12 yaşından küçüklerin akıllı cep telefonu kullanması yasaklansın; çocuklarımızı koruyalım

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

12 yaşından önce akıllı cep telefonu kullanımını yasaklayalım, çocuklarımızı koruyalım

Çocuklarımızın, bebeklerimizin yanında sigara içilse hemen uyarırız, ancak ellerine akıllı cep telefonlarını kendimiz veriyoruz. Çocukların belki de birkaç on yıl sonra sigara kadar zararlı olduğu anlaşılacak olan akıllı cep telefonu kullanımını, en azından teknik olarak çocuk sayıldıkları 12 yaşına dek yasaklayalım. Çocuklarla iletişim kurmak mecburiyetinde olduğumuz zamanlarda, sadece bu amaçla üretilmiş olan, ihtiyaç duyulduğu gün kullanılıp çıkarılabilen ve kapatılabilen, ebeveyn  kontrolündeki, ve akıllı telefonların hiçbir cazibesine sahip olmayan akıllı saatleri kullanalım.

ABD eyaleti Kolorado'da, bir baba ve doktor olan Tim Farnum'un liderliğinde, 13 yaşından küçüklere akıllı telefon satışını yasaklayan bir imza kampanyası başlatıldı. 300.000 imzaya ulaşılırsa Kasım 2018'de yasal oylamaya sunulacak. Farnum'un önerisine göre, akıllı cep telefonu satışı yapan mağazalar müşterilerine cihazın esas kullanıcısını soracak ve düzenli aralıklarla bu bilgiyi rapor edecekler. 13 yaş altına satış yapanlara yaptırım uygulanacak. Benzer şekilde  2007 yılında Almanya'da Çevre Bakanlığı, 5 yaşından küçük çocukların kesinlikle cep telefonuyla konuşturulmamasını ve bu konunun tabulaştırılmasını istedi. 2014 yılında ise, Japonya'nın  Kariya şehrindeki yetkililer, çocukların akşam saat 9:00’dan sonra akıllı telefon ve mobil cihazları kullanmalarının yasaklanması yönünde bir kampanya başlattılar. Yine Japonya 2017'de 12 yaşından küçüklere yönelik bir telefon ürettiğini açıkladı. Ülke, saat 22.00'den sabah 06.00'ya kadar otomatik olarak kilitlenecek olan, okul dahil önceden belirlenmiş yerlere girerken yine otomatik olarak kilitlenecek olan ve mesajlaşma uygulamalarına sınırlandırma getiren bir telefon üretmekte çareyi buldu. Microsoft’un kurucularından Bill Gates'in, çocuklarına 14 yaşına gelene kadar cep telefonunu yasakladığını röportajlarında duymuşsunuzdur.( https://www.egitimpedia.com/bill-gates-cocuklara-akilli-telefon-almanin-guvenli-yas-sinirini-acikladi/ Cep telefonlarının zararlarıyla ilgili araştırmalar yapan biliminsanlarının susturulmaları, kariyerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları da epey anlamlıdır. Yine en son gelişmelerden bahsedecek olursak, Fransa Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanımını yasaklayan yasa teklifini onayladı. Avrupa Birliği ise mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ı AB ülkelerinde 16 yaşından küçüklere yasaklanacağını duyurdu.

Akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez cep telefonunu kontrol ediyor. Bu oran; Rusya, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin neredeyse iki katına denk. Ülkece içinde bulunduğumuz bu durumda, çocuklarımız birbirlerinden göre göre, neredeyse bebek denilecek yaşlardan itibaren, hamilelerin kullanması istenmeyen ve düşük riski yaratan bu telefonları kullanıyor. Aileler, çocukları biraz büyüyünce,  baskı altında kaldıklarını öne sürerek bu cihazları çocuklarına alıyor. Oysa ki, nasıl ki belli bir yaştan önce insanların araç kullanması, sigara ve alkol tüketmesi istenmiyorsa, cep telefonlarının da çocuklar söz konusu olduğunda aynı muameleyi görmesi gerek. Çocuklarımıza alkol, sigara, uyuşturucu vermiyorsak, aynı şekilde onlara akıllı cep telefonu almamalıyız.

Yetişkinlerin bile kullanmak konusunda kendilerini pek disipline edemedikleri akıllı cep telefonlarını bomba gibi çocukların eline veriyor ve onlarda hem fiziksel hem de zihinsel zararlara yol açıyoruz. İşte özetle bu zararlar:

1.    Cep telefonları sinyallerinin glioma veya menengioma gibi beyin tümörlerinin gelişme ihtimalini arttırdığı yaygın bir kanaat. Cep telefonlarıyla çok konuşan kişilerde beyin tümörleri normale göre çok daha fazla görüldüğü bildiriliyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün 2008’de yayınladığı raporda; 10 yıl ya da daha üzeri cep telefonu kullanan kişilerde %40 daha fazla beyin tümörü tespit edildiği bildiriliyor. 2009 da İsveç’te yapılan başka bir araştırma da ise beyin kanser oluşumunu 5 kat arttırdığı iddia ediliyor. Uzun süreli radyasyon ayrıca mem kanseri riskini de arttırıyor.  Washington Üniversitesi biyomühendislerinden Henry Lai, cep telefonu sinyallerinin, DNA sarmalındaki fizyolojik yapıyı bozduğunu ve kopmalara neden olduğunu ifade ediyor.Cep telefonlarının sigara kadar zararlı olduğunu ifade eden bilim adamları bile var.

2.    Uzun süreli radyasyon kanser  riskinin yanı sıra, kalp hastalıkları ve hipertansiyon riskini arttırıyor.

3.    Özellikle çocuklar için çok büyük öneme sahip olan zeka gelişimi sürecini yavaşlatıyor.

4.    Gözlere ve boy gelişimine zarar veriyor.

5.    Hiperaktivite ve dikkat eksikliği riskini arttırıyor.

6.    Dikkat sürekli cep telefonuna gelen mesajlarda olduğu için, dikkatin yoğunlaştığı, disiplinli bir çalışma süreci gerçekleşmiyor. Çocukların cep telefonu sahibi olması okul başarısını düşürüyor.

7.    Uzun süreler cep telefonunda mesajlaşan, sörf yapan, oyun oynayan çocukta beyin yorgunluğu, iletişim eksikliği, agresiflik, genel tatminsizlik hali ve disiplinsizlik artıyor.

8.    Yetişkinlerin dünyasına ait olan Facebook, Instagram gibi sosyal medya araçlarında yetişkinlerin içeriğine maruz kalıyorlar. Whatsupp gruplarında saatlerce mesajlaşarak hem bedenen hem de zihinsel olarak zarar görüyorlar.

Çocuklar zamanlarını oyun oynayarak, bir hobi edinerek, kitap okuyarak, müzik dinleyerek, can sıkıntısı sonucu yaratıcı şeyler bularak, dışarıda sanatsal ve kültürel faaliyetlere katılarak geçirecekleri yaratıcı ve verimli yıllarını, ekranların karşısında mesajlaşarak ve internette hoş ama boş vakit geçirerek harcıyorlar.

Bugün Çağlar imzanı bekliyor!

Çağlar Kök bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «12 yaşından küçüklere akıllı cep telefonu kullanımı yasaklansın.». Çağlar ve imza atan diğer 23 kişiye katıl.