ATUREM la construcció d'una pista al cor de la Serra de Cardó, a les Terres de l'Ebre!

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 2.500!


Conservem i protegim el patrimoni natural, paisatgístic, cultural, i històric de la Serra de Cardó.

La serra del Cardó és un dels espais naturals de major valor ecològic, paisatgístic, cultural i històric del sud de Catalunya. Constitueix un refugi per espècies com l’àliga cuabarrada, l’àliga daurada, la cabra salvatge o el rar amfibi anomenat ofegabous. Gran part de la importància ecològica d’aquesta serra recau en el seu aïllament a l’accés rodat, constituint una de les serres més feréstegues, inaccessibles i espectaculars del País.

Està inclosa dins la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, constituint una de les zones de màxima fragilitat, de la xarxa europea d’espais naturals protegits “xarxa natura 2000” i del Pla d’Espais Naturals (PEIN) de Catalunya.

La serra del Cardó-Boix conserva un patrimoni històric i cultural de gran importància: antigues ermites, camins històrics, construccions lligades a l’activitat ramadera tadicional, etc

Ara tot aquest patrimoni es troba en perill!!

Ja fa uns anys que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya planeja construir una pista forestal d’un mínim de 4 metres d'amplada i 3,5 quilometres de llargada al cor d’aquesta serra, permetent l’accés rodat de cotxes i camions a les zones més sensibles i aïllades d’aquest espai natural, refugi de les espècies més sensibles a la presència humana.

La construcció d’aquesta pista, i el seu posterior ús, provocarà un greu impacte paisatgístic, sobre els valors naturals i sobre al patrimoni cultural de la Serra de Cardó.

La Justificació per obrir aquesta pista és el seu ús en cas d’incendis forestals quan l’estudi dels incendis històrics, que han afectat aquesta serra, indiquen que no podria ser utilitzada en cas d’un gran incendi per no ser una zona segura pels bombers. Per contra l’accés motoritzat a aquest sector augmentarà el perill d’incendis.

La pista es vol obrir seguint l’antic camí ral que unia les poblacions de Tivenys i el Perelló, un antiquíssim camí que serà totalment destruït. Aquest camí, tal com indiquen els experts, té un elevant interès històric i cultural remuntant el seu orígens a l’aparició de les mateixes poblacions que unia. En aquest camí, que constitueix un dels camins rals més ben conservats del País, encara s’hi conserven elements d’un alt interès patrimonial (espones, ribassos, murs de pedra seca...) que serien totalment destruïts.

La tramitació d’aquesta pista ha estat del tot irregular des de bon començament. Fou aprovada fa 11 anys i adjudicada la seva construcció al 2016, sense el tràmit d’informació pública, ni concurs públic, ni l’obligada avaluació d’impacte ambiental que ha de ser prèvia a cap autorització. Des del GEPEC-EdC varem aconseguir aturar la seva construcció pocs dies abans del seu inici. Ara el Departament d’Agricultura pretén realitzar un tràmit d’avaluació d’impacte ambiental desvirtuat i fet a mida, que vol maquillar una situació del tot il.legal.

És per tot això que des del GEPEC- EdC et demanem que signis aquesta petició per tal que el Departament d’Agricultura no porti a terme la construcció d’aquesta pista al cor de la serra de Cardó, per que el Departament de Territori i Sostenibilitat no dóni la corresponent autorització ambiental i per què es conservini protegeixin els valors naturals, paisatgístics i culturals d’aquesta serra. EL TEU SUPORT ÉS VITAL!!.