Dolphin Park’lar kapatılsın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Geçen gün bikaç günlüğüne Bodrum’a gittik. Babamızı beklerken tesadüfen Dolphin Park diye biyerin önünde durduk. Ben sanmıştım ki sadece mekanın adını Dolphin koymuşlar. İçeri girince gözlerime inanamadım. Denizin içine ağ örüp küçücük yere iki tane yunusu kapatmışlar orda dans ettiriyorlar çemberden atlatıyolar falan. Bu olayı hiç yakından görmemiştim, çok kötü hissettirdi yakından görmek. Yardım istediklerini hissettim. Denize atlayıp ağları falan kesmek istedim. Yapmadım tabi ama onlara sizi burdan kurtarıcam imgesi gönderdim telepati yoluyla. Okyanuslarda özgürce gezerken birden bire kendilerini küçücük havuzlarda bulan yunus balıklarını kurtarmak için keşke süper güçlerim olsa. Yunusları vahşice avlayıp bir de ihracatını yapıyorlar. Avlarken ölenleri 500 dolara canlıları da 100 bin dolara kadar satabiliyorlarmış. Ailelerinden ayrılan yunuslar psikolojik ve fiziksel birsürü tramva yaşıyor ve birçoğu havuzlardaki iğrenç koşullara dayanamayıp intihar etmeyi deniyormuş. Çünkü ölü balık yemek, bütün gün okyanusun sesi yerine kötü müzik dinlemek ve özgürce yüzememek çok sıkıcı. Bu gösteri parklarının gerçek yüzünü hiçbirimiz görmediğimiz için yüzleri gülümsüyormuş gibi görünen yunusları mutlu sanıyoruz ama gerçekleri gösteren belgeseller var. Sirklerde de böyle. Vahşi hayvanları doğal ortamlarında asla aklına gelip de yapmayacağı saçma insansı hareketler yapmaya zorluyorlar. Açlıkla ve şiddetle terbiye ederek tabi ki. Yoksa aynı dili konuşamadıkları ve asla konuşamayacakları (berbat bi his olmalı) bir canlıya nasıl çemberden atlamayı el çırpmayı dönmeyi falan öğretebiliyorlar ki? Bundan para kazanan insanlar kadar bunlara para veren ve sevimli bulan insanlar da suçlu. Birçok ülkede Dolohin Parklar yasaklanmış ama Türkiye’de biri kapanıyor birileri yenisini açıyor. Çünkü 1 saati 100 euro yunuslarla yüzmenin. Zaten Türkiye’de 30 yıl öncesine kadar devlet tarafından balıkçılara fişek dağıtılmış yunusları öldürsünler diye. Küçük balıkları yiyolarmış diye. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı denetim yapmakla görevli ama ruhsatsız bile parklar var şuan Türkiye’de para kazanabilen. Birsürü insan yunusları kurtarmak için uğraşıyor ama önemli olan insanların oralara gitmeyecek kadar bilinçli olması.

Bugün büsra imzanı bekliyor!

büsra ergin bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Büşra Ergin : Dolphin Park’lar kapatılsın.». büsra ve imza atan diğer 43 kişiye katıl.