Stajyer Avukatlara Asgari Ücret Ödensin! Ücretler avukatların vergi ödemelerinden düşülsün

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Avukatlık stajı 6 ay adliyede, 6 ay bir avukatın yanında sürdürülen ve mesleğe başlayabilmemiz için zorunlu olan bir süreç. Bu stajı fakülteden mezun olduktan sonra yapabiliyoruz. Yani artık öğrenci değilken... Adliye stajımızı yaparken para almamız zaten mümkün olmuyor. Avukatın yanında staj yaparken de "avukatın gönlünden ne koparsa" usulü bir miktar ücret alabiliyoruz ki bazı arkadaşlarımız onu da alamıyorlar.

Ortalama bir büronun bizden beklediği mesai 09.00-18.00 saatleri arasında haftanın 5 günü çalışmamız ve stajımızı yaparken başka bir işle ilgilenmemiz hem fiziken mümkün değil hem de kanunen yasak.

Bu koşullar altında bir stajyerin aile-çevre desteği olmadan günlük yaşantısını sürdürmesi bile maddi olarak imkansız. Bir hukuk öğrencisi olarak yılda 6 bin- 10 bin sayfa arası sadece ders notu okuyarak mezun oldum. Bunun dışında kanunlar, kitaplar, kararlar da var. Diğer mezunların da daha az çalıştıklarını düşünmüyorum. 16 yıl okuyup emek verdikten sonra bu emeğimizin hiçbir maddi karşılığı yok! Üstelik artık öğrenci değiliz. KYK yurtlarında barınamayız, burs alamayız. Otobüse binerken bile sivil ücreti ödemek zorundayız. Neredeyse bütün bölümler stajlarını öğrenciyken yapıyor ve birçok bölüm devlet tarafından belirlenmiş bir ücret alıyor.  Bizim ise hiçbir korumamız yok.

Emeğimizin korunmasını ve karşılığını istiyoruz. Haftada en az 40 saat mesai yaparken ücretsiz yada asgari ücretin yarısı kadar bile etmeyen ücretlere çalıştırılmak istemiyoruz. Stajyer Avukatlara 1 yıllık stajlarının tamamında asgari ücret ödenmesinin yasal olarak zorunlu hale gelmesini istiyoruz.

Düzenleme: Bir arkadaşımız stajyer avukatlara ödenecek paranın kaynağı konusunda bir fikir verdi. Avukatların stajyer avukatlara yapacakları ödemeler, vergi ödemelerinden düşülsün. Böylece avukatların da yükü hafiflesin diye düşünüyoruz.