Jeotermal kaynak ihalesi iptal edilsin. Zeytin ve inciri gelecek kuşaklar da tadabilsin.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.

Şu ana kadar Aydın bölgesinde kurulmuş 27 Jeotermal Enerji Santrali (JES), hayatı pek çok bakımdan olumsuz etkiledi. Bölge, çok değerli tarım alanlarını tesis kurulumları ve kirlilik nedeniyle kaybediyor. Menderes nehrine boşaltılan jeotermal akışkanlar yer altı ve yer üstü sularını geri döndürülemez bir şekilde yok ediyor. Bir yandan da insan sağlığı ve günlük hayatın kalitesi bozulmaya başladı. Aydın şehir merkezi dahi çürük yumurta kokuyor.

Tüm bunlara rağmen Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının, kentin farklı ilçelerinde 7 jeotermal kaynak işletme, 64 jeotermal kaynak arama ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahası, kapalı teklif ve artırma usulü ile ihaleye açılacağına dair duyurusu 23 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

Aydın Ovası, Çukurova’dan sonraki en büyük ova niteliğiyle ülkenin en değerli tarım arazilerini, doğal koruma ve arkeolojik sit alanlarını içeriyor!

JES’lerin  kurulmasının doğurduğu sonuçlar çeşitli vesileler ve davalarla ortaya konmuşken, sayıca artırılmasına dönük bu ihale ile halk kendi yaşam alanlarına dair bilgilenme ve karar alma süreçlerine katılma hakkından yoksun bırakılıyor.

“Anayasanın 17. maddesi herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma hakkından söz ediyor. Yine Anayasa’nın 46. maddesi herkesin sağlıklı bir çevrede dengeli bir yaşam hakkının olduğunu söylüyor. Anayasal haklarımız savunuyor, doğanın, tüm ekosistemin etkilenme olasılığına dair uzman değerlendirmelerinin şeffaf bir şekilde yapılmasını talep ediyor ve ihalenin iptal edilmesini istiyoruz.

Kampanyamızı imzalayıp sosyal medyada paylaşarak bize destek olmanız dileğiyle.