Petition Closed

Kapitalizm'in doğaya, insana, çevreye ve kentlere karşı umarsızca saldırısına cevap vermek ve yasal haklarımızı burjuvalara yedirmemek için kamusal hakkımıza sahip çıkıyoruz.

Beşiktaş sahil yolunun ve Hayrettin iskelesinin Shangri-La Otele satılmasını istemiyor ve halka açık olmasını istiyoruz.

Beşiktaş'taki Kadıköy Şehir Hatları İskelesi'nin Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nin yanına yapılan Shangri- La Oteli'ne satıldığı öğrenildi.

Mimarlar ve şehir plancıları iskelenin otel tarafından özel iskele olarak kullanılacağını söylüyor. Otelin açılış görüntülerinde iskele otel sınırları içinde gösteriliyor.

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE

Galataport'un özelleştirilmesiyle başlayan tartışmalar bitmeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çok tartışılacak bir karara imza attığı öğrenildi. Beşiktaş'taki Kadıköy İskelesi Türk-Çin ortaklığıyla yapılan Shangri-La Oteli'ne satıldı. İddialara göre Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nin hemen karşısına yapılan Shangri-La Oteli iskeleyi satın aldı ve bundan böyle özel olarak otel ulaşımı için kullanacak. Beşiktaş'ta Kadıköy İskelesi olarak ise rıhtımda bulunan Üsküdar İskelesi kullanılacak. İskelenin satılma gerekçesi daha önce Akaretler Durağı'nda olduğu gibi "güvenlik" olarak açıklanacak.

İSKELE OTEL SINIRLARINDA

11 mayısta Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan otelin tanıtım görüntülerinde iskele, otel sınırları içinde yer alıyor. Ayrıca Kadıköy İskelesi ile otel arasındaki yolun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çalışma Ofisi'nin emniyeti için araç trafiğine kapatıldığı, bu alanın da Sahangri- La Oteli'ne devredileceği öğrenildi. Konuyla ilgili ulaştığımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi herhangi bir açıklama yapmazken gerekli düzenlemeler için çalışmalar başlatıldı. Önce Başbakanlık Ofisi'nin yanından geçen yol trafiğe kapatıldı. Çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararla Dolmabahçe'nin yanından geçen yol da kapatıldı. Deniz Müzesi'nin yanından kalkan İETT otobüsleri, güzergâhını değiştirerek Barbaros Bulvarı'ndan dönüşlerini sağlamaya başladı.

"UYGULAMA HUKUKSUZ"

Shangri-La Oteli'ni tescilli bir yapı olan tütün depolarının yerine yapıldığı için dava eden Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu iskelenin durumunu Taraf'a değerlendirdi. Muhçu, otele açtıkları davanın İstanbul İdare Mahkemesi'nde devam ettiğini belirterek uluslararası kanunlar ve Türkiye'deki ilgili yasalara göre kıyıların hiçbir şekilde vatandaşlara kapatılamayacağını, iskelenin satılma durumunun da tamamen hukuksuz olduğunu ifade etti. Muhçu şöyle devam etti: "Dolmabahçe'nin Başbakanlık Ofisi olarak kullanılmaya başlanmasından sonra yoğun olarak kullanılan Akaretler Otobüs durağı hiçbir açıklama yapılmadan kapatıldı. Sonra 'güvenlik gerekçesiyle kapattık' dediler. Şimdi de iskele için bunu yapmak istiyorlar. İskele tamamen kamusal alandır. Kıyıda yer aldığı için hiçbir şekilde satılamaz veya kiralanamaz. Açtığımız davayla yargının otel ile ilgili iptal kararı vereceği kanaatindeyim."

Kıyı Kanunu ve Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe göre:

Madde 5: Genel Esaslar
- Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.

- Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.

- Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.

Bir imar yolunun kaldırılması anlamına gelen uygulamanın yapılması, plan değişikliği ile sağlanabilir. Nisan 2013' te ortaya konan yeni Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelikte, plan değişikliklerine dair kararların arasında şunlar bulunmaktadır:

- Yoğunluk artıran veya kentsel ulaşım sistemini etkileyen plan değişikliklerinde, kentsel teknik altyapıya yönelik etkilerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla ayrıca kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporu hazırlanır veya hazırlatılır.

- İmar planlarında, kamu yararına bir zorunluluk olması halinde; yoğunluk, emsal ve kat artışı kararı getirmeyen, teknik ve sosyal alanların kaldırılması - küçültülmesi - yer değiştirilmesine sebep olmayan, plan değişiklikleri yapılabilir.

- İmar planlarında bulunan teknik ve sosyal altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi ve yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. Zorunlu hallerde böyle bir değişiklik yapılabilmesi için:

a) İmar planındaki durumu değişecek olan sosyal ve teknik altyapı alanındaki tesisi gerçekleştirecek ilgili yatırımcı, Bakanlık ve kuruluşların görüşü alınacaktır.

b) İmar planındaki aktif yeşil alan, çocuk bahçesi, pazar alanı, yol, yaya yolu ve benzeri alanının kaldırılabilmesi ancak bu tesislerin hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir.

Letter to
Shangri-La Oteli Tanrıverdi Holding
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kadir Topbaş
T.C Başbakan'lığı Tayyip Erdoğan
and 1 other
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İETT İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Satılan yolun ve Kadıköy-Beşiktaş Hayrettin iskelesinin tekrar kamuya devredilmesini istiyoruz.