Doğrulanmış başarı

Bu kampanya 1.047 destekçi ile değişim yarattı!

İstanbul Şehir Üniversitesi Yöneticileri’ne,

Yorulduk.

Sene başından beri kız öğrenciler olarak yurtla ilgili sıkıntılarımızı yönetim/lere aktarmamıza rağmen bir sonuç alamamaktan yorulduk.

Geçtiğimiz sene kaldığımız, ve neredeyse hiç problem yaşamadığımız Acıbadem Yurdu’ndan geçerli bir sebep belirtilmeksizin Diyanet Vakfı’na ait ve yönetiminin 29 Mayıs Üniversitesi’nde olduğu Ümraniye Yurdu’na tasındık. Yurtla ilgili yaşanan problemlerin muhatapsız ve dolayısıyla çözümsüz kaldığı bir süreç yaşıyoruz.

Yurda girişler için yılın başında biz öğrencilerden zorla parmak izi alınmaya çalışılmış̧ ve bazı arkadaşlarımızınki alınmıştır. Bir anayasal ve aynı zamanda uluslararası sözleşmelerde de düzenlenmiş̧ “kişisel verilerin korunması” hakkımızı kullanmak istedik ve itirazlarımız sonucunda bu uygulama kart sistemi ile alternatifli hale getirildi. Lakin bu süreçte 29 Mayıs yönetimi tarafından yurda alınmamak, yurda girişlerimizde zorluk çıkarılması, sabah ve akşam kapıların kitlenmesi gibi son derece rahatsız edici uygulamalara maruz bırakıldık. Mevzuata aykırı olmasına rağmen de yangın merdivenleri yurtta yangın alarmları devreye girdiği vakitler de dahil olmak üzere sürekli olarak kilitli tutuluyor.

Okul açılalı ve yurtta yaşamaya başlayalı 4 ay olmasına rağmen, öncelikli ihtiyaçlar olan; sandalye, kitaplık, ayakkabılık, dolap kilitlerinin bulunmaması problemlerinin ancak bu hafta çözüme bağlanmasından ve süreç içerisinde öğrenciler olarak sürekli enerji kaybetmemize sebep olunmasından mutsuzuz.

Erkek öğrencilerin yurtlarında havlu peçete vs. gibi olağan yurt hizmeti kapsamında olan hizmetler bizim yurdumuzda yılın basında olmasına rağmen, şu anda yönetimin tabiri ile “tasarruf için” durduruldu. Bizim cinsiyetler arası eşitliğe saygılı üniversitemizin bu şekilde bir ayrımcılığa sessiz kalması ve dolayısıyla bu ayrımcılığa ortak olmasından rahatsızız. Ayrıca Yurt hizmeti kapsamında olması gereken ve Şehir Üniversitesi’nin erkek öğrencilerine ücretsiz olarak sunulan çamaşır yıkama hizmeti bizim kaldığımız yurtta ücretli. Yukarıda anlatılan eşitsizliklerden de anlaşılacağı üzere somut olaylarda hem bir cinsiyet ayrımcılığı mevcut, hem de anayasal eşitliğe aykırı tutum söz konusu.

Temizlikle ilgili problemlerin yine ancak tarafımızca defaatle yapılan itirazlar sonucu yine ancak son haftalarda çözüme ulaştırılmasından ötürü yorgunuz.

Bugün yasadığımız iletişim çağında interneti bir hak değil lütuf olarak gören 29 Mayıs Üniversitesi yurdu; yoğun çalışmaları olan, gerektiğinde makale, rapor gibi yayımları indirmek ve belgesel, film vs. gibi görsel izlemek isteyen biz Şehir öğrencilerinin internetin hızı artırılsın talebimize karşılık günlük internet kullanımımızı 2 GB ile sınırlandırmıştır. Bugün en küçük kafe işletmelerinde bile ücretsiz ve sınırsız internet imkanı sağlanırken, Şehir öğrencileri olarak bu muamele nedeni ile gerekli öğrencilik yükümlülüklerimizi yerine getirememekte ve derslerimizde mağdur olmaktayız.

Öncelikle medyaya da yansıyan taciz olaylarında yalnızca 29 Mayıs Üniversitesi öğrencilerinin yaşadığı izlenimi uyanmasına rağmen yurdun diğer “sakinleri” olarak olaylara verdiğimiz tepki karşısında ilgililerin kayıtsız tutumlarından rahatsızız.

