimizi kestirmesi bizi çok üzdü. Yılmadık, bu durumda bile yemeklerimizi evlerimizde pişirip getirdik, malesef suyumuz olmadığından bulaşık yıkama sorun olacağı için servislerimizi plastik tabak ve bardaklarda yapmaya başladık. Vazgeçmediğimizi gören muhtar derneğin bahçesine tadilat bahanesi ile kum ve taş yığdı. Hepsini kenara çektik temizledik, yol açtık ertesi gün yine yığdı. Dışarıdan tankerle su getirdik. Eski bir jeneratör bulduk onunla aydınlatmamızı sağlıyoruz. Malesef bu şartlarda büyük bir azimle misafirlerimize hizmet etmeye devam ediyoruz. Köyümüze bir çok yönden fayda sağlayan derneğimizle neden bu kadar uğraşıldığını araştırdığımızda ise farklı cevaplar alıyoruz. Bazen bu alanı yıktıracağım, bazen başa geçip tüm kadınları ben çalıştıracağım diyor  bazen de başkasına kiraya verecegim, burası köye iyi gelir getirecek bir yer diyor. Şu anda derneğimiz, muhtarın yıkım talebi ile Il Özel Idare tarafindan alınan yıkım kararına iptal davası açmıştır. Bir kaç gün önce mahkeme yıkım talebini ara kararla durdurdu. Hergün yeni bir yıldırma politikasi ile karşılaşıyoruz.

Oysa dernek olarak birçok etkinlik gerçekleştirdik. Örneğin; sağlık konusunda uzman doktorlar tarafindan bilgilendirici toplantılar yaptık. Kadınların KETEM kontrollerini yaptırıp, iki yıl takip ettik. Ev pansiyonculuğu kursu açtık. Sertifikalarını alan kadınlar  bugün bu alandan para kazanıyorlar. Dernekte çalışarak kazandığımız paralarla yurt içi ve yurt dışı gezileri yaptık. Anıtkabir, Ankara, Eskişehir, Karadeniz, GAP turu, Gürcistan, Kıbrıs, Midilli Adası ve diğer Yunan adaları gibi. Daha sayamadığım birçok yeri kadınlar kendi emekleriyle kazandıkları paralarla görme ve gezme şansını buldular. Amacımız kadınlarımızı üretime katıp kendi ayakları uzerinde durmalarını sağlarken, gelirimizin bir kısmı ile köyümüzü güzelleştirmeķ istedik izin verilmedi!!! yaptıklarımız da yok sayıldı.

Bu sebeple desteğinize ihtiyacimiz var, mücadelemizde yanımızda olacağınızı biliyorum. Sevgiyle kalın.

Şükran Erkan
Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı