Petitioning AB Parlamentosu and 2 others

AB Ülkelerine: #Erasmus Programını Kurtarın!

Erasmus tehlikede mi? Evet!

1987’den beri 33 ülkeden 2.2 milyon öğrenciye bambaşka dünyaların kapısını açan Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı Erasmus tehlikede! Eğer Avrupa Birliği Erasmus bütçesini kısıtlama kararını geri çekmezse bundan sonra Erasmus yalnızca maddi imkanı yeterli olan öğrencilerin katılabileceği bir “ayrıcalık” olacak.

Pek çok şanslı öğrenci gibi Erasmus hayalimi gerçekleştirdiğimde 19 yaşındaydım. Hayata karşı meraklı, farklı kültürleri ve farklı insanları gözlemlemeye aç, hevesli bir gençtim. Erasmus değişim programı sayesinde Yunanistan’a gittim, kendi ailemin maddi imkanlarıyla bunun gerçekleşmesi olanaksızdı.

Bir düşünsenize, evinden binlerce kilometre uzakta, bir öğrenci yurdu mutfağında farklı uluslardan bir düzine öğrenci aynı anda yemek pişiriyor. Herkes birbirinin eksiğini tamamlıyor. Eksikler, bazen bir bilgi, bazen kültürel bir detay, bazen de yalnızca dost özlemi oluyor. Böyle bir dayanışmanın ve alışverişin karşılıksız, canı gönülden yapıldığını düşünün. Öğrenci değişiminin ilk gününden itibaren “ailem” olan Erasmus kardeşlerim sayesinde, herkesin “insan” olduğu özgür bir dünyaya inandım.

Doğduğu andan beri aynı ülke sınırlarında yaşamış biri için üniversite yıllarında Erasmus’a katılarak farklı kültürlere şahit olmak, “başkalarının” sofralarında ağırlanmak, farklı yaşam şekillerine dâhil olmak, kendini hayatı boyunca bir daha yaşayamayacağı bir anın içerisinde bulmak bir öğrenciye sunulacak en büyük nimetlerden bir tanesi.

Bu imkana Erasmus hibesi ile sahip olan biri olarak bu sistemin ve bursların ne kadar önemli olduğunun farklındayım.

Şimdi ise Erasmus “herkesin” elde edebileceği bir hak olmaktan çıkıp bir ayrıcalık olma yolunda hızla ilerliyor ve bunu durdurmak bizlerin elinde!

Avrupa Bütçe Komisyonu sözcüsünün yakın zamanda yaptığı açıklama, öğrencileri bu deneyimi yaşamaktan alıkoymaya yönelik. Bu yıl içinde öğrenci giderlerinin %70’ini karşılayan komisyon, kalan %30’luk kısmın ödemesini yapmayan bazı ülkeler yüzünden aksayacağını söylüyor. Her ne kadar geçici çözüm için destek bulunmuş olsa da bu ancak kısa süreli bir çözüm. Bu durum sınırların ötesinde yaşanacak onca deneyime ve kültür ortaklığına engel koyuyor. Yaklaşık 5 yıldır gündemde olan bu kısıtlama düşüncesi şimdi düşünce olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşüyor. Oysa Erasmus Öğrenci Değişim Programı yalnızca, giderlerini kendi karşılayabilecek öğrencilere değil, eşit bir sistemle eğitim gören tüm bireylere hitap etmeli.

Ben Erasmus deneyimini ve “başka bir dünya”yı tanıma şansını yakalamış biri olarak gelecek nesillerin bundan yoksun bırakılmasına engel olmak için Avrupa Birliği Komisyonu’na, özellikle de Erasmus’a bütçe ayırmak konusunda isteksiz olan ülkelere yönelik başlattığım kampanyada sizlerin gücüne inanıyor ve desteklerinizi bekliyorum.

Kampanyayı imzalayarak gelecek nesillere kültürel renklere açık bir gelecek sunmak sizin elinizde.

İmzalarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Spanish version

Italian version

Letter to
AB Parlamentosu
Avrupa Konseyi
Avrupa Komisyonu
Sayın Yetkili,

1987’den beri 33 ülkeden 2.2 milyon öğrenciye bambaşka dünyaların kapısını açan Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı Erasmus yüzeysel bir değişim programı değil.

Avrupa Birliği’nin yürüttüğü en başarılı çalışmalardan biri olan Erasmus, öğrencilere kendi yaşadıkları ülkeden ve dünya algısından sıyrılıp yeni dünyalar keşfetmeye sevk eden, hayatlarında bir kez yaşayabilecekleri deneyimleri sunan bir program.

Bu yönüyle Erasmus, Avrupa’daki kültürlerin ve toplumların gelecek için birbirleriyle ilişki kurması ve “tanışması” açısından hayati bir önem taşıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun desteği sayesinde bunca yıl boyunca eşitlik kavramına sadık kalarak öğrencilere bu değişimi sağlayan Erasmus, bütçe kısıtlamasının ardından yalnızca maddi imkanı uygun olan öğrencilerin katılabileceği “ayrıcalıklı” bir program haline gelecek.

Avrupa Komisyonu Bütçe Departmanı olarak Erasmus’un hibe ve burslarıyla beraber bundan sonraki yıllarda da devam etmesi ve gençlerin bu kültür değişimine tanık olma şansına eşit şartlarda sahip olması için tüm yetkinizi kullanmanızı istiyorum.

Bu mektubu başta Erasmus programını desteklemeye isteksiz olan Avusturya, Britanya, Fransa, Almanya, Finlandiya, Hollanda ve İsveç olmak üzere tüm Avrupa Birliği ülkelerine göndererek sizden gelecek için çok önemli olan bu programın yok olmasına izin vermemenizi istiyorum. Lütfen Erasmus programının bugün ve gelecekte devamlılığını garanti altına alın.

Bu mektupla sizden eşitlikçi bir anlayışla kültürlerin kaynaşmasına önayak olmanızı ve öğrencilere tanınmış olan hakkın geri çekilmesine engel olmanızı rica ediyorum.

25 yıldır 2.2 milyon öğrenciyi kaynaştıran ve ufkunu açan Erasmus programını kurtarın.

Saygılarımla,

Have a question?

If you need more information or would like to contact the petition starter you can reach out to them directly.