Stop zmianom przeciwko Uber i Taxify

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Mateusz Lech started this petition to Andrzej Adamczyk. Polish Minister of infrastructure

Polski rząd pod wpływem nacisków ze strony głośno pikietujących taksówkarzy, rozważa wprowadzenie zmian w prawie, które mogą w konsekwencji wyeliminować z kraju usługi typu Uber czy Taxify.

Pokażmy jako użytkownicy tych aplikacji, że nie zgadzamy się na to i mamy dość protestów przeciwko wolnemu rynkowi, które uskutecznia środowisko taksówkarskie.

W miastach, w których dostępne są usługi tego typu nie tylko zdecydowanie poprawia się jakość usług świadczonych przez samych taksowkarzy, którzy musieli dostosować się do nowej konkurencji. Poprawia się również bezpieczeństwo, gdyż ze względu na atrakcyjne stawki przejazdów, na powrót w bezpieczny sposób z nocnej imprezy stać osoby, które kiedyś nie mogłyby sobie na to pozwolić. Zbyt wiele mieliśmy ostatnio sytuacji, w których w myślach zastanawialiśmy się "czemu nie wróciła/wrócił taksówką lub Uberem". Jeśli korporacje taksówkarskie  przestaną czuć na sobie presję konkurencji cenowej, bezpieczny powrót z imprezy znów stanie się przywilejem najbogatszych.

Chcemy nie tylko utrzymania status quo w kwestii usług typu Taxify i Uber. Chcemy dostosowania przepisów tak, żebyśmy jako pasażerowie nie musieli się zastanawiać czy nasz kierowca nie zostanie zaraz zatrzymany.

Uber, Taxify i podobne usługi powinny być w pełni legalne na obecnych, korzystnych dla pasażerów warunkach.

0 have signed. Let’s get to 100!