Başarı

6551 sayılı havai fişek ve patlayıcı madde kanunu değişsin

Bu kampanya 98 destekçi ile değişim yarattı!

6551 SAYILI BARUT VE PATLAYICI MADDELERLE SİLAH VE TEFERRUATI VE AV MALZEMESİNİN İNHİSARDAN ÇIKARILMASINA YÖNELİK KANUN DEĞİŞİKLİĞİ TÜZÜK YÖNETMELİK VEYA BU KONUYLA İLGİLİ VE ALAKALI YASAL DÜZENLEME

TEKEL DIŞI BIRAKILAN PATLAYICI MADDELERLE AV
MALZEMESİ VE BENZERLERİNİN ÜRETİMİ, İTHALİ,
TAŞINMASI, SAKLANMASI, DEPOLANMASI, SATIŞI,
KULLANILMASI, YOK EDİLMESİ, DENETLENMESİ
USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN TÜZÜK
HAVAİ FİŞEKLERİN ÜRETİMİ İTHALATI SATIŞI VE KULLANIMININ YASAKLANMASINA DAİR YÖNELİK KANUN TEKLİFİ TÜZÜK VE YÖNETMELİK
MADDE 1 YÜRÜRLÜK MADDESİDİR VE BU KANUN YAYIMI TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRER
MADDE 2 YÜRÜTME MADDESİDİR VE BU KANUNU VE KANUN HÜKÜMLERİNİ BAKANLAR KURULU YÜRÜTÜR.

