Adana Banliyösü İstiyoruz

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Günlük ev işyeri yolculuğunu sağlayan banliyö trenleri (Kılınçarslan, 2012, s.21), kentlerin içi ile dışındaki yerleşim ve iş yerleri arası yolculuğu sağlayan hızlı ve güvenilir sistemlerin başında gelir. Özellikle nüfusu kalabalıklaşmış, dışarıdan merkeze ve merkezden dışarıya seyahat sıklığı olan yerleşimler için yarar sağlayabilen banliyöler, işletme giderleri ve enerji tüketimi oldukça düşük olan (Ulusoy, 2010, s.12) sistemlerdir.

Ülkemizde İzban, Sincan-Kayaş gibi örneklerin yanında Kayseri Banliyösü gibi yeni planlanan banliyö sistemleri, kalabalık ve sanayisi gelişmiş İzmir, Ankara, Kayseri gibi kentlerde merkezin dışı ile içi arası yolcu trafiğini rahatlatan sistemlerdir. Bu banliyölerle merkezle ikincil yerleşimler, sanayi bölgeleri, iş yerleri, havalimanları gibi yolculuk talebi yüksek alanlar arasında seyahatler gerçekleştirilmektedir.

Adana ise, bu gibi örneklerin yanında gerek nüfusu, gerekse bu nüfusun kentin doğu-batı aksı boyunca talep ettiği ulaşım bakımından kendisine yer bulabilecek kapasitede bir başka şehirdir. Nüfusu 2.2 milyona ulaşan kentteki:

• Yenice, Çağ Üniversitesi, Gökçeler
  • Zeytinli, Dikili, (proje halindeki) Büyük Sanayi Sitesi
  • TEMSA, Sarıhamzalı
  • Hipodrom ve Hal Kompleksi
  • Otogar
  • Şakirpaşa Havaalanı
  •  Park Adana ve 01 Burada AVM'leri
  • Toptancılar Sitesi, İncirlik, Çimento Fabrikası
  • Müminli ve Dağcı
  • Adana Organize Sanayi Bölgesi, Suluca ve Yakapınar (Misis)
  • Büyükmangıt ve Ceyhan bölgeleri, gün içinde Adana merkezine doğru veya kendileri arasında  batı-doğu aksı üzerinde ulaşım ihtiyacı duymaktadır.

Bu hat üzerinde yapılacak olan bir banliyöyle yolcular hem batı-doğu yönünde, hem de metro ve belediye otobüsü aktarmalarıyla kentin içindeki birçok noktaya kaliteli bir ulaşım şansına sahip olacaktır. Nüfusu 2.2 milyon olan Adana'da, böylesi bir yatırımı görmek, en azından bunun gibi bir teşebbüsün gerekli olup olmadığının tespiti için yapılacak bir çalışmayı görmenin, Adanalıların arzulayacağı gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Bu hususta gerekenin yapılması için ilgili mercilere durumu saygılarımızla arz ediyor, şimdiden teşekkür ediyoruz.

Kılınçaslan, T., Elker, C., Sutcliffe, E.B. (2012), Kentsel Ulaşım, İstanbul: Ninova Yayıncılık.

Ulusoy, A. (2010), Ulaşımda Raylı Sistemler ve Kayseray, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.

Bugün Güzel imzanı bekliyor!

Güzel Adana bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Adana Banliyösü İstiyoruz». Güzel ve imza atan diğer 519 kişiye katıl.