Apel 50 Noblistów: ograniczmy wydatki na zbrojenia, zainwestujmy w dobrobyt ludzi

0 a signé. Prochain objectif : 75 000 !
Quand elle atteindra 75 000 signatures, cette pétition deviendra l'une des plus signées sur Change.org !
The Global Peace Dividend Initiative a lancé cette pétition adressée à António Guterres (Secretary General of the United Nations) et à

W grudniu 2021 r. ponad pięćdziesięciu laureatów Nagrody Nobla i prezesów towarzystw naukowych podpisało apel o „Globalną Dywidendę na Rzecz Pokoju”. Wobec przyspieszającego światowego wyścigu zbrojeń, zaproponowali, aby wszystkie państwa członkowskie Organizacji Narodów Zjednoczonych wynegocjowały wspólną dwuprocentową redukcję swoich rocznych wydatków na cele wojskowe. Zasugerowali również, że połowa środków zaoszczędzonych dzięki tej redukcji została przeznaczona na globalny fundusz na walkę ze zmianami klimatycznymi, pandemiami i skrajnym ubóstwem.

W latach 2025-2030 „dywidenda na rzecz pokoju” stworzona jako rezultat propozycji laureatów Nobla przekroczyłaby bilion dolarów – kwotę porównywalną z całkowitymi inwestycjami w energię odnawialną na świecie i sześciokrotnie większą niż środki dostępne na badania i leczenie raka, HIV/AIDS, gruźlicy i malarii łącznie.

W erze narastających wyzwań dla dobrobytu ludzi na całym świecie te nowe zasoby mogłyby pozytywnie wpłynąć na życie milionów, przy zerowych kosztach dla poszczególnych narodów.

My, sygnatariusze tej petycji, gorąco popieramy inicjatywę Noblistów i prosimy Was - Panowie Guterres, Biden, Johnson, Macron, Putin i Xi - aby jak najszybciej rozpocząć negocjacje takiej umowy.

Albert Einstein zauważył, że „nie można jednocześnie zapobiegać i przygotowywać się do wojny”. Dziś czołowi intelektualiści torują drogę, aby zapobiec przyszłym wojnom i przygotować się na dostatnią wspólną przyszłość. Sekretarzu Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz Panowie przywódcy stałych członków Rady Bezpieczeństwa ONZ - prosimy Was o wybranie tej drogi w naszym imieniu.

----

Prosimy o szerokie udostępnienie tej petycji! To najlepszy sposób na to, aby ta petycja osiągnęła swój cel.

Aby uzyskać więcej informacji o #GlobalPeaceDividend, odwiedź www.peace-dividend.org lub śledź @GlobalPeaceDivd

0 a signé. Prochain objectif : 75 000 !