Üniversite sınavında görme engelliler için Braille kitapçık da verilsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.000.

Merhaba, benim adım Kübra.

17 yaşındayım, görme engelliyim ve 12. sınıfa gidiyorum. Bu kampanyayı görme engelliler için çok verimsiz olan sınav sistemini değiştirebilmek için başlatıyorum. Bu yıl üniversite sınavına gireceğim ve bu konu benim için hayati önem taşıyor. Vakti olan, okuyan ve imza atarak bana destek veren herkese şimdiden teşekkürler.

Üniversite sınavında görme engelli öğrenciler için uygulanan yöntem şöyle işliyor: İki gözetmen veriliyor, gözetmenlerden biri soruları okuyor, diğeri de işaretliyor. Ayrıca 5 ile 30 dakika arasında ek süre veriliyor. Ancak bu, pek çok görme engelli öğrenci için verimsiz bir sınav yöntemi ve bize sunulan tek seçenek.

Sınava diğer öğrencilerle eşit şartlarda girebilmemiz için, bizim de bir okuyucuya ve işaretleyiciye ihtiyacımızın olmadığı, kendi başımıza sınavı çözeceğimiz seçenekler bize sunulabilir. Teknolojinin de gelişmesiyle bu o kadar da zor değil. Biz görme engellilerin ihtiyaçları dinlenerek en uygun seçenekler belirlenebilir. Benim önerilerim şu şekilde:

1. Braille okur yazarlığı iyi olan ve tercih eden öğrencilere soru kitapçığı, braille formatında da hazırlanarak dağıtılabilir. Ben kendim bu yöntemi tercih ediyorum çünkü sınavımı okuyabilmek istiyorum ve okuyabilme seçeneğinin bir hak olarak verilmesi gerektiğine inanıyorum.
  2. Braille yazıyı okuyamayan öğrenciler açısından ise gözetmen yönteminin devamı çok önemli, yoksa bir eşitsizlik başka birini yaratmış olur. Okuyucu ve işaretleyici seçeneği devam etmeli.
  3. Sınava bilgisayarla, online olarak girebiliriz. Nasıl ki şu anki sistemde, tek bir odada bir okuyucuyla giriyoruz, kopya çekme ihtimaline karşı yine bir gözetmen verilebilir. Pandemide, online sınav uygulamalarıyla ilgili artan deneyim, bu alanda kullanılabilir.
  4. Refreshable braille adı verilen, elektronik ortamdaki yazıları Braille alfabesine çeviren cihazlar kullanılabilir.
  5. Tüm bu konular orta ve lise öğretiminden başlayarak ele alınmalı ve sınavımıza tercih ettiğimiz yöntemle hazırlanabilmeliyiz.

ÖSYM’ye Braille alfabesiyle kitapçık talebiyle başvurduğumuzda, bu yönde taleplerin yetersiz olduğunu söylüyorlar. Bu talebin yetersiz olmasının nedenlerinden biri, Braille alfabesi okur yazarlığının ülkemizde maalesef az olması.

Milli Eğitim’de Braille alfabesi okur yazarlığını artıracak çalışmalar yapılarak bu konudaki engeller de aşılabilir. Benim karşılaştığım sorunların başında, Braille alfabesiyle hazırlanmış hazırlık kitaplarının çok az olması. Bu konularda da çalışmalar yapılırsa, hem sınava daha iyi hazırlanabiliriz, hem de Braille okur yazarlığını artırma çalışmalarına katkıda bulunulur.

Biz görme engelliler, eğitimde çok sayıda sıkıntıyla karşılaşıyoruz. Umarım bu attığım adı, bazı şeylerin değişmeye başlamasına katkıda bulunuyor.

Hep birlikte seslenirsek başarabileceğimizi biliyorum:

Siz de kampanyayı imzalayın ve görme engelliler için eğitimde eşitliğin yaratılmasına katkı verin!