İkizköy Akbelen Ormanının Kömür Madeni için Kesilmesini Durdurun

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 150.000.
150.000 imzaya ulaşıldığında, bu kampanya Change.org’da en fazla imzalanan kampanyalardan birisi olur.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve tarafına İkizköy Çevre Komitesi bu kampanyayı başlattı

Click here for English

İkizköy Akbelen Ormanı Nöbetimiz 1,5 yılı geçti; haklı mücadelemiz de nöbetimiz de devam ediyor.

Son açıklanan bilirkişi raporu, Akbelen Ormanı kömür için feda edilebilir diyor! Bilimsel yaklaşımdan uzak, gerçeği yansıtmayan bilgilerle hazırlanan bu raporu kabul etmiyoruz!

AKBELEN ORMANINI ve ZEYTİNLİKLERİMİZİ VERMEYECEĞİZ!

#AkbelenİçinAdalet  #ZeytinİçinAdalet #İkizköyİçinAdalet

Bizler, 40 yıldır Muğla’daki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşıyoruz. 15 kilometre boyunca kesintisiz uzanan kömür madeni en son İkizköy’e dayandı. Linyit Sahasının hemen dibinde; Yeniköy Termik Santrali’ne 7 km mesafede yıllardır hayatta kalma mücadelesi veriyoruz.  Şimdi de elimizde kalan son doğal alanı, Akbelen Ormanımızı; içinde ve çevresinde bulunan binlerce zeytin ağacına rağmen yok etmeye çalışıyorlar. Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için elimizden alınmasına izin vermeyelim!

Çoktan emekliye ayrılması gerekirken 2014 yılında özelleştirilen termik santrallerin ve kömür madenlerinin ömrü, şimdi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bile yapılmadan, 25 yıl daha uzatılmak isteniyor.

Son 3 yıldır, kömür madenini genişletmek üzere elimizden alınmak istenen Akbelen Ormanımız ile son kalan zeytinliklerimiz, tarım alanlarımız, köyümüz için mücadele ediyoruz.  Buralar da kömüre kurban edilirse evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız.

Artık doğamızı, yaşam alanlarımızı kömüre feda etmek ve ömrümüzden bir 25 yıl daha vermek istemiyoruz. Geleceğimizle ilgili söz hakkımızı talep ediyoruz!

ACİLEN VE GEÇ OLMADAN:

- Madenin tozunu köyümüzden uzak tutan, bize oksijen, su, gıda sağlayan, başta koruma altındaki kuşlar olmak üzere pek çok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan 740 dönümlük Akbelen Ormanının kesiminin hemen durdurulmasını;
- Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren, 18.11.2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanı imzalı olur kararının iptal edilmesini;
- Akbelen Ormanı'nı da içine alan 86541 no’lu ruhsat alanı içindeki maden sahası genişletme projesinin mevzuat gereği, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerin kapasite artırımı projesi, bölgedeki diğer kömür ocakları ve Yatağan Termik Santrali, diğer madencilik ve endüstriyel tarım gibi faaliyetler ile birlikte toplam (kümülatif) etkilerini ele alacak şekilde Bütünleşik Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulmasını;
- Santral ve madenlerin ömürlerinin uzatılması planlarının halka sorulmasını talep ediyoruz.

Geleceğimize, bilimin ışığında, hep birlikte karar verelim!

Biliyoruz ki, eğer gerçekten bilimsel yöntemlerle çevresel etki değerlendirilmesi yapılırsa, kömür santrallerinin ve madenlerin 25 yıl daha çalıştırılmasına izin verilmesi mümkün değildir. Artık tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kömüre dayalı; doğaya, insana, topluma ve ekonomiye zararlı bu elektrik üretim biçimine mahkum değiliz.

Kömür için İkizköy’ü de, Türkiye’yi de yakmayın.

İkizköy Çevre Komitesi

ikizkoy.direniyor@gmail.com

Daha fazla detaylı bilgi için tıklayınız.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 150.000.