2018 Bedelli Askerlikte 21 Gün Zorunlu Eğitim Kaldırılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.

Merhabalar,

2018 bedelli askerlik düzenlemesindeki 21 günlük zorunlu eğitim maddesinin, bu yasadan faydalanacak bireylere, bu bireylerin ailelerine ve iş yerlerine yaratacağı negatif etkileri, 28/21 gün şartı konuşulduğu günden itibaren kamuoyunca yüksek sesle tartışılmaya başlanmıştır. Belirtilen madde bedelli bekleyen bazı vatandaşların sorununu kısmen çözse de bazı vatandaşların sorununu kısmen dahi olsa çözmemektedir. Engelli ve yaşlı aile bireylerine bakmakla yükümlü olan gençler, çalışmak ve ailelerine bakmak zorundadırlar. Bunun dışında kendi iş yerine sahip vatandaşların da iş yerlerini kapatması söz konusu olmuştur. 1 gün dahi iş yerinden ve ailesinden ayrı kalamayacak bu vatandaşların 21 gün sorumluluklarını terk etmelerinin mantıklı bir çözümünü, ilgili maddeyi kabul eden yetkililer, bu yasadan faydalanmayı düşünen vatandaşlara sunmalıdır. Bunun dışında ücretsiz izin kullandıracak şirketlerde de işgücü açığı meydana gelecektir. Aynı şirkette çalışan vatandaşların, aynı anda bedelli askerlikten faydalanması şirketler için de büyük bir problem doğuracaktır.

24 Haziran seçimleri öncesinde Milli Savunma Bakanı Sn. Nurettin Canikli "Önümüzde aşağı yukarı 4 veya 5 seçenek var. Hepsinde ortak, hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar, gitmeyecekler." açıklamasını yapmıştır. Seçimden 2 gün önce yapılan bu açıklama, AK Parti destekçisi olsun olmasın bedelli bekleyen her vatandaşın oyunu mutlak etkilemiştir. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda "Bedelli sözümüzü yerine getirdik" denilmiştir ancak verilen söz tam olarak insanların ihtiyaçlarını gidermemektedir. Bu konunun bedelli bekleyen vatandaşların yanında onların ailelerini, dolayısıyla milyonlarca vatandaşı ilgilendirdiği ve ayrı bir sıkıntıya sürüklediği aşikardır.

21 gün temel eğitim ve sonrasında düşünülen "devamlı bedelli askerlik" fikri bundan sonra çıkarılacak bedelli yasaları için mantık çerçevesindedir ancak bu bedelli yasasında verilen sözlere aykırıdır.

21 gün zorunlu eğitim için iki seçenek milyonların problemine çare olacaktır:

1) Yurt dışında yaşayıp 2.000 Euro ödeme yapıp uzaktan eğitim alan vatandaşlar gibi Türkiye'de yaşayan vatandaşlarında uzaktan eğitim alması..

2) 21 gün uzaktan eğitimin yetersiz görülmesi halinde sürenin yeniden tartışılması..

Yetkililerden 21 gün zorunlu eğitim maddesinin  tüm vatandaşlarımızı dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesini arz ederiz.

Saygılarımla,
Onur Kızılkaya

Bugün Onur imzanı bekliyor!

Onur Kızılkaya bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «2018 Bedelli Askerlikte 21 Gün Zorunlu Eğitim Kaldırılsın». Onur ve imza atan diğer 22.995 kişiye katıl.