Petition Closed

Ben, 25 yıl boyunca Amerikan Hava Kuvvetleri’nde hizmet verdim. Bu hizmet süresince iki yıldan fazla zaman için Guantanamo’da Terörizm Davaları Baş Savcılığı yaptım, ama şimdi sizin yardımınıza ihtiyacım var.

Usama Bin Ladin’in şoförü Salim Hamdan, Avustralyanın en sevilmeyen adamlarından David Hicks ve Kanadalı genç Omar Khadr’in yargılanmasından bizzat ben sorumluyum. Her üç kişi de suçlu bulundu... Sonra, Guantanamo’dan ayrıldılar. Ama şu anda 160’tan fazla kişi, hiçbir suçla yargılanmamış, herhangi bir savaş suçu işleyip işlemediği bilinmemesine rağmen gelecekte ne olacağını bilmeden süresiz olarak Guantanamo’da tutuluyorlar. Bir kişiyi savaş suçuyla yargılamadan süresi belli olmayan bir esaret altında tutmak ve eve dönmenin tek yolunun savaş suçuyla yargılanmak olduğu bir sistemde çok hayati bir yanlış vardır.

29 Nisan 2013 itibariyle, Guantanamo Hapishanesi’ndeki 166 adamdan 100’ü bu süresiz esareti protesto etmek için açlık grevine başladılar. Bunlar arasında 25 kişi zorla besleniyor ve beş kişi de hastaneye kaldırılmış durumda. Bu insanlardan bazıları herhangi bir suçla yargılanmadan 11 yıldır hapisteler. Amerika Birleşik Devletleri tutukluların birçoğunu Guantanamo’dan dışarı transfer etmek için ayırdı, fakat bu kişiler, vatandaşlık durumlarından veya Amerika’da devam eden siyasi oyunlardan ötürü göz altında tutuluyorlar.

İşte bu yüzden, Savunma Bakanı Charles Hagel’dan Guantanamo’dan transferin gerçekleşmesini sağlamak için otoritesini kullanmasını ve Başkan Obama’dan Guantanamo’nun kapatılması için Kabinesinden bir kişiyi görevlendirmesini talep ediyorum. Obama 30 Nisan günü, Guantanamo’yu kapatmak için üzerine düşeni yapacağına söz verdi, ama bu sözü daha önce de vermişti. Şimdi, Obama’ya verdiği sözü tutması için kararlılığımızı gösterme ve Guantanamo Hapishanesi’ni kapatmak için gerekli adımları atmasını sağlama zamanı.

Eğer bir ülke mahkumlarına bizim Guantanamo’dakilere ettiğimiz gibi muamele etseydi, biz onları haklı ve ağır bir şekilde eleştirirdik. Eğer bizden birine yapıldığı zaman öfkeyle kınayacağımız eylemleri kendi çatımız altındakilere yaparsak asla sahip olduğumuzu söylediğimiz yasal ve ahlaki konuma sahip olamayız.

Anayasal Haklar Merkezi, İşkenceye Karşı Şahitlik ve Uluslararası Af Örgütü gibi insan hakları ve aktvisit örgütlerin yoğun biçimde Guantanamo’yu eleştirmesine hiç şaşırmamak gerek. Sizi asıl şaşırtacak şey şu olabilir: Birçok eski askeri savcılar ve diğer emekli subaylar ve de istihbarat servisindeki görevliler de onlarla hemfikirler.

Burada yapılması gereken vatanseverce olan, daha da önemlisi, insanca olan şey, Guantanamo’yu kapatmaktır. Lütfen, kampanyamı imzalayarak bu mücadeleye katılın.

Letter to
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama
1600 Pennsylvania Avenue, NW
Washington DC, 20500

Konu: Guantanamo’da süren açlık grevi ve hapishanenin kapatılması ile ilgili çabaların durmuş olması ile ilgili

Saygıdeğer Başkan Obama,

Size bu dilekçeyi yazmamın nedeni acilen Guantanamo Üssü’ndeki askeri hapishaneyi kapatmaya başlamanız ve yargılanmadan esaret altında tutulan mahkumların bu durumunu sona erdirecek adımları acilen atmanızı istemek için yazıyorum. Eğer dört yıl önce verdiğiniz Guantanamo’yu kapatma sözünü yerine getirmek ve Amerika Birleşik Devletleri’ni tüm dünyaya örnek olacak hukukun üstünlüğüne saygı duyan bir ülke haline getirmek için bundan daha uygun bir zaman olamaz.

Haftalardır, önemli haber merkezleri, mahkumların avukatları ve hatta ordudaki subaylar Guantanamo’daki mahkumların göz ardı edilemeyecek bir kısmının açlık grevinde olduğunu haber veriyor. Hapishane görevlilerinden birinin 15 Nisan haftasında basının hapishaneye ziyareti sırasında söylediği gibi “yakında birden fazla ölüm gerçekleşecek.” Şu anda yaşananlar, hiçbir suçlama yapmadan 11 yıldır süresiz olarak esaret altında tutulan mahkumların öngörülebilir sonucudur. Bu yüzden, sizden acilen hapishanede kalan diğer mahkumların en kısa zamanda ülkelerine gönderilmeleri veya diğer ülkelerde yeniden topluma kazandırılmaları için çalışmalara başlamanızı ya da mahkemede--eğer bir Amerikalı yargılansaydı da kabul edebileceğimiz standartlarda ve şartlarda--yargılamanızı rica ediyorum. Ayrıca, kabinenizdeki bir kişiyi bu transfer çalışmalarını yönetmek için atamanızı talep ediyorum.

Sizden tam olarak istediklerim şunlar:

1) Savunma Bakanı Charles Hagel’e yetkisini kullanarak Guantanamo’dan transferlerin gerçekleşmesi için Ulusal Savunma Kanunu (NDAA 2013) uyarınca gerekli olan ulusal güvenlik feragatnameleri veya sertifikaları çıkarması için direktif vermek.

2) Kabinenizden bir kişiyi Guantanamo’nun kapatılması çalışmalarını yönetmek için atamak.

3) Hapishaneyi kapatmak için somut ve belirli bir planı kamuoyuna duyurmak. İlk adım olarak Guantanamo’nun geleceği için net bir mesaj vermek için Shaker Aamer ve Djamel Ameziane’nin derhal serbest bırakılmasını sağlamak.

Sizden konu üzerinde yetkili kişilere, mahkumlara geri dönüşü mümkün olmayan bir zarar gelmeden önce açlık grevi hakkında tıp ahlakının uluslararası standartlarına uygun olarak, insanca ve hukuka uygun biçimde, acilen gerekli önlemleri almaları konusunda direktif vermenizi rica ediyorum. Dahası, bu büyük sorunun köküne inerek önceden vermiş olduğunuz sözü yerine getirmek için Guantanamo’yu daha fazla beklemeden kapatmak için harekete geçmenizi istiyorum.