Bayburt ili Yoncalı Köyüne yapılacak HES projesini istemiyoruz

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Bayburt ili Merkez ilçesine bağlı YONCALI KÖYÜ sınırlarında yer alan Adalar mevki doğal ve eşsiz bir güzelliğe sahiptir.

Km’lerce uzunluğundaki dere boyunca, suyun milyonlarca yılda oyduğu kanyonda, doğanın görkemi ve heybeti insanları mest etmektedir.

Bölgenin su kaynağı olan bu çaydan birçok köyde yaşayan binlerce insan yararlanmakta ve Yoncalı Köyü Adalar Mevkiinde bulunan 20 yıllık işletme olan Koşat Alabalık Çiftliği kapatılarak gerek çiftlikte gerekse derede yaşayan tüm canlılar katledilmek istenmektedir. Ayrıca bu proje nedeni ile birçok köy sular altında kalmakta ve insanlar evlerinden çıkartılmak istenmektedir.

Bölgede genel olarak tarım ve hayvancılık yapılmakta ve de orman ürünleri, defne, kekik ve adaçayı toplayarak geçim sağlamaktadır.

Bu görkemli güzelliklik tahrip edilerek hatta yok edilerek bir HES projesi başlatılmak istenmekte vede inşaata başlanmak istenmektedir.

Ancak; Halka sorulmadan HES yapılabilir kararı verilmiştir. Bu karar, alan görülmeden ve köylülere ve esnaflara danışılmadan olur onayı alınmadan alınan bir karardır ve doğal olarak YOK hükmünde bir karardır.

Yoncalı Köyü Adalar Mevkiinde bulunan Koşat Alabalık Çiftliği 20 yıldır faaliyet gösteren, devlete su vergisini yıllardır düzenli olarak ödeyen ve alabalık yetiştiren ve özellikle birçok hastalığa iyi gelen SARI ALABALIK yetiştirmektedir.

Milli park –SİT alanı niteliğinin tümüne haiz olan bu bölgede; binlerce çeşit otlar, yüzlerce çeşit bitki türü ve çeşit çeşit meyve ve diğer ağaçlar mevcuttur.

Ayrıca santralin başlangıç noktası olan bölge; Uluslararası Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan dağ keçilerinin su içtiği bölgedir. Uluslararası sözleşmelerle korumak zorunda olduğumuz yaban yaşamı tehdit edecek bu projenin burada yapılması mümkün değildir.

600 yıldır bölgede Yoncalı Köyü ve çevre köylerde yaşayan köylülerinin HES nedeniyle ne yazık ki; huzuru da bozulmuştur.  Demokratik direnme hakkını kullanan ve de sadece bedenlerini HES'e karşı siper eden köylüler defalarca tehdit edilmiştir.
Dolayısıyla, HES projesinin yapılmak istenmesiyle birlikte huzuru bozulan köylülerin can güvenliği de yoktur.

Bizler; Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak sizlerden bizlerin ve doğanın haklarını korumak için HES projesini iptal etmenizi istiyoruz!

Yoncalı Köyü ve Çevre Köylüleri

Bugün HÜSEYİN imzanı bekliyor!

HÜSEYİN KOÇAK bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Bayburt ili Yoncalı Köyüne yapılacak HES projesini istemiyoruz». HÜSEYİN ve imza atan diğer 1.931 kişiye katıl.