Manifest per la llibertat d'expressió a Granollers

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 100!


MANIFEST PER LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

 

Pensar que la llibertat és un dret inalienable és un error. Com sempre demostra la història de l’estat espanyol, el retrocés de la llibertat és una amenaça real i constant.

 

La llibertat d’expressió està recollida en l’article 19 de la Declaració dels Drets Humans aprovada per les Nacions Unides el 1948 i en el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics que va entrar en vigor el 1975. Però la seva protecció encara és un deure permanent. La llibertat d’expressió és individual i protegeix l’expressió d’idees i pensaments. També és col·lectiva, amb l’intercanvi d’informació en l’opinió pública. Per això, el seu retrocés ens amenaça com a individus i perjudica la qualitat democràtica i els drets fonamentals dels ciutadans. 

Vivim un procés d’involució, autoritari, que amenaça la llibertat d’opinió i expressió. Parlem de la llei mordassa, del segrest de llibres, de la censura artística, de la presó per una lletra d’una cançó, parlem d’un llaç, d’un color. De l’expressió d’idees polítiques. Aquest retrocés no és aliè a la crisi de legitimitat de la representació política institucional. Cal protegir la llibertat d’expressió per protegir la democràcia. 

 

Reclamem la nostra primera esmena: «El Congrés no podrà fer cap llei que limiti la llibertat d’expressió i de premsa i el dret de reunió pacífica de les persones». 

La llibertat només té el límit de la llibertat mateixa, de la llibertat de l’altre. Cap altre límit. La veritable amenaça és la nostra por. Per això ens comprometem a continuar pensant, escrivint, rient, provocant, molestant, creant, investigant. Sense por, per la llibertat d’expressió que és la defensa de la nostra pròpia llibertat. 


 

Ester Vera

Directora del Ara

Granollers, 27 d’abril de 2018