Kampanya Kapatıldı

Ankara Kanserojen Asbest'ten Acilen Temizlensin!

Bu kampanya 4.090 destekçi ulaştı

Ankara'daki Havagazı Fabrikası'nın yıkılmasına ilişkin yeterli önlemlerin alınmadığı ve insan sağlığını tehdit edecek derecede önemli bir durum olduğu birçok uzman tarafından günlerdir konuşuluyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Kimya Mühendisleri Odası, bölgede yaptıkları asbest yüzey ölçümlerinde yüzde 15 ile yüzde 40 arasında asbest türünün en tehlikesi olan amphibole tespit edildiğini açıkladı.

Ankara'nın merkezinde türünün en tehlikelilerinden olan Asbest yayılmaya başladı. Ve tüm Ankara halkı bu havayı solumak zorunda. Bunun önüne geçilmesini Ankaranın asbestten temizlenmesini istiyoruz.

"Asbest NEDİR? Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineral. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir.Asbest son derece kanserojen bir maddedir.

Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi selim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır."

Mimarlar odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ankara Tabip Odası uzmanları bölgenin, acilen karantinaya alınarak, asbest arındırma ve temizlenme işlemlerinin yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike, bu toplantı ile ulaştıkları bulguları paylaştıklarını belirterek, “Yıkım sahası çevresinde asbest bulaşığına rastlanmıştır. Ölçümlerde yüksek miktarda amfibol maddesi tespit edilmiştir dedi.

BÖLGE KARANTİNAYA ALINMALI’

Ankara Tabip Odası ve meslek odaları ile birlikte yıkım işleminin sonlandırılması için yürütmeyi durdurma istemiyle yargıya gideceklerini söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bölgenin acilen karantinaya alınarak asbestten arındırılması gerektiğinin altını çizdi.

BÖLGE ASBESTTEN TEMİZLENMELİ!

Halkın her soluğu hava ile kanser olma riski artıyor. Ankara ASBESTTEN arındırılsın! Gereken Yapılsın!

Bugün Beril imzanı bekliyor!

Beril Yapıcı bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Ankara Kanserojen Asbest'ten Acilen Temizlensin!». Beril ve imza atan diğer 4.089 kişiye katıl.