0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Yine bir karaya vurma vakası, yine bir NATO askeri tatbikatı…

1-3 Nisan 2014 tarihleri arasında biri hamile 5 gagalı balina, Girit Adası’nın güneydoğusunda karaya vurdu. Aynı tarihlerde Yunan, İsrail ve NATO deniz kuvvetleri Akdeniz’de büyük bir askeri tatbikat yapıyordu.

Bilindiği üzere, askeri sonarlar gibi güçlü ve uzun süre devam eden ses dalgaları, gagalı balinaların yaralanmalarına ve ölmelerine neden oluyor.  Tatbikatlarda ortaya çıkan ölümcül ses dalgaları, balinaların işitsel organlarına zarar veriyor. Bu ses dalgalarından kaçmak için peş peşe derin dalış yapan gagalı balinalar, fiziksel travma geçirerek dalgıçlardaki vurgun hastalığının etkilerine benzeyen gaz embolisi nedeniyle acı içinde hayatlarını kaybediyorlar.

Üstelik sonar etkisiyle ilişkilendirilen daha önceki karaya vurma vakaları yüzünden bölgede yaşan gagalı balina popülasyonu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya (12 gagalı balina, 1996 Kyparissiakos Körfezi; 9 gagalı balina, 1997 Yunanistan ve diğerleri)!

NATO’nun ve askeri deniz kuvvetlerinin, deniz memelilerinin bu hassas ve hayati yaşam alanlarında askeri sonar tatbikatlarını durdurma kararı almaları için daha kaç balina ölmek zorunda?

Karadeniz, Akdeniz ve Atlantik Alanına Sınırdaş Bölgelerde Yaşayan Deniz Memelilerinin Korunmasına Dair Anlaşma’nın (ACCOBAMS)  5. Üye Toplantısı’nda (Kasım 2013, Fas) Akdeniz’de sonar kullanımından kaçınılması gereken bölgeler, harita üzerinde belirtilmiş ve önerilmiştir (Recommendation 8.6).

NATO’nun doğru olanı yapmasını ve ACCOBAMS’ın belirlediği gagalı balina doğal yaşam alanlarında askeri sonarların kullanımını durdurmasını talep ediyoruz.

Daha fazla balina ölmeden…

Hemen, şimdi!

Daha fazla bilgi:

http://bit.ly/1mAA2Cd - Silent Ocean (OCEANCARE)

http://bit.ly/1rbY9Tm – Ocean Noise

http://bit.ly/1kQdF7v - WDC

Bugün arda imzanı bekliyor!

arda tonay bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Allied Command Operations (ACO): NATO, Akdeniz’de balina ölümlerine neden olan askeri sonarları durdur! @NATO @jensstoltenberg». arda ve imza atan diğer 1.970 kişiye katıl.