- İlk Defa Suç İşleyene 5 Yıl Ceza İndirimi - Engelli Hükümlüye Şartlı Tahliye (e-kelepçe)

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Ülkemizde cezaevlerinin doluluk oranı ve mahkumların yatak sıkıntısı kamuoyunca bilinmektedir. Mahkumlar sağlıklı koşullarda ve insani durumlarda yaşamakta güçlük çekmektedir.

Ayrıca yargıda dosya yükü oldukça fazladır. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi; Yerel mahkemelerin ve yüksek mahkemelerin dosya yoğunluğu yüzünden adaleti sağlayamamasıdır. Gereksiz yere insanlara haddinden fazla ağır cezalar verilmektedir.

Bu bilgiler ışığında acil talebimiz;

1. İlk defa suç işlemiş olan mahkum ya da hükümlüye, suç öncesi durumunda sicili temiz ise; Terör suçu hariç, suç kategorisi ayırt etmeksizin; 5 yıl cezai indirim yapılmalıdır. Her insan hata yapabilir. Sicili temiz, ilk defa suç işlemiş mahkum ya da hükümlüyü geri kazanmak, topluma kazandırmak adına bu indirim yapılmalıdır. 5 yıl cezai indirim+5 yıl suça karışmama seçeneği de düşünülebilir.
  2. Cezaevlerindeki tüm Engellilerin (%50 ve üzeri raporu olan) 'Adli Tıp Kurumundan' ek bir rapor almadan ve engelli raporu halihazırda olmayıp kronik ağır hastalıkları olanların ise ''Adli Tıp Kurumuna' muayene olarak; tüm tutuklu ve hükümlülerin 'suç kategorisi' gözetmeksizin ve İlk Defa Suç İşleme şartı olmaksızın; derhal öncelikli olarak tahliye edilmesi, geri kalan cezalarının e-kelepçe ve konutta infaz yasaları kapsamına alınıp cezalarının geri kalanını kendi ikametlerinde tamamlaması sağlanmalıdır.

Unutmayalım ki her insan bir sebep den dolayı hata yapabilir. İftiraya uğrayabilir / tuzağa çekilebilir. Önemli olan cezaların yüksekliği, caydırıcılığı değildir. Önemli olan bireylerin yaşadıklarından ders almalarını sağlayıp, bu bireyleri topluma kazandırmaktır.

Bu hamleler cezaevleri ve yargı yükünü hafifletmekle birlikte yargıda ivme kazandıracak ve insanları topluma kazandırma adına, toplumsal barış adına, adil yargılanma adına ve insan hakları adına olumlu adımlar olacaktır.

Saygı Değer Yetkililer;

Senelerce umutla bu yasaları bekleyen çocuklara, eşlere, annelere, babalara bu müjdeyi vermenizi talep etmekteyiz.

Bugün Can imzanı bekliyor!

Can Korol bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Adalet Bakanligi: 'İlk Defa Suç İşleyene 5 Yıl Ceza İndirimi ve Engelli Hükümlüye Şartlı Tahliye (e-kelepçe)' vermenizi talep etmekteyiz.». Can ve imza atan diğer 130 kişiye katıl.