明治の歴史遺産・尾崎行雄邸を守りたい Petition to protect the Residence of Former Mayor Yukio Ozaki in Japan.

0 人が賛同しました。もう少しで 5,000 人に到達します!

English

明治40年に建築され、今年で113年目を迎える世田谷区豪徳寺の尾崎行雄邸は、現存する明治期の洋館として極めて貴重な建物です。昭和8年に現在の場所に移築されてから、長く地域の歴史的・文化的な街並みに寄与してきました。

「憲政の神様」と呼ばれ、日本の議会政治の黎明期から戦後に至るまで衆議院議員を務めた尾崎行雄が、イギリス人の妻のために建てたとされるこの洋館は、木造二階建てに鮮やかなブルーの美しい非常に歴史的価値のあるものです。

この度、御社の事業計画の一環として、解体工事のお知らせ看板が掲げられました。この解体計画を踏み止まり、この洋館を基調とした事業計画に変えることはできないでしょうか。

ご存じとは思いますが、1年間に亘り、洋館を保存・活用し、原価程度であれば買い取り維持しようとした人たちがいました。御社が手を貸してくれることで、この動きを広く世の中に問いかけ、洋館を活かした地域に愛される事業に変えることが可能です。

耳を傾けて頂ければ幸いです。

※解体に猶予を頂いて、田辺工務店さんと交渉の段階に入りました。現在、①敷地ごと買い取る案、②敷地の外に移築する案を考えており、①の案をまだ諦めていません。

1年前からの構想が交渉に結びつかず今に至るのは、仲介業者が交渉の余地を与えてくださらなかったためです。田辺工務店さんは、解体を猶予して交渉に応じてくださっています。工務店さんや、下請けの業者さんたちにご迷惑がかからないよう、お知らせ看板の拡散などはお控えください。(7/8更新)

Former Tokyo Mayor Yukio Ozaki (1858-1954), the “Father of Democracy” in Japan, is the man who gifted the famous cherry blossom trees from Japan to the United States in 1912.

His former home was built in 1907 and was moved to Gotokuji in the Setagaya ward of Tokyo in 1936. It is an extremely precious Western-style building built in Japan’s Meiji era and is one of the few such buildings remaining in Tokyo. It has been an important part of Tokyo’s historic and cultural landscape for decades.

The Tanabe Corporation has announced that it will demolish this beautiful and historic home to make way for a new development on this site. Please join with us in calling on the Tanabe Corporation to stop this action and make another plan that preserves Mayor Ozaki’s residence.

For the past year, a group of concerned people have offered to buy this house and site to preserve and make use of it for our citizens and the world for years to come.

To the Tanabe Corporation: Please hear our voice and work with us. Please stop the planned demolition. It is still possible to work with the people to make a plan that will earn you the appreciation of the community. We hope you accept our petition.

To our friends overseas: Please join us in signing this petition by putting your Last name (1st line), First name (2nd line) and your Email address (3rd line).

Thank you for your support!

< Petition to protect the Residence of Yukio Ozaki >

chng.it/wdwb4gK9

*As of July 4, the Tanabe Corporation has postponed the demolition, and we have started negotiations with the company. Our goals are either:

1. to buy the land and house from the corporation and redevelop the area by building an additional 3-4 Western-style homes around the Ozaki Residence.

2. to move the Residence out from the land and protect it.

We are trying to find 1-2 new members to join the 1st alternative. We will keep you updated. Thank you for your support!