İkizköy Akbelen Ormanı'nın Kömür Madeni için Kesilmesini Durdurun

İkizköy Akbelen Ormanı'nın Kömür Madeni için Kesilmesini Durdurun

Başlama tarihi:
19 Mayıs 2021
Muhatap:
Tarım ve Orman Bakanlığı ve 39 diğer muhatap daha
İmzalar: 165.605Sonraki Hedef: 200.000
Bugün 236 kişi imzaladı

Bu kampanya neden önemli?

Click here for English

GÜNCEL DURUM: Akbelen'de Mücadele Maden Çalışması Son Bulana Kadar Devam Ediyor! Yaşam alanlarımızı, zeytinliklerimizi ve Akbelen Ormanını terk etmeyeceğiz.
İkizköy Mahallesi’nde 24-30 Temmuz tarihleri arasında yapılan kesimin ardından zeytinliklere ve evlerimize çok yakın mesafede aralıksız bir şekilde dinamit patlamaları ve maden çalışmaları devam ediyor.  Ama vazgeçmiyoruz!
 Nöbete devam ediyoruz. Çünkü Akbelen Ormanı hâlâ yasal olarak bir orman, çünkü hâlâ koruyacağımız zeytinliklerimiz, tarlalarımız, köylerimiz var.
Limak ve IC İçtaş buradan gidene, maden çalışması son bulana kadar mücadeleye devam ediyoruz. 

--------------    --------------   --------------

İkizköy Akbelen Ormanı Nöbetimiz 2 yılı geçti; haklı mücadelemiz de nöbetimiz de devam ediyor.

AKBELEN ORMANINI ve ZEYTİNLİKLERİMİZİ VERMEYECEĞİZ!

#AkbelenİçinAdalet  #ZeytinİçinAdalet #İkizköyİçinAdalet

Bizler, 40 yıldır Muğla’daki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşıyoruz. 15 kilometre boyunca kesintisiz uzanan kömür madeni en son İkizköy’e dayandı. Linyit Sahasının hemen dibinde; Yeniköy Termik Santrali’ne 7 km mesafede yıllardır hayatta kalma mücadelesi veriyoruz.  Şimdi de elimizde kalan son doğal alanı, Akbelen Ormanımızı; içinde ve çevresinde bulunan binlerce zeytin ağacına rağmen yok etmeye çalışıyorlar. Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için elimizden alınmasına izin vermeyelim! 

Çoktan emekliye ayrılması gerekirken 2014 yılında özelleştirilen termik santrallerin ve kömür madenlerinin ömrü, şimdi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bile yapılmadan, 25 yıl daha uzatılmak isteniyor. 

Son 4 yıldır, kömür madenini genişletmek üzere elimizden alınmak istenen Akbelen Ormanımız ile son kalan zeytinliklerimiz, tarım alanlarımız, köyümüz için mücadele ediyoruz.  Buralar da kömüre kurban edilirse evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız. 

Artık doğamızı, yaşam alanlarımızı kömüre feda etmek ve ömrümüzden bir 25 yıl daha vermek istemiyoruz. Geleceğimizle ilgili söz hakkımızı talep ediyoruz!

ACİLEN VE GEÇ OLMADAN:

- Madenin tozunu köyümüzden uzak tutan, bize oksijen, su, gıda sağlayan, başta koruma altındaki kuşlar olmak üzere pek çok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan 780 dönümlük Akbelen Ormanının kesiminin hemen durdurulmasını;
- Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren, 18.11.2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanı imzalı olur kararının iptal edilmesini;
- Akbelen Ormanı'nı da içine alan 86541 no’lu ruhsat alanı içindeki maden sahası genişletme projesinin mevzuat gereği, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerin kapasite artırımı projesi, bölgedeki diğer kömür ocakları ve Yatağan Termik Santrali, diğer madencilik ve endüstriyel tarım gibi faaliyetler ile birlikte toplam (kümülatif) etkilerini ele alacak şekilde Bütünleşik Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulmasını;
- Santral ve madenlerin ömürlerinin uzatılması planlarının halka sorulmasını talep ediyoruz.

Geleceğimize, bilimin ışığında, hep birlikte karar verelim!

Biliyoruz ki, eğer gerçekten bilimsel yöntemlerle çevresel etki değerlendirilmesi yapılırsa, kömür santrallerinin ve madenlerin 25 yıl daha çalıştırılmasına izin verilmesi mümkün değildir. Artık tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kömüre dayalı; doğaya, insana, topluma ve ekonomiye zararlı bu elektrik üretim biçimine mahkum değiliz. 

Kömür için İkizköy’ü de, Türkiye’yi de yakmayın. 


İkizköy Çevre Komitesi

ikizkoy.direniyor@gmail.com 

https://twitter.com/ikizkoydireniyo

https://www.instagram.com/ikizkoy.direniyor/

https://www.facebook.com/groups/ikizkoydireniyor

Daha fazla detaylı bilgi için tıklayınız. 

Eğer karar verici veya milletvekili adayı iseniz bu kampanyayı imzalayanlara açıklama yapmak için buradaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.

Bugün 236 kişi imzaladı
İmzalar: 165.605Sonraki Hedef: 200.000
Bugün 236 kişi imzaladı

Karar Vericiler

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
  • Tarım ve Orman Bakanlığı
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
  • Nermin Yıldırım KaraTBMM Çevre Komisyonu, CHP 28. Dönem Milletvekili
  • Vecdi GündoğduTBMM Çevre Komisyonu, CHP28. Dönem Milletvekili