Sağlıklı Evlilikler Sağlıklı Aile İçin Evlenme Ve Anne Baba Olma Ruhsatı Olsun...

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Merhabalar;

Son zamanlarda artan aile içi şiddet ve çocuğa şiddet vakaları incelendiğinde, temellerinde mutsuz evlilikler gözlemlenmektedir. Bakıldığı zaman olayın en mağduru ise masum çocuklar olmaktadır. Ne dünyaya gelmek onların iradesindeydi, ne de ailesini seçmek... Ama herşeye rağmen bunları yaşamak zorunda bırakılan onlarca çocuk var. Şimdi çok basit bir soru sorup, cevabını verirken kendimi daha iyi ifade edebileceğimi düşünüyorum.Aşkla veya saygıyla veya sadece görücü usulüyle bir şekilde  evlenmek istiyorsunuz ne yapmalısını?

EVLİLİK İÇİN İSTENİLEN BELGELER

1-Nüfus Müdürlüğünden EVLENME EHLİYET BELGESİ (çiftler beraber gitmek zorundadır.)

2-Evlilik için fotoğraflı SAĞLIK RAPORU (Aile hekiminden) sağlık raporunda Talasemi (Akdeniz Anemisi) testi yapıldığına dair ibarenin bulunması zorundadır. Sağlık raporundaki fotoğraf ile evlilik işlemlerinde kullanılan fotoğraf aynı olmalıdır.

3-Nüfus cüzdanlarının asılları ve arkalı önlü fotokopileri (sürücü belgesi, pasaport v.b) geçerli değildir, resimsiz nüfus cüzdanları kabul edilemez, evli kimlikle müracaat kabul edilemez, boşanma varsa boşandıktan sonra kimlik değiştirilmelidir. Nüfus cüzdanındaki fotoğraf ile son halinizin örtüşmesi gerekmektedir, örtüşmüyor ise kimlik değiştirilmelidir. Kesik, yırtık, kazıntı, yıpranma, silinti ve 10 yılı aşmış olan durumlarda kimlikler değiştirilmelidir.

4-Çiftlerin 6 şar adet vesikalık fotoğrafı (orijinal 4.5x6 ebatta), mat olmalı fotokopi ve parlak olmamalı, son 6 ay içinde çekilmiş olmalı, evlilik işlem evraklarında kullanılan tüm resimler aynı olmalıdır.

Bu koşullar dahilinde evlenebiliyorsunuz. En üstteki ibare kafa karıştırıyor ama sadece nüfustan alınacak bir kağıttan ibaret. Görüldüğü üzere Akdeniz anemisi, sağlığınızda bir aksaklık olup olmaması önemseniyor ve korunuyor gibi duruyor. Peki ya bu insanların psikolojik halleri ne olacak? Peki ya bu insanların şizofreni vb.ruh hallerine yatkınlığı ne olacak?

Her geçen gün aile ve aile kavramıyla ilgili birçok yenilikle tanışıyor ve hizmetlerimizi arttırıyoruz. Çünkü topluluk olarak aileyi önemseyen bir yapıda topluluğuz. Kabul etmemiz gereken bir nokta var ki belli kesimlere hitap etmekle kalıyor ve bu hizmetler sınırlı yerlerde kalıyor. Büyük bir kesime ulaşamıyor ve o büyük kesim içinde azımsanmayacak çocuk istismarı ve mutsuz evlilikler yer alıyor.

Bu kampanyayı ele alıyorum. Çünkü son izlediğim haber vatandaşlık görevlerimden birini bana hatırlattı. Bu haber Elanur'un minicik bedenindeki onlarca kırık ve izin sahibi üvey anne ve baba... Bir vatandaş ve bir çocuk gelişimci olarak çocuk hakları evrensel beyannamesini hatırlatmak isterim. Her çocuğun yaşamı güvence altında ve çocukluk hakları yasal güvence altındadır.

Bu konuyla ilgili birkaç alternatif sunmak gerekirse;

1) Evlenmeden önce evlilik okullarının  KESİNLİKLE zorunlu hale getirilmesi.

2)Evlenmeden önce evlilik arifesindeki kişilerin hem birbirini daha yakından tanımaları hem de ilişkileri sürecindeki problemleri ve kaynakları görmek amacıyla çift terapistleri zorunlu tutulmalıdır.

3)Tüm bu uygulamalar Türkiye'nin 4 bir yanında kolay erişilebilir olmalı ve gerekli alt yapı için personel eğitimleri verilmelidir.

4) Evlilik halinde çocuk olana kadar ki süreçte de görüşmeler sağlanmalıdır.

5)İlk çocuktan sonra özellikle aralarında az zaman bırakılıp ikinci çocuk sahip olmak isteyen ebeveynlerle görüşülmelidir. Tüm dünyada bilindiği ve saklandığı üzere lohusallık depresyonu çok yaygın görülmektedir. Birçok anne canına kıyabilirken birçoğu değişim sürecinde olabiliyor. Bu dönemdeki destek çocukların mutluluğu ve annenin ruh sağlığı için önemlidir.

6) Uygun görülmeyen durumlarda gereken yapılmalıdır. Çocuklarla ilgili olumsuz gözlemlenen durumlarda çocuklar tarafsız ve güvende olacağı devlet güvencesine alınmalıdır.

Her kadın ve erkek anne olmamalı ve bu bir şekilde güvence altında tutulmalıdır. Aile hekimlikleri, aile sağlığı planlama merkezleri ve aile danışmanlıkları bu konuda sorumlu departmanlardan biri olabilir. Bu konudaki uzmanlar bir araya gelerek çeşitli öneriler doğrultusunda çoğaltılabilir.

Bir sürü psikolog, çocuk gelişimci, sosyolog vb. branşlarda mezunlarımız var. Sadece belli bir standart getirmek ve görevlendirmeler yapmak yeterli olacaktır. Mutlu bir birey, mutlu bir aile, mutlu bir çocukluk, mutlu bir yetişkinlik üretken ve yararlı bir toplumun yapı taşıdır.

Çocukluğu cebinde, vicdanını yüreğinde gezen bireyler olmak temennisiyle.. Daha yaşanabilir, mutlu aileler için ...

İradesinde olmayan şeyler için suçlu olan ve bedel ödemesi gereken çocuklar değil, ortamı sunamayan yetişkinlerdir...

Sevgi ve Saygılarımla ...

Bugün zeliha imzanı bekliyor!

zeliha şenyiğit bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «aile ve sosyal politikalar bakanlığı: Sağlıklı evlilikler Sağlıklı aile için evlenme ruhsatı olsun...». zeliha ve imza atan diğer 2.135 kişiye katıl.