Απαιτούμε να σταματήσει η εντατική κτηνοτροφία!

0 have signed. Let’s get to 150,000!

english | français | italiano | español |
polski | deutsch | rumänisch | griechisch |
niederländisch

Απαιτούμε να σταματήσει η εντατική κτηνοτροφία!

Δρ Klaus Buchner, ΒΕΚ (ÖDP, Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα) Μόναχο, Γερμανία
Στην Ευρώπη πεθαίνουν περίπου 50.000 άνθρωποι τον χρόνο λόγω ασθενειών που οφείλονται σε ανθεκτικά βακτήρια!
www.klaus-buchner.eu

Tagesschau TV
(Βάσει στατιστικών στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), 2015)
Ο πραγματικός αριθμός θανάτων μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των 50.000. Ένα από τα βασικά αίτια ανάπτυξης των βακτηρίων αυτών είναι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στο πλαίσιο της εντατικής κτηνοτροφίας. Ακόμη και τα υπό περιορισμό αντιβιοτικά, τα λεγόμενα φάρμακα «ύστατης χρήσης», τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο.
Καλούμε τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Επισιτισμού και Γεωργίας Julia Klöckner να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να δοθεί τέλος στην εντατική κτηνοτροφία και να στραφεί ο τομέας προς τη βιολογική κτηνοτροφία, όπου δεν νοείται η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών.

Οι απαιτήσεις μας

Απαιτούμε την υποχρεωτική μείωση κατά σημαντικό βαθμό της πυκνότητας ζωικού πληθυσμού σε μεγάλες εγκαταστάσεις και τη βελτίωση της υγιεινής. Η προφυλακτική χορήγηση υπό περιορισμό αντιβιοτικών πρέπει να απαγορευτεί πάραυτα. Είναι επίσης απαραίτητο να εκτελούνται πολύ περισσότεροι επίσημοι έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων και να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Παράλληλα, οι νομοθέτες οφείλουν να δημιουργήσουν πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη βιολογική κτηνοτροφία. Τούτο απαιτεί νομοθεσία εθνικού ή, ακόμη καλύτερα, ευρωπαϊκού επιπέδου ούτως ώστε να αποφευχθεί η νόθευση του ανταγωνισμού.

Δικαιώματα εικόνων: Fotolia Budimir Jevtic

Τα στοιχεία

Το 2016 ζούσαν σε εγκαταστάσεις εντατικής κτηνοτροφίας στη Γερμανία περίπου 753 εκατομμύρια ζώα (δίχως να υπολογίζονται τα ψάρια σε ιχθυοκαλλιέργειες). Επρόκειτο κυρίως για κοτόπουλα (περίπου 628 εκατομμύρια), χοίρους (περίπου 58 εκατομμύρια) και γαλοπούλες (περίπου 38 εκατομμύρια). Η ευρεία και κατά βάση προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών σε όλα αυτά τα ζώα συνιστά καθιερωμένη πρακτική.
«Τούτο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και για την υγεία του ανθρώπου», εξηγεί ο ΒΕΚ και δραστήριος πολέμιος της εντατικής κτηνοτροφίας Klaus Buchner του ÖDP (Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα). «Και αυτό διότι εάν χρησιμοποιούμε κατά κόρον τα αντιβιοτικά μας στην εντατική κτηνοτροφία, σε βάθος χρόνου τα βακτήρια θα αναπτύξουν αναπόφευκτα ανθεκτικότητα και τότε δεν θα έχουμε κανένα όπλο για την καταπολέμηση λοιμώξεων οι οποίες αντιμετωπίζονταν άλλοτε δίχως πρόβλημα. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της όλο και εντατικότερης και ευρύτερης χρήσης στην κτηνοτροφία προφυλακτικών δόσεων υπό περιορισμό αντιβιοτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων.»
Το 2015, η γερμανική οργάνωση Φίλοι της Γης (BUND) προέβη σε δειγματοληπτικό έλεγχο κρέατος γαλοπούλας από διάφορα σουπερμάρκετ σε 12 πόλεις και κωμοπόλεις της Γερμανίας. Αυτές οι δοκιμασίες αραιής δειγματοληψίας (spot tests) που πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο έδειξαν ότι 80-90% των δειγμάτων κρέατος περιείχαν ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA), καθώς και βακτήρια που παρήγαγαν ευρέος φάσματος β-λακταμάση (ESBL). Για λόγους σύγκρισης, η BUND διεξήγαγε επίσης ελέγχους σε γαλοπούλες που εσφάγησαν σε αγροκτήματα όπου χρησιμοποιούνταν παραδοσιακές, φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι εκτροφής. Δεν εντοπίστηκαν ανθεκτικά βακτήρια.
Τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο όχι μόνο μέσω του μολυσμένου κρέατος, αλλά και μέσω της άμεσης επαφής με τα εν λόγω ζώα. Κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι και κρεοπώλες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τα ανθεκτικά βακτήρια σε άλλους ανθρώπους.

Σε δημοσίευση βασισμένη σε σειρά μελετών, το Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου του Μονάχου υπολόγισε ότι φορείς πολυανθεκτικών βακτηρίων MRSA (έλεγχος με λήψη επιχρίσματος από τη μύτη) ήταν: το 80-90% των χοιροτρόφων! έως το 45% των κτηνιάτρων! Αντιθέτως, κάτω από 5% του συνόλου του πληθυσμού, που δεν έρχεται τακτικά σε επαφή με ζώα ή με φορείς MRSA λόγω επαγγέλματος, είχε μολυνθεί. Είναι, ως εκ τούτου, σαφέστατο ότι πηγή του προβλήματος είναι συγκεκριμένα η εντατική κτηνοτροφία.
Για τη λίπανση αγρών χρησιμοποιείται υγρή κοπριά, κάτι που σημαίνει ότι μολύνονται και τα υπόγεια ύδατα και συνεπώς τα βακτήρια μεταδίδονται επίσης μέσω φυτικών προϊόντων.

Δρ Klaus Buchner
Ecological Democratic Party (ÖDP) ΒΕΚ
www.klaus-buchner.eu

Today: Prof. Dr. Klaus Buchner is counting on you

Prof. Dr. Klaus Buchner MdEP (ÖDP) needs your help with “An die Bundesministerin für Ernährung und Landwirtschaft, Julia Klöckner: Απαιτούμε να σταματήσει η εντατική κτηνοτροφία!”. Join Prof. Dr. Klaus Buchner and 96,615 supporters today.