#SaveRomafromCorona: A roma közösségek védelme a súlyos koronavírus katasztrófával szemben

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Romeo Franz started this petition to az Európai Bizottságot és annak elnökét, Ursula von der Leyen asszonyt and

ENGLISH  GERMAN  FRENCH SPANISH ROMANIAN  BULGARIAN  SERBIAN CROATIAN

Amikor a koronavírus (COVID-19) veszélyezteti az egész világot, különösen a leginkább kiszolgáltatott embereket, akkor az Európai Uniónak, az EU tagállamainak, a nemzetközi intézményeknek és a civil társadalomnak együttesen, egyesített erőkkel kell fellépniük az Európában élő emberek, különösen a legkiszolgálatatottabb helyzetben élők védelmének érdekében.

A mintegy 12 millió Európában élő roma nagyrésze nagyon nehéz körülmények között él: nincs hozzáférésük tiszta ivóvízhez, megfelelő lakhatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz és nincs pénzük tápláló élelmiszerekre. A jelenlegi járványtól függetlenül is számos hátrányos megkülönböztetés éri a roma embereket a megfelelő lakhatáshoz, valamint az egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés területén, melynek oka a romaellenesség (antigypsyism), a rasszizmus romákkal szembeni megjelenési formája.

Emiatt a jelenlegi COVID-19 járványban a roma emberek különösen nagy kockázatnak vannak kitéve, és fennáll a veszélye annak, hogy a hátrányos helyzetű roma telepeken és településekben a járvány rendkívül súlyos lesz.

A COVID-19 járvány azonnali és átfogó intézkedéseket igényel a kormányok részéről. Azonban nem szabad, hogy ezek etnikai kisebbségekkel szembeni hátrányosan megkülönböztető intézkedések legyenek és hogy romaellenes, rasszista sztereotípiákat erősítsenek. Sajnálatos módon ez a helyzet alakult már ki számos európai országban, például Romániában, Bulgáriában, Magyarországon, Ausztriában, Szerbiában és Észak-Macedóniában.

Nem az oldja meg a jelenlegi válságot, ha roma embereket tesznek bűnbakká a vírus kapcsán, ha elzárják a roma telepeket és településeket és megfosztják őket a sürgősen szükséges egészségügyi segítségtől, szociális szolgáltatásoktól és élelmiszerektől. Éppen ellenkezőleg.

Most megelőző intézkedések foganatosítása szükséges, hogy enyhítsük a COVID-19 járvány potenciálisan súlyos következményeit a kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportok, különösen a roma közösségek tekintetében. Ha most nem cselekszünk, mindannyian közreműködünk a katasztrófa súlyosbodásában.

Ezért felszólítjuk:

az Európai Bizottságot és annak elnökét, Ursula von der Leyen asszonyt,

az EU Tanácsát és annak elnökségét,

az Európai Tanácsot és annak elnökét, Charles Michel-t,

az Európa Tanács emberi jogi biztosát, Dunja Mijatović-ot,

az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalát, és annak biztosát, Michelle Bachelet Jeria-t,

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóját, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus-t,

az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ),

az Európai Unió Alapjogi Ügynökséget és annak igazgatóját, Michael O’Flaherty-t,

hogy:

• tegyék mindenki számára egyformán hozzáférhetővé a COVID-19 járvánnyal szemben védő és a járványt megelőző intézkedéseket, függetlenül az emberek állampolgárságától, etnikai hovatartozásától, vallási meggyőződésüktől vagy tartózkodási státuszuktól;
  • ítéljék el nyilvánosan és szálljanak szembe azon megnyilatkozásokkal, melyek a roma embereket teszik a COVID-19 járvány terjedésének bűnbakává;
  • szólítsák fel a tagállamokat, hogy biztosítsák a szegénységben és szegregációban élő roma emberek élelmiszerhez, ivóvízhez, egészségügyi szolgáltatásokhoz és védőfelszerelésekhez való hozzáférését;
  • szólítsák fel a tagállamokat, hogy haladéktalanul vessenek véget az Európában élő romákkal szembeni diszkriminatív intézkedéseknek;
  • tegyék a kiszolgáltatott roma közösségek számára hozzáférhetővé az EU és egyéb nemzetközi szervezetek által a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban rendelkezésre bocsátott sürgősségi pénzalapokat;
  • tervezzenek a veszélyeztetett roma közösségeket érintő támogatást a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban létrehozott uniós polgári védelmi mechanizmusba;

Felszólítjuk az európai kormányokat, hogy:

• vonjanak vissza minden rasszista, illetve etnikai alapú, romaellenes COVID-19 járvány keretében hozott intézkedést;
  • ítéljék el nyilvánosan azon megnyilatkozásokat, melyek a roma embereket teszik a COVID-19 járvány terjedésének bűnbakává és védjék meg a romákat a rasszista erőszaktól;
  • térképezzék fel a járvány által rendkívüli mértékben veszélyeztetett marginalizálódott roma telepeket, illetve településeket;
  • dolgozzanak ki további segítségre vonatkozó vészhelyzeti tervet a feltérképezett telepek és települések számára, hogy haladéktalanul beindíthatóak legyenek a COVID-19 vírusfertőzések csökkentésére vonatkozó megelőző intézkedések, illetve a települések részesüljenek a szükséges egészségügyi támogatásban;
  • vonják be a roma közösségek képviselőit a COVID-19 járvány megfékezésével kapcsolatos szükségintézkedések tervezésébe és végrehajtásába;
  • vizsgálják ki a romákkal szemben elkövetett rendőri erőszak eseteit, melyek a COVID-19 járvány megfékezése során történtek.

0 have signed. Let’s get to 100!