Problemlere ilişkin çeşitli alternatif çözümler aramış̧ olsak da, Şehir Üniversitesi yönetimi; “Burası bir yurttur, yönetimi de birdir” anlayışında olan ve kira kapsamında olmasına rağmen sağlaması gereken hizmetleri olması gerektiği gibi sağlamayan 29 Mayıs yönetimi ile olan müzakerelerde göreceli olarak başarısız olmuş̧ ve bu nedenle kendi öğrencilerini mağdur etmektedir. Bu durumdan rahatsızlık duyuyoruz.

Yurt güvenlik görevlilerinden bazılarının sınırlarını aşıp uygunsuz üslupla öğrencilere yönelik tavırlarından rahatsızız.

Tüm bunlar devam ederken yurda ilişkin bu zamana kadar tek problemsiz uygulamaya sahip olan servis çizelgesinin, sayı ve zamanlama olarak kısıtlanması ve kartla servis kullanımı uygulamasına geçilmesinden ötürü hem Çamlıca yurdunda ikamet eden erkek öğrenciler hem de kız öğrenciler olarak öfkeliyiz.

Her defasında bir önceki problemler çözülmeksizin yeni problemlerle uğraşmak ve öğrenci olduğumuzun unutulup sürekli problem tespit eden bir topluluk olmak zorunda bırakılmaktan ötürü yorgunuz.

Biz öğrenciler bu yurtta, can güvenliğimiz olmadığı, ayrımcılıklara maruz bırakıldığımız ve yurt yönetiminin aşırı baskıcılığından rahatsız olduğumuz için artık bu yurtta kalmak istememekteyiz.

BİZ ÖĞRENCİLER, YURDUN GÜVENLİKSİZ BİR BÖLGEDE BULUNMASI, YURT YÖNETİMİNİN AŞIRI BASKICI OLMASI VE PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE YETERSİZ KALINMASI NEDENLERİYLE NORMAL BİR YAŞAM SÜREBİLMEK İÇİN ACİLEN BU YURTTAN TAŞINILMASINI TALEP EDİYORUZ.

Eğitim ve kaliteye önem veren ve öğrencilerini mağdur etmeyeceğine inandığımız Şehir Üniversitesi yöneticilerini bir dakika kendi çocuklarının bu yaşam standartlarında yaşayıp yaşamayacağını düşünmeye davet ediyor ve talebimizin dikkate alınacağını ümit ediyoruz.

Somut olarak talepler;

A. Uzun Vadede

1. İkinci dönem itibari ile Ümraniye Yurdu’ndan; güvenli ve okula yakın bir lokasyonda normal yurt standartlarına sahip ve yurt yönetiminin İstanbul ŞEHİR Üniversitesi’nden başka kimseye bağlı olmadan olacağı bir yere taşınılması (mesela geçen yıllardaki Acıbadem Yurdu’muz gibi)

2. İstanbul Şehir Üniversitesi İDARİ KADROSU, MÜTEVELLİ HEYETİ, YÖNETİM KURULU gibi öğrenciler adına öğrencilere rağmen okul hayatı, burslar, yemek, yurt vs. gibi konularda karar alan birimlerin artık bu şekilde karar almayı bırakmasını ve öğrencilerine duvar örmeden ÖĞRENCİLERİNİ muhatap almasını ve sorunları konuşmasını değil ARTIK ÇÖZMESİNİ talep ediyoruz.

B. Kısa Vadede

1. Acilen erkek ve kız öğrenci konukevleri servis uygulamasını eski hale getirilmesi

2. Kız öğrencilerin yurdundaki 2GB internet kotasının kaldırılması ve sınırsız ve hızlı hale getirilmesi

3. Çamaşırhanelerin ücretsiz olması

4. Havlu kağıt vs. gibi olağan ihtiyaçların ücretsiz olarak sunulması

5. Temizliğin daha özenli yapılması

6. Haftasonları sabah 11’de ve 14-18 arası saatler arasında kampüse ek servis konulması, kampüsten yurda da gece 1 servisinin eklenmesi.

7. Kız yurduna su ısıtıcısı, ocak ve microdalga fırın içeren bir mutfak yapılması.

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğrencileri

ENGLISH VERSION

To the Istanbul Sehir University Administration:

We’re tired.

We, as students, are tired of continuously voicing our concerns and requests to the university administration with no results in sight.

This year, we were moved from the Acibadem Dormitory, where we had almost no issues, to 29 Mayis University’s dormitory, without reason or explanation. Our complaints about the problems in the dormitory fell on deaf ears and remain unresolved.

At the beginning of the school year, 29 Mayis staff tried to forcefully take fingerprints from students for dormitory entry. We protested this procedure under our right to “protection of personal data,” protected by the Turkish Constitution and various international conventions. The dorm switched to a card system following our protests, but in this period we were subjected to extremely irksome and dangerous practices, such as locked entrances in the morning and evening, and blocking of emergency fire exits.

