Kampanya Kapatıldı

İsmi değiştirilen stadyumlara geçmişteki isimleri iade edilsin.

Bu kampanya 232 destekçiye ulaştı

Ben Aykut Özcan. İstanbul'da yaşayan emekli bir edebiyat öğretmeniyim.  Bir çoğumuz gibi ben de ülkemin gündemiyle ilgiliyim.Yaşananlar hepimizi etkiliyor muhakkak ki, doğrudan ya da dolaylı olarak.Keşke ülkemiz güllük gülistanlık olsa da  bu tip platformlara gerek olmasaydı diyeceğim ama ülkemiz için bu mümkün değil, en azından şimdilik. Her şeyden önce söylemek isterim ki, bu kampanyayı başlatmakta çok geç kalındı. Ta en başında, isimler statlardan birer birer silinmeye başlandığında karşı çıkılmalıydı. Gerçi bazı yayın organlarında yazıldı, söylendi ama  bir muhatap bulamadı karşısında insanlar, dolayısıyla suya yazı yazılmış oldu. Şimdi nereden çıktı, bunca zaman geçtikten sonra denebilir . Olsun, hiç bir şey yapmamaktansa , geç de olsa bir şeyler yapmaya çalışmak daha iyidir kanaatindeyim.

Beni harekete geçiren, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan'ın son günlerdeki açıklaması oldu. Hani, "Arena Türkçe değil. Talimat verdim, arena adı statlardan kaldırılacak." dedi ya...  Bakıldığında doğru geliyor  ama arena Türkçe değil de önerilen stadyum Türkçe mi sanki?  Aslında ben de, öncelikle bir öğretmen olarak, yabancı sözcüklerin dilimizi istilasından çok rahatsızım. Ancak yüzyıllardır söylene söylene artık Türkçe gibi kabul ettiğimiz o kadar çok yabancı sözcük var ki. Onları dilden çıkarmak pek de kolay bir iş değil.   Bu ,ayrı bir konu tabii.

Bu açıklamanın ardından, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ç. Osman Budak, arena ismi kaldırılmışken, statların geçmişteki isimlerinin iade edilmesini istedi haklı olarak.

Arena ya da stadyum veya her neyse... Yerli isim mi yabancı mı verilsin sorunundan daha önce, burada asıl hassasiyet göstermemiz gereken öncelikli  konu şu olmalıdır: Geçmişte, Cumhuriyet'in kurucularından Atatürk'ün, İnönü'nün isimlerinin , Cumhuriyet'in 19 Mayıs, 4 Eylül gibi önemli tarihlerinin ad olarak verildiği statlara, bu isimler, daha da geciktirilmeden iade edilmelidir. Benim memleketim Samsun'da 19 Mayıs Stadı'ydı örneğin ( Samsun Arena oldu). Eskiden statlara bu isimlerin verilmesi gelenek gibiydi adeta, başka bir ad aranmazdı bile. O yüzden de, bir şehirdeki stadın adını bilmesek de tahmin etmek hiç zor olmazdı. Zaten sevgi, saygı, gurur duyduğumuz tarihi şahsiyetlerin ad olarak verilmesinden daha doğru ne olabilir ki? Anlamadığım, bu isimlerin neden kaldırıldığıdır. Onarılan veya yıkılıp yeniden yapılan bu statlar, kaşla göz arasında Vodafon Arena, Timsah Arena, Torku Arena,... oldular. Tabii ki sporda sponsorluklar önemli ve gereklidir. Ama biraz tarih bilinci, tarihe ve kıymetli kişiliklere biraz saygısı olan hiç kimsenin buna itirazının olacağını hiç sanmıyorum. Ben diyorum ki; silmeye çalışmayalım - zaten yüreklerden silmeye hiç kimsenin ne gücü yeter, ne de haddidir- , yaşatalım ki müşterek bilincimiz daha zenginleşsin, milletçe daha güçlü olalım.

Benim çağrım herkese. Bu konuda hepimizin sorumluluk duygusuyla hareket etmesi lazımdır. Karar mercileri de dahil herkes, ister can ü gönülden destekleyerek, isterse bir ödev gibi görüp ama boş vermeyerek bu saygısızca tutumdan dönmek ve telafi etmek durumundadır. Bu vatanda bağımsızca yaşayan, Cumhuriyet'in kazanımlarının semeresini  tepe tepe kullanan herkesin ama istisnasız herkesin bu ülkeye, Cumhuriyet'in değerlerine, Atatürk'e, İnönü'ye minnet borcu vardır.

Bugün Aykut imzanı bekliyor!

Aykut Özcan bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Başbakanlık: İsmi değiştirilen stadyumlara geçmişteki isimleri iade edilsin.». Aykut ve imza atan diğer 231 kişiye katıl.