Kampanya Kapatıldı

YouTube'daki Prenses Elif kanalı kapansın

Bu kampanya 2.892 destekçiye ulaştı

Merhaba;

youtube'da bir kanal var; prenses Elif. Bu kanalda, baba 6 yaşındaki kızının günde 6-7 tane videosunu çekiyor. Elif kahvaltıda, Elif yatarken, Elif yüzmede, Elif parkta temalı videolar ortalama 15 dk kadar sürüyor. Baba videoyu çeken kişi, bazen videolarda anne de oluyor. Süt challenge, şeker challenge vs yapıyorlar ya da yeni bir oyuncak açıyorlar.

Elif Antalya'da yaşıyor, anladığım kadarıyla okula gitmiyor (ana sınıfı), onun yerine bale kursu, resim kursu gibi yerlere gidiyor. Bunlar da zaman zaman videolarda gösteriliyor. Anne ve babanın çalıştığını sanmıyorum. Çünkü günde 15 dk 6 video çekebilmek ve her biri için bir konu üretebilmek kolay değil sanırım. Şu anda 850.000 kadar abonesi olan bir kanal ve sanırım bunun geliri ile geçiniyorlar. Daha önce sıradan bir evde otururlarken şimdi lüks bir eve taşındılar, bahçede çeşit çeşit çocuk oyuncakları (tekerlekli, akülü vs) ile evin içinde de bir oda yine bir sürü oyuncak içeriyor.

Şimdi diyebilirsiniz ki,eee ne var bunda. Sırayla önce Elif için, sonra izleyen çocuklar için bu durumun sakıncaları anlatmaya çalışacağım. Elif, herşeyden önce videoların izlendiğini ve takipçilerinin olduğunu biliyor. Bir anlamda giderek ünlü bir çocuk havasına bürünüyor. gittikleri parklarda vs onu tanıyan birileri çıkmaya başlıyor. Bu yaştaki bir çocuğun herhangi bir yetenek vs gibi bir gerekçe de yoksa sadece günlük ev hayatının, yani kahvaltısının, oyunlarının, yüzmesinin sergilenmesi ile ünlü olmasına gerek var mı?

Elif için ikinci sorum, kanal gerekçesiyle alınan bir sürü oyuncak nedeniyle Elif müthiş bir bolluk içinde yaşıyor. Oysa çocuk gelişimciler ve psikologlar (ki ben de bir psikoloğum) oyuncağın ihtiyacı kadar olması gerektiğini savunmuyor muyuz?

Elif için 3. sorum, bu kanalı kimler izliyor? Elif bir anlamda art niyetli olabilecek kişiler için hedef haline gelmiyor mu? BU çocuk yakın bir zamanda okula başlayacak ama acaba bu kadar eğlenceli bir evi ve meşhur olma duygusunu bırakıp bütün gün bir okulda sıradan bir öğrenci olarak ders dinlemek ona nasıl gelecek? Okula başlayıp aile yanından uzaklaştığında, ünlü ve tanınan bir çocuk olmak onu kötü niyetli insanlar için bir hedef haline getirmeyecek mi?

Şimdi pedofiliyi bilenler bilir, bu metnin başında yazdıklarımdan anlayabileceğiniz gibi Elif hakkında bilgi sahibi olmak çok kolay. Bu bilgiyi kullanarak Elif'e ulaşmak ve onunla iletişim kurmak da öyle.

Ayrıca, aslında reşit olmayan birinin (bir anlamda buna rıza gösteremeyecek durumda olan birinin) belki de gelecekte pişman olabileceği bir şeyi bu kadar ısrarla yayınlamak niye?

Bir diğer konu, Elif videolarının ailenin geçim kaynağı olması. Aslen çocuk çalışıyor, videolarda oynuyor ve aile youtube geliri ile geçiniyor.

Şimdi gelelim izleyenlere; Efendim izleyen her çocuk zengin çocuğu olmadığına göre bahçeli bir evde, bol tatille geçen, yüzmeli, akülü arabalı, envai çeşit oyuncaklı videoların maddi durumu olmayan ailelerin çocukları için üzücü bir durum olduğunu düşünüyorum. Elbette bir gelir adaletsizliği olduğu ortada, ama göze sokmaya gerek var mı? Ha, diyeceksiniz ki, maddi durumu olmayanın elinde bilgisayarın, tabletin ne işi var ama valla tanıdığım her yetişkinde artık bir akıllı telefon var, ve  çocukların buradan youtube a girmesi çok kolay.

Kısacası; ailelerin çocuklarını gelir kaynağı yapmasını istemiyorum. Ailelerin çocuklarını art niyetli kişiler için bir hedef haline getirmesini istemiyorum. Ailelerin, çocukları için sınırsızca alışveriş yapmasını ve bunu sergilemesini istemiyorum. Benzer düşüncelerde iseniz lütfen kampanyayı imzalayın.

Bugün Olcay imzanı bekliyor!

Olcay Tüzün Akgün bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: YouTube'daki Prenses Elif kanalı kapansın». Olcay ve imza atan diğer 2.891 kişiye katıl.