Atatürk Havalimanının geleceğine dair... Havacılık Enstitüsü, Merkezpark ve Özel uçuşlar

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Herkese merhaba,

Bilindiği üzere, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışına  7 ay gibi kısa bir süre kaldı. İstanbul Yeni Havalimanı'nın akıbeti belli ancak Atatürk Havalimanı'nın geleceği için; '' Özel jetler eğitim uçakları yurtdışından özel uçağı ile gelen misafirlerimiz, konuklarımız dahil olmak üzere o anlamda hizmet verecek. '' ifadeleri kullanıldı.
Üzülerek söylüyorum ki, bu ifade bana ve belki de birçok vatandaşa tatmin edici gelmedi. Yine üzerine düşünüldüğünde, bir zaman sonra verimsizliği ve kapladığı alan tartışılıp imara açılması durumu olasılık dahilinde demek çok büyük bir tahmin değil.

Atatürk Havalimanı'nın yeni dönemde kullanımı için, İstanbul'un belki son 70 senedir o bölgeye hızlı ulaşım için yaptığı yatırımları ele aldığımızda, o bölgeye çok yakın yaşayan biri olarak yılda en az  2 kez kullandığım Atatürk Havalimanı İstanbul'un en kolay ulaşılabilecek noktalarından biri olduğunu kolaylıkla görebiliyorum ancak kötü yüzü olan çevresinin sıkışıklığı ve etrafındaki bina kirliliğininde farkındayım.
Bir mimarlık öğrencisi olarak en önemlisi bir Türk Vatandaşı olarak, tüm o bölgenin halka ve vatana kazandırılması gerektiği düşüncesindeyim.

Alanın büyüklüğü ve şuan ki kullanımına bakıldığında aslında tek bir proje için çok büyük olduğu ancak çevredeki plansız ve yoğun yapılanma nedeniyle tek bir apartman için bile çok küçük olabileceğini ve doğru kullanımla insanlara çok daha fazlasını katabileceğini görmek zor olmasa gerek.
Yaklaşık 11 milyon metrekarelik alanı 3 ana başlıkta inceleyebiliriz.

1. Devletin kuracağı Havacılık Enstitüsü
Eğitime verilen önemin azaldığı ve son çeyrekte elde edilen verimsizliğinden devlet adamlarının yakın zamanda bahsettiğini duymuş olmalısınız. Devlet kurumları belki de bunu bir fırsat olarak görerek Atatürk Havalimanı'nın bir kısmını da dahil edildiği (önceden inşa edilmiş alanlar ile büyük bir kazanç ve ekonomik bir fırsat) bu bölgede tamamen devlet destekli ve kurucusu olacak gelecek nesillere miras olabilecek (Türk Hava Yolları gibi şirketlerinde kazanç anlaşmasız desteğiyle) yeni bir Havacılık Enstitüsü projesi hayata geçirilebilir. Moskova, Kiev ve Amerikan Havacılık Ve Uzay Enstitüsü gibi dünyada da birçok örneği bulunan enstitüler ülkemizin özellikle havacılık hatta uzay dalında birçok branşta mühendis ihtiyacını ve hatta makine üretimini sağlayabilir üretim hattına başlangıç olabilir. Ülkemizin havacılık sektöründeki başarısı göz önüne alındığında bu fikrin gerçekçi olduğunu kabul edebiliyorum.

2. Sağlıklı yaşam için Halkparkı - Merkezpark
Alanın büyüklüğü, İstanbul insanının aslında tam da o alanın ihtiyacı olduğu yeşile sahip nefes alınabilecek , gündüzleri gölgesi olan akşamları aydınlık ve düzeni sağlanabilecek bir merkezpark. Üniversite çevresinde kullanılabilecek tüm alan aslında halkın kullanabileceği küçük çaplı bir ormana dönüştürülebilirse bir üniversite için en iyi kampüs, bir şehir için en önemli aktivite merkezi ve temiz hava kaynağı olacaktır. Bölgeye İstanbul'un dört bir yanından ulaşılan havalimanı için kurulmuş ulaşım ağı önemini yitirmeyecek aksine İstanbulluların birazda olsa şehirden uzaklaşabilmek için kullanabileceği merkezde bulunan en büyük ölçekli yeşil alana ulaşım İstanbullular için büyük bir şans olacaktır.

3. Tarihe saygı Özel uçuşlar ve Devlet Misafirlerimiz
Atatürk Havalimanı'nın mevcut ve kullanıma uygun olan kısmı daraltılarak benliğini kaybetmeden kullanılması belkide her Türk vatandaşı için önemlidir.1900’lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Atatürk Havalimanının bir sembol olarak kalması misafir devlet görevlilerine yeşil ile merhaba denmesi ve kullanıma sadece dış hatlar olarak daha özel bir şekilde devam etmesi ve bununla beraber uygun görülürse kurulacak bir Hava enstitüsü ile ortak bir alanda bulunması, havalimanının anlam ve önemini öne çıkaracak iki yapı arası paylaşımlar (eğitim, deneme ve motor/makine kontrol uçuşları) için önemli olacaktır.

Atıl ve kazanabileceğimiz güzel alanları ülkemiz için verimli bir hale getirebilmek, yeşilin yapılaşmaya açılarak halktan işletmelere verilmesinden ise ülkemize bir miras olması için imzalarınızı bekliyorum, Destekleriniz için şimdiden gönül dolusu
teşekkür ediyorum…

Bugün CAN imzanı bekliyor!

CAN KADINCIK bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Atatürk Havalimanının bulunduğu alanın geleceğine, geleceğimize dair 3 başlık; Havacılık Enstitüsü, Merkezpark ve Özel uçuşlar-Devlet Misafirleri.». CAN ve imza atan diğer 4 kişiye katıl.