Çocuklar reklam ve dizi işçisi olmasın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Çocuk  duygusal mesaj vermenin en kolay yollarından biri. Satış kaygısı firmaların çocuk ruh dünyasının kırılganlığını görmesine engel olur. Bunun üzerine rekabet ve satış kültürü gelince  çocuklar istismar edilmiş olur.

Aslında çocukların reklamda oynatılması çocuk işçiliğinden başka bir şey değildir. Çocuk istismarı reklamda kullanarak da yapılır, çocuk bir reklamı seyrederek de istismara maruz bırakılabilir. Bir reklamda çocuk, gelişimini olumsuz etkileyecek şekilde oynatılabilir. Örneğin bir bez reklamında çocuklar yetişkin gibi giydirilmiş, takılar takılmış ve bedenlerine takı ve giysilerle büyüksü havalar verilmişti. Ama bu çocukların çok büyük oranda bedenleri de teşhir ediliyordu. Bu reklamda kullanılan bir çocuk istismarıdır. Bu şekilde açık olmasa bile bir reklamda oynayan çocuk bu oyunculuk ve çekim süreci içinde fiziksel ya da duygusal olarak yıpranıyorsa bu da istismardır. Çocuk ürünlerinin tanıtıldığı reklamlarda da çocuklar istismar edilebilir. Çocukların isteklerini erteleyememelerini kullanarak tüketimi artırmak onlar için zararlıyken, ürünü satarsa reklamı yapan ve veren için yararlı olarak görülebilir. Benzer şekilde, hiç fark ettirmeden, doğalmış gibi verilen reklam içerikleri çocukların dünyalarında değişmez yargılar yaratabilir. Örneğin çocuk, kadının rolü konusunda reklamlardan bilgi almaktadır. Reklamlarda, anneler hep temizlik yapan, yediren, yıkayan ve bunlardan çok mutlu olan kişidir. Evdeki anne modeli ile çok uyuşmayan bu modeller çocuk için kargaşadır. Reklamlarda çocukların kullanılması yine tartışılan ve denetlenmesi gereken bir konudur

RTÜK Kanunu’nun 8. maddesi açıkça der: “Yayın hizmetleri; çocuklara, güçsüzlere ve özürlülere karşı istismar içeremez.” Bir reklam, çocuğun zihinsel, ahlaki gelişimine zarar veriyorsa bu da bir istismardır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çocuğa zararlı olabilecek tüm bu durumları araştırmalı ve çocukların istismarına neden olabilecek , çocukların reklamlarda oynamasını yasaklamalı ve dizilerde oynamasına düzenleme getirmelidir.

Bugün Behman imzanı bekliyor!

Behman Menteşoğlu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Çocuklar reklam ve dizi işçisi olmasın.». Behman ve imza atan diğer 8 kişiye katıl.