Despite the fact that it has been over four months since we started school, necessary furniture for everyday living, such as chairs, bookshelves, locks for our closets, and shoe racks have only been installed this week. We are tired of constantly losing energy requesting these items, and unhappy that it took so long.

While the boys’ dormitories provide materials such as paper towels, such services were discontinued in the girls’ dormitories after the first few weeks, under the excuse of “being more economical,” as phrased by the administrative staff. We are uncomfortable at being subjected to discrimination by our university, which respects gender equality. Moreover, laundry services, which are provided free of charge to male students is subject to a fee in our dormitories. The aforementioned issues not only demonstrate the existence of gender discrimination, but are also a violation of constitutional equality.

The issue regarding cleaning was only solved in recent weeks, again due to protests and objections from students, and we are worn out from having to repeat our concerns and complaints almost every day.

We live in the age of information, yet 29 Mayis Dorm staff see internet not as a right, but as a favor. We requested that the internet speed be increased in order to complete assignments, write essays, do research, download documents, and watch shows and documentaries, and our internet was limited to 2 GB per student per day as a response. Today, we can access unlimited and free wireless internet even in the smallest café, and the fact that this is being restricted in such a manner in that we cannot even fulfill our necessary obligations as students is truly troubling.

We are also disconcerted with the reactions we received as Sehir students to our actions related to the harassment events. While the media covered only the 29 Mayis students’ aspect, as residents of the dorm, we, too, were affected and continue to be influenced by issues in the area.

We have always tried to find alternative solutions to the problems at hand, but were always told by the Sehir University staff that, “This is a dormitory, and the administration is one.” Thus, despite the fact that 29 Mayis is supposed to provide certain services under the rent obligations, unfruitful negotiations between Sehir and 29 Mayis have left us, the students, in a bad position, living under uncomfortable [and intolerable?] circumstances.

Furthermore, some of the security guards ask inappropriate questions, and as students, we are also uncomfortable with this behavior.

During this entire time, only the shuttle schedule was without problems. The recent restrictions to the frequency of shuttles, as well as the new card system for the shuttles to both the boys’ dormitory in Camlica and the girls’ dormitory in Umraniye angers all students.

We are tired of being forced to deal with new problems before older ones are addressed and solved.

We, as students, no longer want to live in this dorm because we do not feel secure, we feel that we are being discriminated against, and are unhappy with the dorm administration.

WE, AS STUENTS, REQUEST THAT OUR DORMITORY BE MOVED BECAUSE THE DORM IS IN AN UNSAFE LOCATION, THE ADMINISTRATION IS UNNCESSARILY OPPRESSIVE, AND BECAUSE OUR VARIOUS PROBLEMS REMAIN UNRESOLVED, PREVENTING US CONTINUING OUR DAY-TO-DAY ACTIVITIES IN A NORMAL MANNER. WE URGENTLY REQUEST THAT OUR DORM BE MOVED.

We invite the administration of Istanbul Sehir University, which values quality education and standards of living, to imagine their own children living in such conditions. We believe that they will not leave us, the students, in such conditions, and we request that they heed our requests.

Our concrete requests are as follows:

Long-Term:

1. That the girls’ dormitory be moved from Umraniye to a safe location that is near the university, with normal dormitory standards, and that is under SEHIR University administration ONLY, like our Acibadem dorm from previous years.

2. That the administrative staff, the Board of Trustees and University Board consult the STUDENTS before making decisions concerning our school life, scholarships, food, dormitories, etc. We also request that they SOLVE our problems, not only talk about them.

Short term:

1. That the previous shuttle times be brought back for both the girls’ and the boys’ dormitories.
2. That the 2GB Internet limit be removed in the girls’ dormitory, to be replaced with fast, unlimited Internet.
3. That the laundry services be free of charge.
4. That materials such as paper towels be provided free of charge.
5. That cleaning be done in a more careful and consistent manner.
6. That in weekends 11:00 am in the morning and between 14:00 -18:00 pm be provided extra shuttles from dormitory to the campus and at 1 am extra shuttle from campus to the dormitory.
7. That a kitchen which has kettle, oven, and microwave oven be builted for girls’ dormitory.

İstanbul Şehir University Students

**Görseller/Visuals:

Bugün Diren imzanı bekliyor!

Diren Şehir bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Ahmet Ademoğlu: İstanbul Şehir Üniversitesi Öğrencilerinin Yurtlara İlişkin Problemlerinin Çözülmesi Talebidir». Diren ve imza atan diğer 1.046 kişiye katıl.