Kampanya Kapatıldı

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı Yıkılmasın! İzmir/Karşıyaka

Bu kampanya 6.943 destekçi ulaştı

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı; Karşıyaka Belediyesi tarafından önerilen proje ile yıkılıp, ölçeği 2,5 kat büyütülerek yeniden yapılması planlanmaktadır.

Anıt; 1972 yılında, Cumhuriyet’in ilanının 50. Yılının anısına düzenlenen ulusal yarışmada birincilik ödülü alarak İzmir, Karşıyaka sahil şeridinde inşa edilmiştir. Mimar Erkal Güngören ve Heykeltıraş Tamer Başoğlu tarafından tasarlanmıştır. Yerden başlayarak artan bir eğimle yükselen düşey elemanlar ile çiğnenmekte olan kadın haklarının,  Atatürk ve kurduğu Cumhuriyet ile yücelmeye başladığını simgelemektedir. Anıt; kadının önemi, değeri ve hakları için Avrupa’dan ve dünyadan daha cesur ve ileri adımlar atan Atatürkçü Cumhuriyet’in bir simgesidir.

Eserin büyütülerek yeniden yapılması fikri ile eserin yüceltilmesi amaçlansa da, Topkapı Sarayı’nın da yıkılıp yerine daha büyüğünün yapılması düşünülebilinir mi? Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’nı yıkıp, kimliğini kaybetmiş bir kopyasını yapmak yerine; örnek olacak bir uygulama ile anıtı korumak ve gelecek nesillere aktarmak görevimizdir. Cumhuriyet’in kadına verdiği değeri vurgulamak için ulusal bir yarışma ile seçilip inşa edilmiş, yapıldığı zamanın çağdaş sanat, mimarlık ve toplumsal değerlerini yansıtan anıtın yıkılarak kopyasının yapılması sanata, sanatçıya, anılarımıza, tarihsel sürekliliğimize ve koruyup ileri taşımaya çalıştığımız toplumsal değerlerimize karşı takınılan iyi niyetli fakat -mış gibi inşa ederek, anıtın yaşanmışlık ve özgünlük değerini yok eden bir tutumdur. Anıt, İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korunmaya değer kültür varlığı olarak olarak tescil edilmeli ve uzmanlar tarafından restore edilerek korunmalıdır.

Cumhuriyet’imizin yaklaşan 100. yılı anısına, Karşıyaka Belediyesi tarafından yeni bir ulusal yarışma düzenlenip, uygun görülen başka bir yerde, günümüzün sanat anlayışını yansıtan ve Cumhuriyet Kadınlarımızın toplumumuz için ne kadar değerli olduğunu HER GÜN, BİR DAHA VE YENİDEN hatırlatacak bir eser daha inşa edilerek gelecek nesillere hediye edilmesi umut edilmektedir. İzmir’e yıkmak değil, şehre ve topluma değer katacak yeni bir anıt daha inşa etmek yakışır.

Mimar Nazlı İpek MAVUŞOĞLU ÇAKMAN

Mimar Nağme Ebru KARABAĞ AYDENİZ

Bugün Nazli İpek imzanı bekliyor!

Nazli İpek Mavuşoğlu Çakman bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı Yıkılmasın! İzmir/Karşıyaka». Nazli İpek ve imza atan diğer 6.942 kişiye katıl.