HAVAİ FİŞEK ÜRETEN İTHAL EDEN VE SATIŞINI YAPAN FABRİKA SEKTÖR VE İŞLETMELERİN MAĞDUR OLUP OLUMSUZ ETKİLENMEMESİ İÇİN KANUNA EKLENECEK MADDE:
Şenlik fişeği maytap havai fişek ve benzerlerini üreten ithal eden satan kişilerin mağdur olmaması zarara ve kayba uğramaması amacıyla benzer veya başka iş kollarında kuracakları iş için faizsiz ve veya uzun vadeli kredi sağlanması teşvik verilmesi veya silah sanayi gibi benzer yada yakın iş kollarında kamu tarafından üretilen yada üretimi yapılan malzeme araç gereç ve emtianın teminine yukarıda bahsi geçen ürünleri üreten ithal eden satan ve kullananlara öncelik verilmesi ve bu iş kollarında çalışanların istihdam dışı kalmaması için bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde iç işleri maliye ve de milli savunma bakanlığı tarafından ortak müşterek bir yönetmelik çıkartarak farklı veya benzer tedbirlerin alınmasını belirtir.
GENEL GEREKÇE.
Yıllardır eğlence malzemesi olarak kullanılan havai fişekler gerek kamu sağlığı gerek kamu güvenliği ve ekosistemin sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturmaktadır. Toplumsal olay gösteri ve eylemlerde ne yazık ki güvenlik gücelerimize yönelik olarak kullanılışı her geçen zaman artış göstermektedir.Havai fişekler hem içerdikleri kimyasal elementler açısından hem de çıkardığı yüksek ses açısından vatandaşlarımızın sağlığına ciddi tehditler oluşturmaktadır.Havai fişekler hem içerdikleri kimyasal elementler açısından hem de çıkardığı yüksek ses açısından vatandaşlarımızın sağlığına ciddi tehditler oluşturmaktadır. Havai fişek türlerinin yapımında fare zehrinde bulunan baryum kullanıldığı gibi nitrat ve odun karışımı da kullanılabilmektedir. Ayrıca her havai fişek patladığında sülfürdioksit, karbondioksit, karbonmonoksit gibi havada asılı kalabilen maddeler serbest kalmaktadır. Bu tür maddeler çevre kirliliğine yol açmasının yanı sıra solunum yoluyla alınması durumunda astım ve bronşite sebep olabilmektedir. Havai fişekler patladığı an 150 desibele varabilen ses çıkartabilmektedirler. Bu durum da ciddi duyma problemlerine yol açabilmektedir.
CARETTA CARETTALAR VE GÖÇMEN KUŞLAR İÇİN TEHLİKELİ
Havai fişeklerin insana olan etkisinin yanı sıra çevremizdeki hayvanlara da ciddi etkisi olmaktadır.En başta kuş ekosistemini yok etmektedir.Şöyle Oluşan yüksek sesten korkan kuşların yuvasını terk etmesinin yanı sıra bu yüksek ses yakında bulunan kuşlar için ölüm gibi ciddi tehdit oluşturmaktadır. Caretta caretta türü kaplumbağalar yumurtadan çıktıktan sonra denize gitmek için, göçmen kuşlar da gece vakti göç edecekleri yere ulaşmak için ay ışığını kullanmaktadırlar. Ancak havai fişeklerin oluşturduğu güçlü ışık hayvanları yanıltabilmekte ay ışığı sandığı ışığa giden kaplumbağa ölmekte, göç eden kuşlar yönlerini bulamamaktadırlar. Havai fişekler ciddi patlayıcı maddelerden yapılmakta olup insan vücuduna temas halinde veya yakınında patlaması halinde dahi ciddi problemlere yol açabilmektedir. Havai fişek türlerinin yapımında fare zehrinde bulunan baryumun kullanılmakta, nitrat ve odun karışımıyla yaydığı kimyasal içerikli tozların kanserojen etkisi bulunmaktadır. Kimyasal içerikli bu tozlar insan sağlığına zarar vermektedir. İşitme kaybı, gürültü ve hava kirliliği meydana getirmesi nedeniyle kültürel ve tarihî eserlere zarar vermektedir. Havai fişeklerden çıkan ince tozlar diğer tozlara benzemez. Bu tozların etkisi yeterince bilinmemekle beraber solunum yoluyla alınması durumunda, astım veya bronşite neden olabilmektedir. Birçok zararı olan havai fişekler sonucu yaşamını yitiren çok sayıda insan bulunmaktadır. Şöyle ki; 17 Ağustos 2009 yılında Hendek ilçesine bağlı Çalıkuru köyündeki bir havai fişek fabrikasının fitil ünitesinde henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana gelmiş, havai fişek fabrikasının fitil ünitesindeki patlama sonucu çıkan yangında 1 kişi ölmüş, 32 kişi yaralanmıştı. Yine aynı şekilde Sakarya ve Antalyada havai fisek üreten fabrika ve tesislerde patlama ve facialar meydana gelmiş yakın zamanda. 2017 Yılı Haziran ayında Antalya’nın Alanya ilçesinde Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ikinci mezunlarına yönelik düzenlenen törende bin 639 öğrencinin kep attığı sırada havai fişek gösterisi yapıldı. Yüzlerce kişinin izlediği gösteride atılan birçok havai fişeğin yere yakın patlaması sonucu 5’i hafif 9 kişi yaralanmış, 2018 Ocak ayında ise Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinde bulunan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 2 kişi yaşamını yitirmiştir. Zonguldakta ise taraftarın attığı havai fişek bir arabadaki çocuğu yaraladı 12 mayısta.Bunlar gibi bir çok örnek verilebilir.

Madde gerekçesi ise madde ile havai fişeklerin üretimi ithalatı satışı ve kullanımı yasaklanıp havai fişeklerin oluşturduğu olumsuz etkilerin ve de tehlikelerin önüne geçmek amaçlanmaktadır.

İlgili kararların acilen bir an önce alınarak bu konuda kanun hükmünde kararname veya kanun çıkmasını talep eder gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Bugün ilker imzanı bekliyor!

ilker tozlu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «6551 sayılı havai fişek ve patlayıcı madde kanunu değişsin». ilker ve imza atan diğer 97 kişiye katıl.