Solicităm să se pună capăt exploatațiilor agricole industriale!

0 have signed. Let’s get to 150,000!

english | français | italiano | español |
polski | deutsch | rumänisch | griechisch |
niederländisch

Solicităm să se pună capăt exploatațiilor agricole industriale!

Dr Klaus Buchner, deputat în Parlamentul European (ÖDP, Partidul Democrat Ecologic), München, Germania

Circa 50 000 de persoane își pierd viața anual în Europa ca urmare a unor boli cauzate de bacterii rezistente la antibiotice!

www.klaus-buchner.eu

Tagesschau TV

[Statistici puse la dispoziție de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), 2015]

Presupunem că numărul real depășește cu mult cifra de 50 000 de persoane. Unul dintre principalele motive din cauza cărora s-au dezvoltat bacteriile în cauză este utilizarea excesivă a antibioticelor în exploatațiile agricole industriale. Chiar și antibioticele de rezervă, așa-numitele „medicamente de ultimă instanță”, care sunt vitale pentru oameni, sunt din ce în ce mai utilizate.

Să îl invităm pe Julia Klöckner, ministrul federal al alimentației și agriculturii, să acționeze cât mai rapid posibil pentru a pune capăt exploatațiilor agricole industriale și pentru a încuraja în schimb revenirea la creșterea ecologică a animalelor, în care administrarea profilactică a antibioticelor nu își are locul.

Solicitările noastre

Pentru a reduce drastic utilizarea antibioticelor și pentru a proteja oamenii, animalele și mediul, solicităm o reducere semnificativă obligatorie a numărului de animale pe metru pătrat și îmbunătățirea condițiilor de igienă din marile exploatații de creștere a animalelor. Administrarea profilactică a antibioticelor de rezervă trebuie interzisă neîntârziat. De asemenea, este esențial să se efectueze mult mai multe controale oficiale, pentru a se asigura că normele sunt respectate și că se aplică amenzi severe în caz de nerespectare. În același timp, legiuitorii trebuie să creeze condiții mult mai favorabile pentru creșterea ecologică a animalelor. În acest sens, este necesar ca legislația națională sau, chiar mai mult, legislația europeană, să se asigure că nu are loc denaturarea concurenței.

Drepturi de imagine: Fotolia Budimir Jevtic

Faptele

În 2016, aproximativ 753 de milioane de animale trăiau în exploatațiile de creștere a animalelor industriale în Germania (fără a calcula peștele de acvacultură). Cea mai mare parte erau pui (cca 628 de milioane), porcine (cca 58 de milioane) și curcani (cca 38 de milioane). Este procedura standard ca tuturor acestor animale să li se administreze antibiotice, în general profilactice, la scară largă.

„Este o problemă majoră și pentru sănătatea oamenilor”, explică Klaus Buchner, deputat în PE, Partidul Democrat Ecologic (ÖDP) și opozant activ al creșterii industriale a animalelor. „Dacă utilizăm antibioticele în mod intensiv în creșterea industrială a animalelor, este inevitabil ca, pe termen lung, rezistența să crească, iar apoi, când o persoană contractează o infecție care anterior nu ar fi creat nicio problemă, să nu o putem trata. Problema este agravată de faptul că dozele profilactice de antibiotice de rezervă, care sunt necesare în cazurile deosebit de grave, sunt, de asemenea, utilizate la scară din ce în ce mai largă în sectorul creșterii animalelor.”

În 2015, organizația ecologistă Prietenii Pământului Germania (BUND) a efectuat un studiu pe eșantioane de carne de curcan din mai multe supermarketuri din 12 orașe germane mari și mici. Testele efectuate la fața locului la nivel național au revelat că 80-90 % (!) din eșantioanele de carne conțineau bacteria rezistentă la antibiotice MRSA (staphylococcus aureus rezistent la meticilină) și chiar bacterii producătoare de beta-lactamază cu spectru extins BLSE. Pentru comparație, BUND a efectuat teste și pe curcani sacrificați în ferme unde aceștia au fost crescuți folosind metode tradiționale, ecologice, nedăunătoare mediului înconjurător. Nu au fost detectate bacterii rezistente la antibiotice.

Bacteriile rezistente nu sunt transmise omului doar prin carnea afectată, ci și prin contact direct cu animalele în cauză. Fermierii, veterinarii și măcelarii sunt persoanele cele mai susceptibile să fie afectate și ei pot transmite la rândul lor bacteriilor rezistente altor persoane.

Institutul pentru sănătate din cadrul Universității din Münster a furnizat următoarele cifre privind purtătorii bacteriei multirezistente MRSA (eșantion prelevat din nas) într-o publicație care s-a bazat pe o serie de studii: 80-90 % din fermierii de porcine și până la 45 % din medicii veterinari! În schimb, mai puțin de 5 % din întreaga populație care nu are un contact periodic cu animale sau cu purtătorii de MRSA ca urmare a profesiei lor este afectată. În consecință, este foarte clar că problema este cauzată în principal de creșterea industrială a animalelor.

Gunoiul de grajd lichid este folosit pentru a fertiliza pajiștile, ceea ce înseamnă că și apele subterane sunt contaminate, iar bacteriile sunt, astfel, transferate prin produse pe bază de plante.

Dr Klaus Buchner
Partidul Democrat Ecologic (ÖDP), deputat în Parlamentul European